Perakendede Lojistik

Alım - Satım

Eda EKİNCİOĞLU
Eda EKİNCİOĞLU
Eda Ekincioğlu Adel Kalemcilik Firmasında PMO Manager olarak çalışmaktadır. Daha önce ulusal ve yerli markalarda Tedarik Zinciri Yönetimi departmanlarını yönetmiş, farklı sektörlerde Tedarik Zinciri Sistemleri ile ilgili danışmanlık yapmıştır.2015-2018 yılları arası İstanbul Üniversitesinde Tedarik Zinciri Yönetimi Öğretim Görevlisi olarak mesleki eğitim vermiştir. Şubat 2014 'den bugüne Satınalma dergisinde mesleki alandaki tecrübelerini paylaşmaktadır. Yeditepetepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu olan Sayın Eda Ekincioğlu, Yüksek Lisansını İstanbul Üniversitesi Tedarik Zinciri Yönetiminde tamamlamış.

Her sektörün organizasyon şemasında “Lojistik” dikkatimizi çeker.  Peki nedir bu lojistik?

İnsanlık tarihi kadar eski olan bir bilim dalıdır diyebilir miyiz?  İnsanlık tarihinde var olan savaşlar incelendiğinde devasa sayılabilecek orduların bir yerden başka bir yere nakledilmesi savaş alanında yapılan hazırlıklar, askerlerin ihtiyaçlarının karşılanması bugün lojistik diye adlandırdığımız bilim dalını tanımlamaktadır. Büyük İskender ‘in yaptığı seferler, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul ‘u kuşatması ve fethi, Kanuni Sultan Süleyman’ın Viyana kuşatması…  On binler  ile ifade edilen orduların nakli, yiyecek ihtiyaçları,  silah ve dinlenme ihtiyacı.  Bakıldığında tüm bu seferler aslında büyük bir lojistik eşliğinde gerçekleşmiştir. Yakın tarihte yaşanılan savaşlarda da başarılı lojistik faaliyetler gözüküyor. İkinci Dünya savaşı, okyanus ötesinden gelip dev orduları savaştırabilme kabiliyeti de lojistik başarılardandır.

Lojistik askeri alandan çıkıp genele yayılmaya 1950 ‘li yıllarda başlamıştır. Müşterilerin talep ve   davranışlarında yaşanan değişim, maliyetlerin artışı, bilgi teknolojisinde hızlı gelişim ile genele yayılma başlamıştır. 1980 ‘lere kadar atılım devam etmiştir. Ve artık   günümüzde  lojistik vazgeçilmez konumundadır. Askeri terminolojide ordulara ait malzeme, personel, ekipman bakımı, yenilenmesi anlamında kullanılırken artık   önemli bir sektör haline gelmiştir. Lojistik müşteri taleplerine zamanında cevap vermek üzere hammaddenin başlangıç noktasından, ürünün son nokta olan tüketiciye verimli bir şekilde akışını sağlamaktadır.

Hala insanların gözlerinde lojistik imajı farklıdır. Lojistik depoculuk değildir, sadece nakliye işlemi de değildir. Taşıma, boşaltma, mal kabul, elleçleme, paketleme, depolama, bilgi sistemleri de lojistik yönetiminin temel taşlarıdır.

Peki  perakendecilik neydi? Özetle üretici ile tüketici arasındaki ürün akışını sağlayan aracılık hizmeti diyebilir miyiz?  Evet tek bir cümle ile ancak bu kadar net açıklanabilir.

İşte lojistik  ve  perakendenin birleştiği nokta ortada. Biri üretici ile tüketici arasındaki ürün akışını sağlamak için aracılık yaparken, diğeri bu akışın en iyi şekilde planlanmasını, üretici tüketici arasındaki iki yönlü hareketini sağlamaktadır.

Tabii perakendecilik de insanlar tarafından çok net bilinmiyor. Perakende denince akla promosyonlar, indirimler, satış geliyor. Oysaki işin perde arkasında büyük bir operasyon boy göstermektedir. Perakendecinin amacı optimum stok seviyesi ile maliyeti minimumda tutmak ve planlamayı yaparken hiçbir müşteriyi ürün eksikliği yüzünden mağazadan geri çevirmemektedir.

Perakende lojistiği, direkt tüketiciyi etkileyen bir iş olduğu için ayrı bir önem taşımaktadır. Perakende lojistik hizmetlerinde temelleri ürün cinsi ve depolama süreci oluşturmaktadır. Gıda, kozmetik, hazır giyim şeklinde gruplanarak her gruba ayrı depo alanı sağlanmaktansa tek bir depo içerisinde süreç akışı tasarlanmalıdır. Bu da depo içi ısı, nem, zemin yapısı, havalandırma, dokümantasyon işlemleri , bilgi sistemleri gibi parametrelere dikkati çekmektedir. Perakende lojistik yönetimi için ideal depo tercihinde başlangıç noktası ile teslimat noktası uygunluğu çok önemlidir. Coğrafi yaygınlığı, teslimat süreci , optimum maliyetler,hizmet kalitesi gibi karşılaşılabilecek bir çok parametre bulunmaktadır.

Yazar:

Eda Ekincioğlu

Yukarıda özeti yayınlanan bu yazının tümünü Satınalma Dergisi Ocak 2015 sayısında bulabilirsiniz.!

APPLE iPHONE / iPAD ve ANDROID MOBİL UYGULAMA ÜZERİNDEN TÜM SAYILARA ERİŞEBİLİRSİNİZ.

Apple ve Android uygulamaları ile Satınalma Dergisi’nin Yayınlanmış tüm sayılarına erişebilirsiniz.

google-play-tr@2x

app-store-tr@2x

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds