Bir önceki yazımda, tehlikelerin riske dönüşmemesi için alınması gereken önlemlerin belirlendiği “Risk Değerlendirmesi” Çalışmasının ne olduğundan ve nasıl yapılması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu yazıda ise, meydana gelen riskin, zararını en aza indirmek için verilmesi gereken mücadelenin nasıl bir plan dahilinde hazırlanması gerektiğini inceleyeceğiz.
İşyerinde yangın, deprem, sel gibi olaylara ilaveten iş kazası, sabotaj gibi olaylar da meydana gelerek acil durumlar oluşturmaktadır. Oluşan bu durumları önceden belirlemek ve oluştuğunda nasıl müdahale edilmesini planlamak Acil Durum Eylem Planının özünü oluşturmaktadır. Bu planın en önemli noktası ise tespit edilen acil durumlara müdahalede bulunacak ekiplerin belirlenmesi ve eğitimlerinin verilmesidir.
Mevzuat gereğinde dört zorunlu acil durum ekibi belirlenmelidir. Bunlar:
- Söndürme Ekibi
- Kurtarma Ekibi
- Koruma Ekibi
- İlkyardım Ekibi
Oluşturulan ekiplere üye seçilirken, belirlenecek kişilerin ilgili acil duruma müdahalede bulunmaya yetkin kişiler olmasına dikkat edilmelidir. Örneğin kan görmeye dayanamayan bir kişi ilkyardım ekibinde görevlendirilmemelidir.
İşyerinin faaliyet gösterdiği alana özgü farklı acil durumlar olabileceği için çok sayıda acil durum ekibi oluşturulabilir. Örneğin bir acil durumda birimlerin birbirleri ile haberleşme ağını yürütecek “Haberleşme Ekibi” kurulabilir. Dikkat edilmesi gereken dört zorunlu ekibin oluşturulması, ihtiyaç halinde bu ekiplerin yanında yeni ekiplerin oluşturulmasıdır.
Oluşturulan ekiplere eğitimler verilmelidir. Temel ilkyardım eğitimi sertifikası olmayan hiçbir çalışan ilkyardım ekibinde görevlendirilmemelidir. Söndürme ekibinde yer alacak personeller yangın eğitimi almış olmalı ve bu eğitimler belgelendirilmelidir.
Son olarak, ekiplerin acil durumlara hazırlıklarını test etmek amacıyla periyodik olarak tatbikatlar yapılmalı, bu tatbikatların raporları dosyalanmalı ve görsellerle desteklenmelidir. Ekiplerin eğitimleri ve personeller de güncel tutulmalıdır.
Vedat CANER