İlaç Sektörü İKMİB Çalıştayı’nda Buluştu

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10
spot_imgspot_img

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından düzenlenen “İlaç Sektörü Çalıştayı” 29 Kasım-1 Aralık 2019 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi. İlgili Bakanlıklar, STK’lar ve Türk ilaç sektörünün önde gelen firmalarının temsilcilerini bir araya getiren çalıştayda sektörün sorun ve çözüm önerileri değerlendirilerek, yol haritası konuşuldu.

İKMİB tarafından düzenlenen sektör çalıştaylarının beşincisi, 29 Kasım-1 Aralık 2019 tarihleri arasında ilaç sektörüne yönelik gerçekleştirildi. İKMİB’in ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen ve moderatörlüğünü Özgü Kaynak’ın yaptığı “İlaç Sektörü Çalıştayı”nda Ar-Ge, Ur-Ge, teşvikler, devlet destekleri, hammadde, finansman, yerli üretim, ihracatta yeni pazarlar, PIC/S üyeliğinin daha etkin kullanılması, regüle pazarlarda akreditasyon sorunu, Türkiye’nin GMP’sinin ve ilaç sektörünün yurt içi ile yurt dışı pazarda lobisinin güçlendirilmesi konularına değinilerek güncel bilgiler sektörle paylaşıldı.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Sözcüsü Ankara Milletvekili Arife Polat DÜZGÜN ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Ümmü Gülşen ÖZTÜRK’ün teşrifleriyle gerçekleştirilen “İlaç Sektörü Çalıştayı”na, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkan Yardımcısı Dr. Ecz. Harun Kızılay, İKMİB TİM Delegesi ve İKMİB İlaç Komitesi Başkanı Orhan Mutlu Topal ile İKMİB temsilcilerinin yanı sıra, Türk ilaç sektörünün önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticileri, ilgili bakanlık yetkilileri ve temsilcileri ile akademisyenler olmak üzere toplam 100 kişi katıldı.

Ortak akıl çalışmaları yapıldı

Özgü Kaynak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştay süresince ilaç sektörüne yönelik sorunlar ve çözüm önerileri ele alınarak, PIC/S üyeliğinin daha etkin kullanılması, regüle pazarlarda akreditasyon sorunu, Türkiye’nin GMP’sinin ve ilaç sektörünün yurt içi ile yurt dışı pazarda lobisinin güçlendirilmesi konularında tüm öneriler masaya yatırılarak ortak akıl çalışmaları yapıldı.

6 Aralık’ta İhracat Ana Planı Kapsamında Kimya Sektörü Çalıştayı Yapılacak

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, bu yıl Eylül ayından beri kozmetik, plastik, kauçuk ve boya sektörü çalıştayını gerçekleştirdiklerini ve 5’incisini ilaç sektörü çalıştayı olarak düzenlediklerini belirtti. Önümüzdeki sene medikal sektörü çalıştayını ve madeni yağlar sektörü çalıştayını gerçekleştireceklerini ifade eden Pelister, “6 Aralık’ta Ticaret Bakanımızın da katılacağı bir kimya sektörü çalıştayı yapacağız. Bu bizim stratejik olarak ana yol haritamızı belirleyecek ve kimya sektörünü daha ileriye taşımak için neler yapacağımızı Bakanlık aracılığıyla açıklayacağız” dedi.

TİM ile KOSGEB arasında yakın zamanda bir protokol imzalandığını dile getiren Pelister, KOBİ’lerle ilgili açıklanan destek paketi hakkında bilgi verdi ve şunları ekledi: “Dijitalleştirme, yerlileşme, çevre dostu üretim ve katma değerli üretimlerle beraber özelikle beşeri sermayemizi çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Ortalama kilogram birim fiyatımızı yükseltmek ise bizim yapacağımız işlerin başında geliyor. Tasarım, inovasyon, Ar-Ge odaklı çalışmalar ve Ur-Ge projelerine destek sağlama konularına önem veriyoruz. Özellikle finansmana kolay erişim anlamında Eximbank ile çalışmamız gerekiyor. Sermaye yapımızı kuvvetlendirmemiz önemli. Devlet katkılarından, özellikle ilaç sektörümüzün faaliyetlerini artıracak şekilde yararlanmamız gerekiyor. Hedef ülkelerde vergi oranları ve uygulanan tarife dışı engelleri nasıl aşacağımız konusunda ticaret ataşeliklerimizle, Bakanlıklarımızla ve sektörümüzde kendi aramızdaki yapacağımız çalıştaylarda bunları konuşup bir çözüm bulmamız gerekiyor. Dünya konvansiyonel ilaçlardan biyoteknolojik üretilen ilaçlara geçerken bizim de bu değişimi yakından takip ederek süreçlerimizi buna uygun hale getirmemiz gerekiyor. Özellikle ilaç ruhsatlarını veren Türkiye ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) yönetmeliğinin en kısa zamanda günümüz şartlarına göre uyarlanmasını ve güncellenmesini bekliyoruz.”

Adil Pelister: ‘Sektör temsilcilerimizi Ur-Ge ve Sektör Komite Çalışmalarımıza Bekliyoruz”

İKMİB’in ilaç sektörüne yönelik çalışmaları hakkında bilgi veren Pelister, “İlaç sektörümüzle ilgili birinci Ur-Ge çalışmalarımızı yaptık. Çok başarılı, iyi bir çalışma oldu. Şimdi ikinci Ur-Ge çalışmamızı yapacağız. Bununla ilgili 26 firmamızla beraber çalışarak ihtiyaç analizini yaptık. Katkı sağlamak adına hepinizi bütün firmalarımızı Ur-Ge çalışmalarına ve ilaç sektörü komite çalışmalarına bekliyoruz. 2013 yılından beri 3 ilaç sektörü çalıştayı gerçekleştirdik bu yıl sizlerle 4’üncüsünü yapıyoruz. Geçen ay Avrupa’da ilaçla ilgili CPhı fuarı Frankfurt’ta düzenlendi. Bu fuar çok önemli ve her sene değişik şehirlerde düzenlenen bir fuar. Avrupa Birliği dışında da örneğin Çin’de veya diğer ülkelerde de farklı adlarla da olsa düzenlenebiliyor. Milli katılım yapabilmemiz için minimum 10 tane firma olması gerekiyor. Ülkemizi ve firmalarımızı temsilen milli katılımla orada olmamızın sektörümüz adına iyi olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda katkılarınızla beraber bu fuarda yer almak için İKMİB olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız” şeklinde konuştu.

“İlaç kilogram birim değerini 30 doların üzerine çıkarmamız gerekiyor”

İlaç sektöründe ihracatın yaklaşık 4,5 katı kadar ithalat yapıldığına dikkat çeken Pelister, “Bunu en azından ilk adımda eşitleyecek çalışmalarda bulunmamız gerekiyor. 2018 senesinde ilaç kilogram değeri 17,5 dolar oldu. Son iki-üç sene önceye kadar 25 dolar civarındaydı, önce 22 dolara düştü şimdi 17,5 dolara düştü. Yapacağımız katma değerli ilaç üretimiyle ve ihracatıyla kilogram birim değerini 30 doların üzerine çıkarmamız gerekiyor. Çalıştayımızı teşrifleriyle TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Sözcüsü Ankara Milletvekili Sayın Arife Polat DÜZGÜN’e ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Sayın Ümmü Gülşen Öztürk’e, değerli görüşleriyle katkı sunan Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı temsilcilerimize, STK’larımıza ve tüm kıymetli katılımcılarımıza teşekkür ederim” değerlendirmesini yaptı.

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı