İlaç şirketlerinin pazarlama için yaptıkları harcamaların, araştırmaya yaptıkları harcamalardan 19 kat fazla olduğu ortaya çıktı. İlaç firmaları, yeni ilaçların ar-ge’si için yapılan harcamaların bir dönüşü olmadığını ve bu yüzden pazarlamaya daha fazla yatırım yapmalarının mantıklı olduğunu savunuyor.
Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı Onur Tokel, ilaç sektöründeki ar-ge ve reklam harcamaları hakkında şu bilgileri verdi:
ARAŞTIRMAYA 1 DOLAR, PAZARLAMAYA 19 DOLAR
“Örneğin Johnson & Johnson pazarlama için 17.5 milyar dolar, ar-ge için 8,2 milyar dolar, Novartis pazarlama için 14,6 milyar dolar, ar-ge için 9,9 milyar dolar, Pfizer pazarlama için 11,4 milyar dolar ar-ge için 6,6 milyar dolar, GSK pazarlama için 9,9 milyar dolar, ar-ge için 5,3 milyar dolar, MERCK pazarlama için 9,5 milyar dolar, ar-ge için 7,5 milyar dolar, SANOFI pazarlama için 9,1 milyar dolar, ar-ge için 6,3 milyar dolar, Roche pazarlama için 9 milyar dolar, ar-ge için 9,3 milyar dolar, AstraZeneca pazarlama için 7,3 milyar dolar, ar-ge için 4,3 milyar dolar, Lilly pazarlama için 5.7 milyar dolar, ar-ge için 5,5 milyar dolar, Abbvie pazarlama için 4,3 milyar dolar, ar-ge için 2,9 milyar dolar harcıyor.
Temel araştırmaya harcanan 1 dolara karşılık, pazarlama için 19 dolar harcanıyor.
Deloitte’nin raporuna göre, incelenen ilk 12 büyük ilaç firmasında, ar-ge için yapılan harcamaların şirkete herhangi bir getirisinin olmadığı görüldü. İlaç başına geliştirme maliyetleri yüzde 33 artarken, satış tahminleri yılda yüzde 50’nin altına düştü.
YENİ İLAÇ GELİŞTİRMEK YERİNE…
Reçeteyle satılan ilaç firmaları yeni çığır açan ilaçlara pek fazla kaynak koymuyor çünkü yatırdıkları paranın karşılığını alamıyorlar. Şirketin halihazırda piyasada bulunan ürünlerini çeşitlendirmesi daha karlı görünüyor. Yani büyük şirketler yeni ilaç geliştirmekten ziyade mevcut ürünleri satmak için daha fazla çalışıyor.”