Türkiye’de reel sektöre güç katan sektörlerden biri olan oluklu mukavva ambalaj endüstrisi, yaşanan zor süreçlere rağmen 2020’yi büyümeyle kapattı.
2020 pandemi nedeniyle iş dünyasını zorlayan, bazı sektörlerde üretimleri durduran bir yıl olarak kayıtlara geçti. Oluklu mukavva ambalaj endüstrisi ise 2020’yi geçtiğimiz yıla oranla yüzde 12 büyüme ile tamamladı. Tedarik zincirindea kritik öneme sahip olan oluklu mukavva ambalaj, pandemiye rağmen üretimini çalışanlar için gerekli tedbirleri de alarak aralıksız sürdürdü. Birincil öncelikli tüketim maddelerinin (gıda, ilaç, temizlik ve tıbbi malzeme) depolanması, taşınması ve ulaştırılmasında kritik rol oynayan oluklu mukavva sektörü toplumun elzem tüketiminin kesintisiz karşılanması için pandemi sürecinde aralıksız çalıştı.
Avrupa’da 6. büyük pazar olmayı başardı
Türkiye’de oluklu mukavva sektörünün üretimi 2020’de 2.5 milyon ton, 4,5 milyar metrekare seviyelerine ulaşırken; bu rakamlar ile Avrupa’da en büyük 6. büyük pazar haline geldi. Ciro açısından yıllık 15 milyar TL’ye yaklaşan oluklu mukavva sektörü, 12 bine yakın çalışanı ile çalışmalarını hız kesmeden devam ettirdi. Sektörün toplam istihdam etkisi 25 bin kişi olurken, sektörün temas ettiği kişi sayısı ise 100 bine yaklaşıyor.
OMÜD faaliyetleri pandemiye rağmen hız kesmedi
Ambalaj sektörünün ilk meslek kuruluşu olarak; üyeleri ve yönetim kurulu ile sektörün gelişmesi adına faaliyetlerini sürdüren Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) 2020’de de yoğun çalışmalarını sürdürdü. OMÜD olarak oluklu mukavvanın üstün özelliklerini daha iyi anlatmak, pazarı büyütmek ve sektörün sorunlarına çözüm bulmak adına çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen OMÜD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Sükan, “Oluklu mukavva sektörü olarak 2020’de yaşanan tüm zor koşullara rağmen yıl boyunca üretimimizi kesintiye uğratmadan devam ettiren sektörler arasında yer aldık. Çeyrekler bazında bakacak olursak sektörümüzün genel performansı dalgalı bir seyir izledi. Birinci ve üçüncü çeyrekler güçlü büyüme gösterirken, ikinci çeyrekte bunun tersine çok sert bir düşüş yaşandı. Buna rağmen yılı yüzde 12 oranında büyüme ile tamamladık. Türkiye oluklu mukavva sektörü Avrupa’nın en hızlı büyüyen altıncı pazarı konumunda yer alıyor. Hedefimiz, yüksek kalitede hizmet sunma anlayışıyla bu basamakları tırmanmak ve daha üst sıralara yükselmek. Sektörümüzün daha iyi noktalara taşınması için oluklu mukavvanın ham maddesi olan, atık kağıdın fiyatı ile bulunabilirliğinde bir istikrar sağlanması ve sektörün ihtiyacı olan nitelikli iş gücünün artması konularında iyileştirmeler yapılması gerek. Diğer yandan; oluklu mukavvanın üstün özelliklerinin daha iyi anlatılması, gıdayla temas eden ambalaj tarafında oluklu mukavvanın avantajlı yönlerinin ön plana çıkarılması ve gündemin bir diğer önemli konusu olan AB Yeşil Mutabakat’a hazırlıkla ilgili çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımızın, ilerleyen dönemde sektörümüzü daha da büyüteceğine inanıyorum” dedi.