Türk maden sektörü, 2021 Ocak ayında 148 ülkeye 353,3 milyon dolarlık maden ihracatı gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı ayına göre değer bazında yaşanan artış yüzde 7,3 olurken, gerçekleşen ihracatın yüzde 41’ini doğal taşlar, yüzde 30’unu metalik cevherler, yüzde 20’sini endüstriyel mineraller, yüzde 5’ini ise ferro alyajlar oluşturdu. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, konuya ilişkin açıklamasında “Pandemi nedeniyle seyahatlerin yapılamaması ve seçili ürün alınamaması sebebiyle, ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler şu dönemde erittikleri stokları sonrası, 2021 yılında daha yüksek hacimle alıma başladılar. Dolayısıyla 2021’de beklentimiz ihracatta artış yaşanacağı yönünde” dedi.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, otomotiv, kimya, çelik, enerji, teknoloji, tarım, cam, seramik, mücevher ve tekstil başta olmak üzere tüm sektörlerde hammadde kaynağı olarak kullanılan ve Türkiye ekonomisine dolaylı katkısı 40 milyar doları bulan maden sektörünün ihracat verilerini açıkladı. Dinçer’in verdiği bilgiye göre 2020 ihracatını 4,27 milyar dolar ile kapatan Türk maden sektörü, 2021’in ocak ayında 148 ülkeye 353,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 3,4’lük, değer bazında ise yüzde 7,3’lük artış yaşandı.
Ocak’ta Uzak Asya’ya 135 milyon, AB’ye ise 109,6 milyon dolar maden ihraç ettik
353,3 milyon dolarlık toplam Ocak ayı ihracatının 145,7 milyon dolarını doğal taşın oluşturduğunu dile getiren İMİB Başkanı Dinçer, şunları kaydetti: “Ocak ayı ihracatımızın yüzde 41’ini doğal taş, yüzde 30’unu metalik cevherler, yüzde 20’sini endüstriyel mineraller, yüzde 5’ini ise ferro alyaj ihracatı oluşturdu. En çok ihraç edilen ilk 5 ürün ise sırasıyla blok mermer/traverten, işlenmiş mermer, çinko cevherleri, işlenmiş traverten ve feldspat oldu. 148 ülkeden oluşan ihracat listemizin ilk beşinde ise Çin, ABD, Bulgaristan, İspanya ve İtalya yer aldı. Çin pazarında geçen yılın Ocak ayına oranla yüzde 4’lük, ABD’de yüzde 26,16’lık, Bulgaristan’da yüzde 38,84’lük bir büyüme yaşadık. Doğal taş ihracatımızda ise ilk 5 ülke Çin, ABD, İsrail, Hindistan ve Fransa oldu. Geçtiğimiz yıl doğal taş ihracatımızda üçüncü sırada yer alan Suudi Arabistan’a yapılan doğal taş ihracatımız ise Ocak ayında tamamen kesildi.” Dinçer, maden ihracatının 135 milyon dolarlık kısmının Çin’inde aralarında bulunduğu Uzak Asya ülkelerine gerçekleştiğini, 109,6 milyon dolarlık kısmının Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını, yine sanayinin geliştiği bir diğer bölge olan Kuzey Amerika’ya ise 34,9 milyon dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.