Etkili iletişim kurmanın hayatımızın her alanında çok önemli olduğu günümüzde kendinizle gerçekten ne kadar doğru ve kaliteli bir iletişim kuruyorsunuz?
Kalabalıkların içinde yalnız kaldığımız bir dünyadayız. Çevremize ve en önemlisi kendimize yabancılaştık. Bu durumun en önemli nedenlerinden biri ise önemini fark edemediğimiz ve kendimizle kuramadığımız “kaliteli ve doğru iletişim”…
Her insan doğası gereği iletişim kurmak zorundadır. Çünkü iletişim kişinin kendisini ve çevresini anlaması için önemli bir araçtır. İletişim hayatın özüdür. Yaşam kalitemiz tam olarak da kendimizle kurduğumuz iletişimin kalitesine bağlı olarak, başkalarıyla da kurduğumuz iletişime bağlıdır. Çünkü kendimizle doğru bir içsel bağlantı kurmadan başkalarını anlamamız mümkün değildir.
Kendimizle iletişim kurmak yani içsel iletişim, kişinin çoğu zaman başkalarıyla paylaşmadığı planları, kaygıları, iç hesaplaşmaları, düşleri, sevgileri, inançları, kendi hakkındaki yorumları, çözümlemesi, kendisiyle olan iletişimini ifade eder. Kısacası kendi iç sesini dinlemek olarak da tanımlanabilir. Amaç, kişinin kendisini tanıması ve kendisiyle barışık olarak olumlu bir diyalog kurmayı başarmasıdır.
İçsel iletişim, kendimize verdiğimiz en güzel hediye ve mutluluğun kaynağıdır. Özümüzle ve benliğimizle bir olmaktır. Kendime “ben geldim, her ne olursa olsun seninleyim, seni anlıyorum, buradayım, seninle birim diyebilmektir”. İç sesimizle keyifli ve yapıcı bir sohbet etmek ve bu sohbetten kendimizi farkındalıkla beslemektir.
Tüm bunların dışında kaliteli içsel iletişimin gelişim yolculuğumuzda mihenk taşları olarak ifade edeceğimiz çok önemli katkıları vardır. Bunlar,
- kendini dinleme ve ihtiyaçların tespiti
- kendini keşfetmek
- farkındalık
- kişisel gelişim planı
- öz yönetim
- değer odaklı bir hayat
- kendine sevgi, saygı ve öz güven
- içsel bağlantı
- mutluluk
vb. şeklinde sıralanabilir.
Kendinle iletişim kurmanın en kolay yolu ise kendimizle konuşmaktır. Kendinle konuşmak yapıcı, olumlu ve doğru cümlelerle nezaketle, şefkatle, kabule geçerek ve anda kalarak kendimizle bağlantıya geçmektir. Uzmanlara göre kendimizle olumlu konuşmak zorluk ve stresle daha kolay başa çıkabilmeyi, fiziksel ve ruhsal olarak daha iyi olma halini, yüksek bir iç motivasyonu sağlayacaktır. Olumsuz konuşmalarımız ise strese, kötü bir zihinsel sağlığa, değersizlik ve özgüven eksikliği gibi yaşam kalitesini düşürecek pek çok soruna neden olmaktadır. Bu nedenle yapıcı konuşmalarımız iç iletişimimizi daha sağlıklı kılacaktır. Hz. Mevlana ne güzel söylemiş “Kelimelerini yükselt, sesini değil. Yağmurdur çiçekleri büyüten gök gürültüsü değil”…
Kendimizle iyi iletişim kurmanın diğer bir yolu da kendimizi keşfetmekten yani kendimizi iyi tanımaktan geçmektedir. Eflatun “zaferlerin en büyüğü kendini keşfetmek” demiş ve kendini tanımanın önemini daha çok eski zamanlarda bu etkileyici sözle dile getirmiş. Kendini tanımak kendi kişisel swot analizini tüm yönleriyle ortaya koyabilmek ve o analiz detayları içinde bir sanatçı edasıyla kendini resmetmektir.
Öyleyse hadi gelin kendimizi tanıma üzerine kısa bir pratik yapalım… Aşağıdaki güçlü sorularla kendini kısacak tanımlasan kendine neler söylerdin ?
- Sen kimsin ?
- Kendini hangi kelimelerle ifade edersin ?
- Güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerin neler ?
- Seni neler doğru ifade eder ?
- Neye ihtiyacın var ?
- Neleri sever, nelerden hoşlanmazsın ?
Kendi sesimizi yani ruhumuzu dinlediğimizde ve iç sesimizi gerçekten duyduğumuzda, ona güvendiğimizde kendi yaşam yolculuğumuza daha emin adımlarla çıkarız… Ve isteyen herkes kendi iç sesini duyabilir…
Başarılı ve mutlu insanların kendiyle doğru iletişim kurma, sezgilerine kulak verme, kendini iyi tanıma ve beynini yeniden programlayabilme özellikleri olduğunu biliyor muydunuz ?
Peki Bunu Nasıl Başarabiliriz ?
Aşağıda yazdığım bazı maddeler size bu konuda destek olacak ve kendinizle etkili bir iletişim kurma konusunda rehber görevi yapacaktır.
Kendimizle Etkili Bir İletişim Kurmanın Yolları
- Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin
- Kendinize dürüst olun
- Kendinizi dinleyin ve gözlemleyin
- Kendinize düzenli olarak geri ve ileri bildirim verin
- Yapıcı içsel konuşmalara zaman ayırın
- Olumlu ve takdir edici konuşmalarla kendinizi destekleyin
- Sezgilerinize güvenin
- Beyninizi kendiniz için doğru yönlendirmeye çalışın
- Ruhunuzun, zihninizin ve bedeninizin ihtiyaçlarını fark edin
- Kendinize şefkatli ve olun
- Kendinizle ilgili meraklı bir kaşif olun
- Kendinize güçlü soru sorular sorun
- Sabotelerinizi iyi tanıyın ve onlarla nasıl mücadele edeceğinizi öğrenin
Özetle, “Kendiniz Olmaya İzin Verin”….
Size küçük bir egzersiz de tavsiye edeceğim. Kendinizle iletişim kurduğunuz her an bu farkındalıklı egzersizi yapmanızı öneririm.
Kendinize 5 dakika verin ve şunları yapın:
Aynadaki sene bak ona neler söylemek istersin ?
Kendi sesini duyabildin mi ?
Sana ne söyledi ?
Sen ne hissettin ?
Yuval Ron diyor ki;
“İç sesimize uyum sağladığımızda, hayat sanata, sanat hayata dönüşür”…
Hayatınızı sanata dönüştürdüğünüz ve kendi sanat eserlerinizi sergilediğiniz bir yaşam yolculuğu dileğiyle…
Sevgilerimle,
Nurten KILIÇPARLAR
Holistik Yaşam Koçu ve Eğitmen
Güzel anlatımlar güzel tesbitler çok beğendimm