“Yaratıcılık, yeni şeyler düşünmek,
Yenilik, yeni şeyler yapmaktır.”
Levitt
Bir şeyi düşünebilmek için, o şey hakkında kesinlikle bilgi sahibi olmalısınız. Bilginiz yoksa düşünemezsiniz. Yenilikçilik, gizli bir düştür. Yeni bir şeyler yapmak için, cesaretli olmaya çaba gösterilmelidir. Siz, kendiniz için bir yenilik arayıp, bir yenilik bulmalısınız. Bir kişiyle anlaşabilmek için, onun dilinden konuşmalısınız. O dili konuşamıyorsanız, onunla anlaşmanız tesadüflere kalmıştır. Uygun kelimeleri bulunca, herkesle ve her şeyle konuşabilirsiniz, yenilikle bile.
Her insanın içinde, bir miktar yenilikçilik vardır. Evet, yenilikçilik genlerimizde vardır. Hepimizde ama hepimizde, bir yenilik arama geni vardır. Yani “Bu, önceden benim aklıma gelmişti” diye hiç boşuna söylenmiyor. Dikkat, merak, bilgi ve planlı çalışma; yenilik arama geniniz ile buluşunca, ortaya ne dünya harikaları çıkmaktadır.
Hesaplarınızda, yenilikçiliği asla dışarıda bırakmayınız. Yenilikçilik, çok yavaşça gelir ve misafirliği de çok kısa sürer. Sizinle devamlı kalması, tamamen sizin performansınıza bağlıdır. Yenilikçilik, istenmediği yerde, hiçbir zaman durmaz. Eski alışkınlıklarla maalesef, yeni bir şeyler ortaya konulamaz. Eğer yeni bir şeyler ortaya koyamazsanız, yeni çağın seli gelir, sizi alır ve çok ötelere sürükler, sonra da sizi, bir kenara fırlatır, atar. Yeni bir şey yapmak için; hayatınızda birçok fırsat, mutlaka karşınıza çıkmaktadır. Fırsatları görmeli ve değerlendirmelisiniz. Kendi yakınınızdan başlayarak etrafınıza ve kapasiteniz müsaade ettiği kadar çok ötelere bakın. Etrafınızda ve dünyada neler olduğunu anlamaya çalışın. Mevcut değerlerinizi geliştirerek, artırın ve çağın insanı olun. Sonra da yeniliğe dönün.
Yenilik ortaya koymak için önce; ilkesel bir duruş olmalı ve yenilik istenmelidir. Yenilik çabalarından dolayı, mutlu olunmalıdır. Tam da düşündüğünüz ve istediğiniz gibi; kafanızda olan her şeyi, açıklamaya ve anlatmaya çaba göstermelisiniz. İşin ehli olunmalı ve mesleğiniz neyi gerektiriyorsa o yapılmalıdır. Düşlerinizde ne görüyorsanız, onu gerçekleştirmeye çalışın. Yenilik, ne istiyor ve gerektiriyorsa, onu yapmalısınız. Unutmamalıdır ki, yenilik, önceden önemli bir hazırlığı, yeniliğe hazır olmayı gerektirir.
Örgütler, yapısal olarak, sadece operasyonel çalışma için tasarlanırlar. Bu nedenden dolayı; işlevsel örgüt yapısında, yeniliğe hiç yer yoktur. Bu kadar kurum varken, yenilikler neden yapılmıyor veya yetersiz yapılıyor? Bu kurumların vazifesi, her şeyden önce yenilik yapmak değildir, bu kurumlardaki yöneticilerin ve çalışanların işi, verilen görevi başarıyla yapmaktır. Yenilik yapmak, yeniliği aramak bambaşka bir iştir. Yenilik yapmak, yenilikçilik için özel olarak örgütlenmenizi ve bu yapıyı, özgürlük tanıyan politika ve uygulamalar ile bütünleştirmenizi gerektirir.
Yenilikçilik, çok ciddi bir kültür birikimidir. Yenilikçilik öyle orasından, burasından çekiştirilerek ve bir hokkabazın şapkadan tavşan çıkartması gibi, birdenbire ortaya konulabilecek bir iş değildir. Niçin değerli beyinler, bazı ülkeler tarafından kapılıyor? Çok sevdiklerinden dolayı mı? Kesinlikle hayır. Yenilikçilik, yüksek eğitimli bir topluluk gerektirir de ondan. Dâhilerini kaybeden uluslar, aslında geleceklerini kaybetmektedirler. Okumadan, öğrenmeden, sırf rahat yaşama yollarını aramakla, asla yenilik gerçekleştiremezsiniz. Yenilikçilikte, sadece yeni bir ürün ortaya koymak için odaklanılmamalıdır. Pazarlama, finans, üretim, dağıtım, hizmet ve sosyal alanlarındaki yenilikler size büyük miktarda kazanç sağlayabilir. Yenilikçilik, size çok zor görünen, büyük kazançlara ulaşmanızı kolaylaştırır.
Sistem teorisi açısından bakıldığında, ortaya konulan bir değişiklik, bireyler ve toplum tarafından, sistem değişikliği yani bir yenilik olarak algılanır. Yenilik dilini öğrenmek, zordur. Ama buna değer!
Yenilik size, her türlü mutlulukla dolu, koskoca bir dünya sunar. Uygun stratejileriniz, etkin faaliyet süreçleriniz, esnek örgütsel yapınız ve üstün kurumsal becerileriniz size, yenilikçiliğin kapısını mutlaka açacaktır.
Bir örgütteki yenilikçiliğin karakteri:
(1) Yenilikçilik, sosyal dengeyi olumlu yönde etkilemeli;
(2) Yenilikçiliğin gücü devamlı artırılmalı;
(3) Yenilikçilikte borçlanılmamalı, bütçe denk ya da pozitif yönde olmalı;
(4) İnsan kaynaklarının tümü, yeniliğe uyum göstermeye uyumlu ve istekli olmalıdır.
Dijital değişim, çağın zorunluluklarından biridir. Yenilik yapma biçimleri, gelişen dijital değişim durumuna, ayak uydurabilmelidir. Dijital dünya, artık bir yalan dünya olmaktan çıkmış ve gerçek bir dünya olarak, yaşamın içindeki yerini almıştır. Dijital dünya, içerik ve sınırları ortadan kaldırmaktadır.
Bir yenilik olarak sunduğunuz ürün ve hizmetlerinizde, düşüncelerinizin yansıtılmasını sağlayınız. Sanat size, ürün ve hizmetlerinizde düşüncelerinizi, yansıtmanızı sağlar. Ürün ve hizmetlerinizi, mutlaka sanatsal bir yapıda ortaya koyunuz. Sanat, dokunduğu her şeyi güzelleştirmekte ve son derece etkileyici kılmaktadır. Bilim ve sanat, yenilikçiliğin iki kanadı gibidir. Bu iki kanadı kullanabilen herkes, dilediğince uçabilir. Güzel bir şeye başlayın ama hep güzel olsun. Yeniliği elbette okuyarak öğrenebilirsiniz ama yeniliği ancak severseniz anlayıp, yapabilirsiniz.
Daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak için yazmış olduğum “Organizasyonlarda Yenilik Yönetimi” kitabını aşağıdaki linkten indirebilir ve okuyabilirsiniz.
https://www.gozdemert.com/ebook/YY.pdf