Türkiye Sera Pazarının Beş Yıllık Dönemde Yılda Ortalama 136 Milyon USD Büyümesi Bekleniyor

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10
spot_imgspot_img

Türkiye Seracılık Sektörü, daha önce modern seralar ve bunların donanımlarını yurtdışından çok yüksek maliyetlere ithal ederken, bugün ülkemizde son derece kaliteli, uygun fiyatlarla ve yeterli miktarda üretim yapılabiliyor. Sera Konstrüksiyon, Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (SERKONDER) Başkanı Bülent Aytekin “Son dönemde yerli firmaların artışıyla ivme kazanan milli üretimimiz, iç pazarla birlikte yurtdışı pazarlarındaki rekabet gücümüzü de arttırıyor” dedi.

Türkiye’de sera konstrüksiyonu ve donanımları konusunda faaliyet gösteren 70 yerli olmak üzere yaklaşık 90 firma bulunuyor. Yapılacak yeni yatırımlarla sektörün pazar büyüklüğünün 1 Milyar TL’ye ulaşması beklenirken, yerli ve milli üretimle sektördeki ithalatın azaltılıp ihracatın artırılması yönündeki çalışmalara hız verildi. Sera Konstrüksiyon, Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (SERKONDER) Başkanı Bülent Aytekin, “Küresel sera pazarının 10 Milyar USD civarında bir büyüklüğe sahip olduğu tahmin ediliyor. Bizim amacımız, ülkemizde sera imalat sektörünü geliştirmek ve bu pastadan daha fazla pay almak. Bunu da ancak yeni pazarlara ulaşarak sağlayabiliriz.” dedi.

“Growtech ile özellikle Ortadoğu ve Afrika pazarlarında önemli alıcılarla buluşmayı hedefliyoruz…”

Son dönemde ağırlıklı olarak Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, İran, IrakHollanda ve Almanya’ya ihracat yaptıklarını belirten Başkan Aytekin, “SERKONDER olarak 28 Kasım-01 Aralık 2018 tarihleri arasında Antalya Expo Center’da gerçekleşecek dünyanın en büyük örtü altı tarım sektörü fuarı olan ve uluslararası katılımcı ile ziyaretçinin bir arada olduğu Growtech Eurasia Tarım Fuarımıza katılacağız. Bu yıl 30 ülkeden 800 firma ve marka katılımı bekleniyor. Bu bizim için çok önemli bir fırsat. Growtech sayesinde özellikle Ortadoğu ve Afrika pazarlarında önemli alıcılarla buluşmayı hedefliyoruz. Her yıl ortalama 85 bin kişinin ziyaret ettiği Growtech’te hem büyük üreticilerimizle hem de seracılıkla uğraşan çiftçilerimizle aynı anda biraraya gelebiliyoruz” dedi.

“Ülkemiz seracılık konusunda yakaladığı ivmeyi devam ettirdiği takdirde yakın zamanda Avrupa’da birinci sıraya yükselecek kapasitede…”

Türkiye’nin seracılıkta Avrupa’da ikinci, dünyada dördüncü sırada olduğunu belirten Growtech Marka Direktörü Engin Er, “Ülkemiz seracılık konusunda yakaladığı ivmeyi devam ettirdiği takdirde yakın zamanda Avrupa’da birinci sıraya yükselecek kapasitede. Son yıllarda özellikle teknolojik gelişmelerle ve yatırımlarla büyük bir ivme kazanan seracılık sektörü, Türkiye’de tarımın dönüşmesine öncülük ediyor. Biz de 18 yıldır Türkiye’de seracılığın başkenti Antalya’da dünyanın en büyük örtü altı tarım sektörü fuarı,Growtech Eurasia 18. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı’nı düzenliyoruz. Growtech’in ana teması olan ‘Tarım ve teknolojinin global buluşması’, seracılık sektörü ile birebir örtüşüyor.” dedi.

Engin Er, şöyle devam etti: “Tarım sektörünü, ihtiyacı olan pazarlara ulaştırmak üzere hazırlıklarımızı yaptık. İhracat, bu yıl da Uluslararası Growtech Eurasia Tarım Fuarımızın odak noktası. Her yıl tarım sektörü için 600-700 milyon USD iş hacmi yaratıyoruz. Bu yıl da hedefimize ulaşmak üzere Growtech’e 100’ü aşkın ülkeden 85 bin ziyaretçi ve 30 ülkeden 800 firma ve marka katılımı bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl Hollanda, Çin, İspanya, Güney Kore gibi ülkelerden çok sayıda firmanın yeraldığı milli katılım gerçekleşmişti. Bu yıl da aynı şekilde milli katılımlarımız olacak. Ayrıca, T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) organizatörlüğünde Alım Heyeti Programı’na ev sahipliği yapacağız. Fuar süresince uluslararası tedarikçiler ve satın almacıların özel iş görüşmeleri için platform sağlayacağız.”.

Uluslararası Growtech Eurasia Tarım Fuarı kapsamında tarım sektöründe faaliyet gösteren özel sektör ve kamu kurumlarına, tarımsal üretimin katma değer kazanmasına ve sektörel farkındalık yaratan yenilikçi ürün ve hizmetlere destek verilmek üzere, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile 11. kez ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri verilecek. Ayrıca, geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören Tarım Sohbetleri’nin ikincisi düzenlenecek ve etkinliklerde sektörün önde gelen liderleri konuşmacı olarak yer alacak.

Türkiye Sera Pazarı büyüklüğünün beş yıllık dönemde yılda 136 Milyon USD civarında büyüme göstereceği öngörülüyor…

Küresel ticari sera pazarının 2021 yılında, yıllık yüzde 8,8 bileşik büyüme oranı(CAGR) ile 32,31 Milyar USD olacağı öngörülmektedir. Pazar büyümesi özellikle şehirlere yakın bölgeler başta olmak üzere sera ile üretime olan ilginin artması ile gelişmektedir. Pazar büyümesinde en büyük itici gücü sera ısıtma ve soğutma teknolojileri oluşturmaktadır.Özellikle gelişmekte olan pazarlarda sera yatırımlarının artışı büyümenin diğer önemli sürükleyicisi konumundadır.

Türkiye Pazar büyüklüğünün 2016-2021 dönemini kapsayan beş yıllık dönemde yılda yaklaşık 136 Milyon USD tutarında büyüme göstereceği öngörülmektedir. Pazardaki en büyük ürün segmentlerinin meyve ve sebze yetiştirme amaçlı seralar ile çiçek ve süs bitkileri yetiştirme amaçlı seralar olduğu ve gelecekte de bu segmentlerin kategori liderliklerini sürdürecekleri öngörülmektedir.

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı