Temelde satınalma faaliyetleri için aşağı yukarı her sektörde aynı iş adımlarının takip edildiğini söyleyebiliriz. Bu sebepledir ki sektörler arası dikey değişikliklerin en yaygın olduğu bölümlerin başında satınalma gelir. Sektör farklı olsa da amaç hep aynıdır ve stratejiler çoğunlukla birbirine benzerlik gösterir.
Her sektörün satınalma yöneticisinin amacı; karlılık, uzun dönem stratejileri ve değer odaklı sürdürülebilir faaliyetler etrafında şekillenir. Yalnız , satın alma süreçlerini yürütürken bir diğer önemli nokta, tedarikçilerdir. Sektörel bazda satınalma kavramında bir değişiklik olmazken, tedarikçi konumlandırmaları farklılık gösterir.
Maalesef ki günümüzde hala tedarikçilerinden çekinen sektörlere, satınalma yöneticilerine, rastlamaktayız.
Bu durum bana çocukluk dönemlerimi hatırlatır. Çocukluğumda yaşadığım mahallede iki farklı bakkal vardı. Herhangi bir şey almak için birini tercih ettiğimde, aradığım ürünlerden biri tercih ettiğim bakkalda yoksa elimdeki poşetlerle diğer bakkala gitmeye çekinirdim. Bakkal amca üzülür veya yine bana , neden diğer bakkala gittiğimi sorar da cevap veremem diye korkardım. Çok kere elimdeki poşetleri bir kenara saklayarak ikinci bakkala girdiğimi bilirim.
Sonra ne oldu?
Mahallemize bir market açıldı ve bakkalların ikisi de zaman içerisinde kapandı. Bakkallar bizim ihtiyaçlarımızı tedarik ettiğimiz ticarethaneler değil ailemizden birileri olmuştu. Biz güçsüz onlar güçlüydü, onlar ne getirirse biz onu tüketebiliyorduk. Bir gün bakkala gidip mayonez istediğimde, entel dantel icatlar çıkardığım gerekçesiyle bakkal sahibinden fırça yemişliğim bile oldu.
Bu durum, tedarikçisini doğru konumlandıramayan sektörlerdeki satınalma yöneticilerinin birebir yaşadıklarını yansıtıyor. Satınalma yöneticisi tedarikçi ağını bakkal kültüründen market kültürüne evrimleştirmekten sorumludur. Tedarikçinin güçlü, satınalma yöneticisinin zayıf olduğu ve tedarikçinin portföyü kadarlık ürün ağında sıkışıp kalan bir satınalma yönetimi düşünülemez.
Tedarikçilerle ahbap ilişkilerini bir kenara bırakıp profesyonelce almak istediğimiz tüm ürünleri hatta mayonezi bile kim bize tedarik edebiliyorsa ondan almaya devam edebilelim. Bu bizim çalıştığımız kurumlara karşı olan önemli sorumluluklarımızdan.
Sektörlere göre değişen bu tedarikçi konumlandırmaları elbette zamanla birbirinden etkilenerek benzer seviyelerde dengelenecektir. Bize düşen bu sektör dengesinin en hızlı şekilde sağlanmasına destek olarak gerekirse market kültürüne evrimleşemeyen bakkalların birer birer kapatılmasına razı olmak.
- – – > Bu makale ilginizi çekebilir:
Tedarikçi Günü Nasıl Planlanır? Organizasyon ve Yürütme için Yol Haritası
Eğitim: TEDARİKÇİ PERFORMANS DEĞERLENDİRME ve TEDARİKÇİ İLİŞKİLERİ EĞİTİMİ
Teklif almak için: egitim@satinalmadergisi.com