Genel olarak hakkında çok bilgi sahibi olmadığımız bizde merak uyandıran kelimeleri öğrenmek için bir çoğumuzun aklına ilk sırada GOOGLE gelir, Teknolojik alt yapının insan oğluna bilgiyi her yerde ulaşılabilir seviyelere getirmiş olması avantaj olarak değerlendirilse de bazen bu dezavantaj olabilmektedir, Konuyu biraz açacak olursak her şeye kolayca ulaşabilmek bizi biraz tembelleştirdi öz eleştirisini örnek gösterebiliriz.
Gelelim konumuzun başlığı olan LOJİSTİK deyince ne anlıyoruz kısmına, Eskiden genelde askeri terim olarak kullanılan Lojistik, ismindeki egzotik büyü ile halihazırda var olan birkaç mesleğin toplum tarafından kabul görmesi, benimsenmesi hatta bu uğurda okullarda Lojistik bölümünün açılmasına kadar hayatımıza girmesine neden oldu.
Peki ülkemizde yeterince Kalifiye Lojistik personeli var mı?
Bahsi geçen okullardan mezun olan öğrenciler bu mesleği yapmak için yeterli donanıma sahipler mi?
Teknoloji Lojistik için alt yapıyı tamamladı mı?
Lojistik hayatımızın neresinde?
Aslında Lojistik kelimesinin tam açıklaması ‘Ceninin Anne karnına ilk düşmesi ile başlayıp mezarlıkta son bulan bir sürecin tamamına verilen isim olması gerektiğini savunanlardanım, Savunan dediysem konuyu ilk ortaya atanım desek daha uygun olacaktır.
Süreçleri gözünüzde canlandırırsanız eminim sizlerde bu fikri onaylayacaksınız.
Günlük hayatımızda, şirketlerde, askeri alanlarda süreç bir şekilde işliyor, Pe ki ‘DOĞAL AFET’ ile karşılaşılması durumunda Lojistik konusunda ne kadar başarılı olduk/olabiliriz?
Olası afetlerde Sağlıklı bilgi paylaşımı için tek merkezden yönetimin şart olduğunu acı deneyimler ile test etmemize rağmen yaşananlardan ders çıkartmadan hayatımıza devam ediyor olmamızda cevabını bulamadığımız sorulardan bir tanesi olarak raflardaki yerini alıyor, Tedarik zincirini takip edebilecek alt yapıya yani teknolojiye sahip olmalıyız, bölgeyi çok iyi bilen eğitimli sivil savunma ekiplerine sahip olmalıyız, olay yerine en kısa sürede ulaşacak ekip ve ekipmana sahip olmalıyız ve süreçleri tek merkezden yönetecek Lojistik profesyonellerine sahip olmalıyız aksi durumda hazırlıksız yakalandığımız doğa üstü olaylarla başa çıkmamız imkansız olur.
Yardım kuruluşları bahsi geçen problemler ile ilk kez karşılaşmıyor, yaşanan deprem, savaş, Tsunami vb. Beşerî ve doğa üstü olaylar ile başa çıkmak için mutlaka insani yardım lojistiği birimi kurulmalı.
Türkiye’nin aktif rol alabilmesi için Lojistik profesyonelleri federasyonu kurması gerektiğini düşünüyorum, bunun için sektörün önde gelen çok kıymetli akademisyenlerine mesleğe gönül vermiş biz profesyonellere ve sivil toplum kuruluşlarına çok iş düşüyor.
‘’SON OLARAK AFAT DEYİP GEÇMEMENİZ İÇİN BİR KAÇ SEBEP’’
Sarı Nehir Seli (Yıl 1931 – Çin) – 1 ila 4 milyon ölü
Sarı Nehir Tufanı (Yıl 1887 – Çin) – 900 bin ila 2 milyon ölü
Bhola Kasırgası (Yıl 1970 – Bangladeş) – 500 bin ila 1 milyon ölü
Shaanxi Depremi (Yıl 1556 – Çin) – 830 bin ölü
Hindistan Hortumu (Yıl 1839 – Hindistan) – 300 bin ölü
Antakya Depremi (Yıl 526 – Suriye ve Türkiye) – 250 bin ölü
Tangshan Depremi (Yıl 1976 – Çin) – 242 bin ölü
Haiyun Depremi (Yıl 1920 – Çin) – 240 bin ölü
Hint Okyanusu Depremi / Tsunami (Yıl 2004 – Hint Okyanusu) – 230 bin ölü
Halep Depremi (Yıl 1138 – Suriye) – 230 bin ölü
[…] Hadi gelin bir kere daha bundan önceki yazımı okuyarak acı hatıralarımızı bulunduğu yerde rahatsız edelim. https://satinalmadergisi.com/lojistik-ve-dogal-afetler/ […]