İSO Türkiye ve İstanbul İmalat PMI Mart 2018 raporları açıklandı

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10
spot_imgspot_img

İmalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) martta 51,8 oldu. PMI, şubat ayına göre gerilemesine rağmen martta Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarının iyileştiğine işaret etti. Yeni sipariş hacmi, üretim ve istihdamdaki artışlar sektördeki büyümede etkili oldu. Güçlenen talebin etkisiyle üretim, üst üste 14 ay olacak şekilde martta yükseldi.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da mart ayında 52,2 oldu. PMI, önceki aya kıyasla hız kesmiş olmasına rağmen İstanbul imalat sektörünün daha da büyüdüğünü gösterdi.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Mart 2018 dönemi sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, şubat ayında 55,6 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, martta 51,8 düzeyine geriledi. Ancak bu gerilemeye rağmen son anket verileri Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarının daha da iyileştiğine işaret etti. Yeni sipariş hacmi, üretim ve istihdamdaki artışlar sektördeki büyümede etkili oldu. Güçlenen talebin etkisiyle üretim üst üste 14 ay olacak şekilde martta yükseldi.

Büyüme hızı şubata kıyasla gerilemekle birlikte güçlü düzeyde ve uzun dönem ortalamasının üzerinde kaydedildi. Hem iç hem de dış pazarlardan gelen yeni sipariş hacmi martta daha da arttı. Bu artış ürün çeşitlendirmesiyle güçlenen müşteri taleplerinden kaynaklandı. Bunun yansıması olarak, firmalar operasyonel kapasitelerini genişletmek amacıyla istihdam düzeyini martta artırmaya devam etti. Şubat ayına kıyasla daha düşük oranda olmakla birlikte imalatçılar satın alma faaliyetlerini artırmayı mart ayında da sürdürdü. Üretim öncesi stoklar yatay seyretti. Döviz kurundaki olumsuz gelişmeler hammadde fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Firmaların maliyet yükleri artmaya devam etti. Böylece Türk imalat sektörünün nihai ürün fiyatları daha yüksek oranda artış gösterdi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomisti Gabriella Dickens, şunları söyledi: “Önceki aya kıyasla yavaşlamakla birlikte Türk imalat sektörünün faaliyet koşulları martta iyileşmeye devam etti. Üretim hacmi, yeni siparişler ve istihdamdaki artışlar büyümenin devam etmesinde etkili oldu.”

İstanbul İmalat PMI mart ayında 52,2 oldu
Geçen şubat ayında 54,2 olarak gerçekleşen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da mart ayında 52,2 oldu. PMI, önceki aya kıyasla hız kesmiş olmasına rağmen İstanbul imalat sektörünün daha da büyüdüğünü gösterdi. Sektörün büyüme hızı uzun vadeli trendinin üzerinde kaydedildi.

Firmalar yeni iş almaya mart ayında da devam etti. Ankete katılanlar bu artışın yükselen müşteri taleplerinden kaynaklandığını belirtti. Bunun yansıması olarak firmalar üretimlerini üst üste on üçüncü ay olacak şekilde genişletti. Yeni işlerdeki artış firmaların istihdam düzeyinin mart ayında daha da büyümesini sağladı. Artış hızı şubata göre gerilemiş olmakla birlikte güçlü düzeyde ve uzun dönem ortalamasının (Ocak 2006’dan beri) üzerinde gerçekleşti.

Türk imalat sektörü büyümeye devam etti

Mart 2018 • 51,8 olarak gerçekleşen PMI, sektörde iyileşmenin önceki aya göre yavaşlamakla birlikte sürdüğüne işaret etti

Önemli Noktalar:

• Üretim, toplam yeni siparişler ve istihdam artış gösterdi
• Artan maliyet yükünün etkisiyle nihai ürün fiyatları enflasyonu yükseldi

Özet:

İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen PMI® anket verileri Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki iyileşmenin Mart’ta devam ettiğini gösterdi. Şubat ayına kıyasla gerilemekle birlikte büyüme hızı uzun vadeli trendinin üzerinde gerçekleşti. Toplam yeni sipariş hacmindeki genişlemenin devam etmesi, üretimin büyümesini sağladı. Bunun yansıması olarak, istihdam üst üste on dördüncü ay olacak şekilde Mart’ta arttı. Operasyonel kapasitenin genişlemesi sayesinde firmalar birikmiş işlerini azaltmaya devam etti. Fiyat cephesinde, artan girdi maliyetleri imalat sektöründeki ortalama satış fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.

Şubat ayında 55,6 olarak ölçülen PMI endeksi Mart’ta 51,8 düzeyine geriledi. Ancak bu gerilemeye rağmen son anket verileri Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarının daha da iyileştiğine işaret etti. Yeni sipariş hacmi, üretim ve istihdamdaki artışlar sektördeki büyümede etkili oldu.

Güçlenen talebin etkisiyle üretim üst üste on dördüncü ay olacak şekilde Mart’ta yükseldi. Büyüme hızı Şubat’a kıyasla gerilemekle birlikte güçlü düzeyde ve uzun dönem ortalamasının üzerinde kaydedildi. Hem iç hem de dış pazarlardan gelen yeni sipariş hacmi Mart’ta daha da arttı. Anekdot temelli bilgilere göre, bu artış ürün çeşitlendirmesiyle güçlenen müşteri taleplerinden kaynaklandı.

Bunun yansıması olarak, firmalar operasyonel kapasitelerini genişletmek amacıyla istihdam düzeyini Mart’ta artırmaya devam ettiler.

Şubat ayına kıyasla daha düşük oranda olmakla birlikte imalatçılar satın alma faaliyetlerini artırmaya Mart ayında da devam ettiler. Önceki ayda da olduğu gibi Mart’ta da üretim öncesi stoklar yatay seyretti.

Döviz kurundaki olumsuz gelişmeler ham madde fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bunun yansıması olarak, firmaların maliyet yükleri artmaya devam etti. Böylece Türk imalat sektörünün nihai ürün fiyatları daha yüksek oranda artış gösterdi.

Yorum:

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomisti Gabriella Dickens, şunları söyledi:

“Önceki aya kıyasla daha yavaşlamakla birlikte Türk imalat sektörünün faaliyet koşulları Mart’ta iyileşmeye devam etti. Üretim hacmi, yeni siparişler ve istihdamdaki artışlar büyümenin devam etmesinde etkili oldu.”

S: Üretiminiz bir ay öncesine göre nasıl değişti?

Türk imalat sektörünün üretimi üst üste on dördüncü ayolacak şekilde Mart’ta artmaya devam etti. Firmaların bir kısmı bu artışın daha yüksek talep, yeni yatırımlar ve yeni iş alanlarına planlanmış genişlemelerden kaynaklandığını belirtti. Ancak üretimdeki büyüme hızı yavaşlama kaydetti.

S: Firmanızda çalışan sayısı bir ay öncesine göre nasıl değişti?

Son anket verileri, Türk imalatçılarının istihdam düzeyini Mart’ta artırdıklarına işaret etti. Artış önceki aya kıyasla daha düşük oranda gerçekleşti. Yeni siparişlerdeki yükselişi karşılamak amacıyla imalatçıların üst üste on dördüncü ay olacak şekilde istihdam genişlettikleri gözlendi.

 

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı