Ulusal Gönüllülük Komitesi (UGK)’nin “5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü” kapsamında Xsights Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin desteğiyle organize ettiği “Türkiye’de Gönüllülüğün Yaygınlaşması” yuvarlak masa toplantısında Türkiye’de gönüllülüğün gelişmesi için yapılması gerekenleri konuşuldu.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1985 yılında, gönüllü çalışmaları ve faydalarını dünya çapında duyurmak ve gönüllü programlara katılımı arttırmak amacıyla ‘5 Aralık’ tarihinin her yıl Dünya Gönüllüler Günü olarak kutlanmasına karar verdi. Özellikle Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 2001yılını, Dünya Gönüllüler Yılı olarak ilan etmesiyle birlikte, bu konuda yapılan çalışmalar ve hazırlıklar da daha fazla önem ve hız kazandı.
Türkiye’de 2015 yılından beri Ulusal Gönüllülük Komitesi üyesi kurumlar “Gönüllüysen Renk Ver”mottosuyla “5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü”nde gönüllüğün “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”ne katkısını görünür kılmak, gönüllü çalışmaların önemine vurgu yapmak ve gönüllülere teşekkür etmek amacıyla bir araya geliyor.
Ulusal Gönüllülük Komitesi’nin çağrısıyla 5 Aralık tarihinde gönüllülük alanında çalışan kamu, özel sektör, basın, akademi, sivil toplum alanlarından uzmanlar Türkiye’de gönüllülüğün gelişmesi için yapılması gerekenleri tartışmak üzere “Gönüllülüğün Yaygınlaşması” yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. X-Sights Araştırma ve Danışmanlık Şirketi moderasyonunda gerçekleşen toplantıda yasal-yapısal, kamuoyu ve gönüllülerle çalışan sivil toplum örgütlerinin gelişimi açılarından yapılması gerekenler konuşularak bir yol haritası oluşturulmasına katkı sağlandı.
Ulusal Gönüllülük Komitesi (UGK), 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü kapsamında 16 ilde bireyleri gönüllülüğe davet eden etkinlikler yaparak her kesimden insana ulaşmayı hedefliyor. Eşzamanlı olarak sosyal medyada da “Gönüllüysen Renk Ver” kampanyası yürütülüyor.
ULUSAL GÖNÜLLÜLÜK KOMİTESİ HAKKINDA
Ulusal Gönüllülük Komitesi (UGK), Türkiye’de gönüllülüğün tanınması, güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasını destekleyen stratejik bir danışma organı olarak 2013 yılında Birleşmiş Milletler Gönüllüleri Türkiye Resmi Temsilciliği (UNV) öncülüğünde kurulmuştur. Komite, gençlik, çevre, eğitim, sağlık ve kalkınma gibi farklı alanlarda çalışan sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, sosyal girişimciler, özel sektör kuruluşları ve BM temsilcilerinden oluşmaktadır. Farklı çalışma alanlarından gelen komite üyeleri ile gönüllülüğün, tüm sektörler ve toplumun her kesimini kapsayan doğasını yansıtmak amaçlanmaktadır.
Gönüllülük alanında Türkiye’de kurulan ilk komite olan Ulusal Gönüllülük Komitesi, vatandaşlar ile politika yapıcılar nezdindeki gönüllülük ve onun bireylerle toplumların refahı için yaptığı katkılar konusunda farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir.
Ulusal Gönüllülük Komitesi aşağıdaki hedeflere ulaşmak için çalışır:
- Toplumun her kesiminde gönüllü katılımın artırılmasına ve gönüllülüğün yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak.
- Gönüllülüğü destekleyecek politikaların oluşturulmasına ve yasal çerçevenin iyileştirilmesine katkı sağlamak.
- Gönüllülüğe ilişkin görünürlüğün, toplumsal farkındalığın ve desteğin arttırılmasına katkı sağlamak.
- Gönüllülerin çalışma koşullarının, gönüllülerin hakları doğrultusunda iyileştirilmesine katkı sağlamak.
- Gönüllülük alanında faaliyet gösteren aktörlerin gönüllülerle çalışma kapasitelerinin artırılmasına katkı sağlamak.
- Gönüllülük alanında sektörler arası iletişim ve işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmak.
- Gönüllülük alanında veri toplanmasını, araştırma yapılmasını, yayın hazırlanmasını ve bu amaç doğrultusunda farklı paydaşların işbirliği yapmasını teşvik etmek.