Satın almacılar olarak bizler sektörel bazda birçok dergi ve forum siteleri aracılığı ile iletişim kurabiliyorduk ancak bu dergi bizlere ve satın alma mesleğine ilgi gösteren genç arkadaşlarımıza birçok sektörden katılımcıyı içerisinde bulundurarak ortak paydada buluşma, tartışma ve birikimlerimizi paylaşma imkanı verecektir. Bu fırsatı bizlere sunan başta Prof. Dr. Murat Erdal olmak üzere tüm satın alma dergisi çalışanlarına teşekkür ederim.
Sevgili arkadaşlar yaşadığımız hayat içerisinde hepimiz ihtiyaçlarımızı karşılamak için çeşitli hizmet ve birçok ürün satın almaktayız. Eve giderken aldığımız ekmek , yaşadığımız sitedeki güvenlik hizmeti ve en sevdiğimiz sanatçının son çıkan albümü gibi. Satın alma operasyonu sonrası yaşanacak en büyük hayal kırıklığı alınan ürün veya hizmetin aynı kalitede, aynı sürede daha ucuza elde edilebileceğini öğrenmektir. Günlük hayatımızda yaşayabileceğimiz bu hayal kırıklığına maalesef iş hayatımızda yer yoktur.
İşletmelerin varoluş amacı kar elde etmektir. Satın alınan ürün ya da hizmete ödenen bedel doğrudan satılan ürün yada hizmetin değerini etkilemektedir. Örneğin otomotivde bu oran %70 seviyesindedir. Yani satılan bir aracın vergileri hariç fiyatının % 70 i aracı üretmek için alınan ürün ve hizmetlerin bedelidir. İşletmeye kar getirecek olan satış operasyonunda rekabetçi ve başarılı olabilmek için en önemli nokta satın alma süreçlerini rakiplerimize göre daha iyi yönetmektir.
Alırken kazanmak için sadece en uygun fiyat teklifini almak yeterli olmayacaktır. Tedarikçi seçimi, teklif toplama, pazarlık, sözleşme yönetimi, lojistik gibi birçok süreçte minimum girdi ile maksimum kazancı elde etmek gerekir. Satın almacılar olarak bizler bu süreçleri en doğru şekilde yönetmeye çalışmaktayız. Otomotiv sektörü gibi rekabetin yüksek, karlılık oranının düşük olduğu sektörlerde tedarik daha fazla önem taşımaktadır.
Otomotiv sektöründe başarılı bir satın alma için ürünlerin üretim ve tedarik süreçlerine hakim olmak gerekir. Ayrıca fiyatı oluşturan analiz yönteminde yer alan tüm girdilerin kontrol altında tutulması çok önemlidir. Hammadde fiyatları , fason yaptırılan kaplama boya gibi operasyonların piyasa fiyatları, işçilik fiyatı ve tabi ki bu girdilerin doğru bir şekilde güncellenebilmesi için takip edilecek borsa ve endeksler doğru belirlenmelidir. Oluşturulacak matematiksel formülde yapılan hata fiyatın bazen müşteri bazen de satıcı lehine çalışmasına neden olur. Bundan dolayı üzerinde anlaşılan fiyat güncelleme metodunun 6 ayda bir gözden geçirilmesi yararlı olacaktır.
Tüm bu gayret ve çaba ile hataya yer vermeyen bir akış kurgulanmaktadır. Alırken kazanan organizasyonlar tasarruf yapan aileler gibidir. Aileler ya da bireyler tasarruflarını yatırıma dönüştürürler örneğin yeni bir ev ya da araba alınabilir veya kişisel gelişim ve hobi kurslarına katılarak tasarrufumuzu insana yatırım şeklinde de değerlendirebiliriz. işletmelerde tasarruflarını tabi ki varoluş amaçları doğrultusunda harcarlar yani kar gösterirler yada daha fazla kar etmek için yatırım yaparlar.
Bence tedarik operasyonu bu özelliklerinden dolayı çok zevkli ve heyecanlı. Çünkü harcamadığınız yada harcatmadığınız her tutar karlılığı arttırmakta ve yeni yatırım fikirlerinin oluşmasını sağlamaktadır.
Sevgi ve Saygılarımla
Çağrı Şalgam
Satınalma Mühendisi, OTOKAR