Koronavirüs’ün uluslararası ticarete yansımalarını hissettiğimiz son günlerde satınalma ve tedarik yöneticilerinin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirebilecekleri önemli alanlardan bazıları olarak dış pazarlara hakimiyet, veri analiz yeteneği ve risk yönetim becerileri öne çıkıyor.
Geleneksel yurtiçi operasyonel satınalma süreçlerinin yönetilmesinden farklı olarak son dönemde şirketlerimizin gündeminde dış ticaret ve özellikle ihracatı geliştirmek bulunuyor. Bu noktada satış yöneticilerinin rolü daha ağır basıyor gibi görünse de, satınalma ve tedarik yöneticileri sahip oldukları dış pazar bilgisi ile şirketin ihracat stratejilerinin geliştirilmesi konusunda destek verebiliyor.
İthalat operasyonlarını yürüten başarılı satınalma yöneticileri aynı zamanda istihbarat yöneticisi olarak da çalışarak şirketine sağladığı değeri arttırabiliyor.
Pazar istihbaratı elde etmek sanıldığının aksine zor bir iştir. Satınalma yöneticileri veya özel bir ürünün kategori yöneticileri dış pazar faaliyetleri ile ilgili genel pazar araştırmalarından ziyade daha net ve mikro ölçekte sorularına cevap ararlar. A ülkesindeki tedarikçiden B ülkesindeki tedarikçiye geçişin yansımaları neler olacak? Maliyet tarafında, risk tarafında ve diğer tüm pazar faktörleri açısından net cevaplar aranarak stratejiler formüle edilmektedir.
Hızlı değişen pazar şartlarında güncel ve güvenilir verilere erişerek değerlendirmelerin gerçekleştirilmesi için her zaman elde edilen verilerin farklı kaynaklarla doğrulamalarının yapılıp şirket aksiyonlarının alınmasında ne derece işe yarayabileceği sorgulanmalıdır.
Buyer Network İş ve Ticaret Platformu tarafından 27 Şubat Türkkep evsahipliğinde gerçekleştireceğimiz “İhracatta Neyi İyi Yapıyoruz, Neyi Beceremiyoruz?” temalı etkinliğimizde bu konuların tümünü değerlendirme fırsatı yakalayacak ve konunun uzmanlarının tecrübelerini dinleyebileceksiniz.
27 Şubat Perşembe günü 17.30 – 20.30 arasında gerçekleşecek etkinliğe www.buyernetwork.net/ihracat adresi üzerinden katılım sağlayabilirsiniz.