Dr. Mehmet KAPLAN-Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
NEDİR?
Bir yöneticinin kendine has olan ve en iyi yaptığı şey temel yetenek olarak ifade edilmektedir. Nitekim birey belli bir zaman sonra kendi yeteneği ile bütünleşmekte ve ona özgü olan bir yeteneğe dönüşmektedir. Aynı düşünceden hareketle işletmeler içinde temel yetenekler söz konusudur. İşletme için de en iyi yaptığı iş ya da faaliyet temel yeteneği olarak ifade edilir ve belli bir zaman sonra işletmeyle bütünleşir. İşletmenin en iyi yaptığı iş ya da faaliyet, diğer yeteneklerden ayrılan unsurlar, kendine özgü olan ve başka işletmelerin taklit edemeyeceği ya da taklit etmekte zorlanıp, taklit maliyetinden dolayı vazgeçeceği yetenektir. İşletme bu yeteneği sayesinde rekabet avantajı kazanabilmektedir.
NELERDİR?
Bir işletmenin sahip olduğu temel yeteneğinin hem diğer işletmeler tarafından taklit edilememesi hem de kolay anlaşılamaması gerekir. Ancak böyle bir yetenek işletmeye rekabet avantajı üretir, işletmeyi geleceğe taşır ve pazarda başarısını sürekli artırır. Bir işletmenin temel yeteneği kurumsal, iş birimi ya da işlevsel bir strateji olabileceği gibi, herhangi bir konuda yer alan uzmanlık bilgisi veya örgütsel bir yeteneği de olabilir. İşletmenin insan kaynaklarının sahip olduğu niteliklerde temel yetenek olabilmektedir. İşletmenin üretmiş olduğu ürün ya da hizmet veya bunları üretme şekli de temel yeteneği olabilmektedir. Kısacası işletme için birçok unsur temel yetenek olabilir ama önemli olan taklit edilmesinin zor olmasıdır.
NE SAĞLAR?
Temel yetenek her şeyden önce işletmenin güçlü ve zayıf yönlerini görmesi sağlamaktadır. Bundan dolayı da işletme değişen/dönüşen çevreye hazırlıklı olmakta ve neye odaklanacağını öngörmektedir. Bu durum işletmenin odağını kaybedip başka işlerde zaman ve güç kaybetmesini engelleyecektir. Kendini tanıyan ve bilen bir işletme rakiplerine göre üstün yönlerini bilecek ve geleceğe daha güçlü adımlarla ilerleyecektir. Yanısıra kendini tanıyan bir işletme zayıf noktalarını da en aza indirmeye çalışacak, odaklanmaması gereken işleri de dış kaynak kullanımı ile sağlayıp odağını kaybetmeyecektir.
Kaynak ve ayrıntılı okuma önerisi: Aşağıdaki eserl(er) konu ile ilgili kaynak ve bilgilendirmeyi artırmaya yöneliktir.
- Hamel, G. ve Prahalad, C. K. (1996). Geleceği Kazanmak. İstanbul: İnkilap Kitabevi.