Arş. Gör. Adil ÜNAL
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi
Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı
aunal@istanbul.edu.tr
Satınalmanın değişen dünyasında satınalma yöneticilerinin gündeminde sadece üst yönetimden gelen stratejik adımları uygulama görevi bulunmamakta. Satınalma Yöneticileri; küreselleşme, tedarik zinciri dinamikleri, çok hızlı değişen teknoloji, daha hızlı ve çevik ticaret gibi konularda çalışmalarını ve iş süreçlerini güncelleme ihtiyacı duymaktadır.
Günümüz koşullarından başarıya ulaşmak isteyen satınalma ekiplerinin yapılanması ve personel ihtiyacı da bu doğrultuda değişiyor. Tedarik zinciri bilgi, birikim ve tecrübesine sahip, disiplinler arası çalışabilecek, mühendislik, değer analizi, ürün tasarımı gibi konularda ekip çalışmalarına katılacak nitelikli ekip üyelerinin pozisyonları daha belirgin hale geliyor.
Satınalma ekiplerinin gündeminde tekrarlı, rutin satınalma işlemlerinden ziyade risk yönetimi ve tedarikçi ilişkileri yönetimi her zamankinden daha ön planda. Rekabet ve ticari stratejinin satınalma/tedarik alanında doğru uygulanmasını sağlamak mesleğin organizasyon yapılanmasından kurmay pozisyona geçmesinin de bir göstergesi diyebiliriz.
Geçmiş dönemde direkt malzeme ve genel alımları ERP üzerinden otomasyona bağlayan işletmeler bugün artan oranda otomasyon ihtiyacı ile tüm satınalma/tedarik süreçlerinde teknolojik gelişmelerden faydalanmak istemekte.
Tedarik zinciri görünürlüğü, büyük veri ve tedarik zinciri analitiği gibi araçlar satınalmanın işletme içerisinde proaktif bir rol oynamasını ve operasyonların zamanında ve güvenilir bir biçimde yürütülmesine olanak sağlayan çok önemli araçlar. Bu araçlar ile kategoriler ve tedarikçiler arasında harcamaların dağılımı, tedarikçilerin nitelikleri, performans durumları, bir sonraki performans değerlendirmesinin ne zaman yapılacağı gibi konular arka planda çalışan “İş Zekası” (BI=Business Intelligence) uygulamaları ile yöneticiye görsel bir biçimde raporlanarak karar alması kolaylaştırılıyor ve kurumsal çeviklik artıyor.
Ekiplerin yetenekleri, şirket stratejilerinin uygunluğu, şirketin satınalma departmanına bakışı bu uygulamaların ve araçların şirket içerisinde kullanılmasını kuşkusuz etkileyecektir. Fakat kurumsal direnç mekanizmaları gelişse de kısa bir süre içerisinde satınalmada BI yaklaşımlarının kullanımının yaygınlaştığını hep birlikte göreceğiz.
Arş. Gör. Adil ÜNAL
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi
Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı
aunal@istanbul.edu.tr