Ekonomimiz ve Söylemler
Sadece ekonomimizden söz edeceğim. Genel anlamda konuşacak olursak, anlatacak çok konu olur. Ancak her konuda söz sahibi olup konuşmak, her şeyi bilmek zaten söz konusu olamaz.
Bir aşçının ihtisas konusu yemek yapmak ve yemeğin lezzeti konusunda donanımlı olması beklenir. İşte sözünü ettiğim aşçının ihtisas konusu yemek olup, aşçıdan her konuda fikir sahibi alması ve ahkam kesmesini beklemek hayalden de öte, sınır tanımayan komiklik olur.
Ekonomimiz için de aynı ifadeleri kullanmak yerinde olur. Bırakalım, ekonomiyi ekonomide ihtisas sahibi kişiler, kompedantlar konuşsun ve yönetsin.
Konuşulanlar Gibi Ekonomimiz Olsa Daha Ne İsteriz ?
Ülkemiz ekonomisinin başına getirilen her ekonomi patronunun söylediğine baktığımızda ağzından bal damlıyor, ülkemiz meğerse dünya ülkeleri ile yarışıyor da bizlerin haberi yok iken, ekonominin patronun söylemleri ile bizim ekonomimizin dünyanın sayılı büyük ekonomileri ile kafa kafaya yarıştığına inanasım geliyor.
Fazla uzağa gitmeyeceğim. Sayın Mehmet Şimşek’den bir önceki Maliye Bakanı Sayın Nurettin Nebati’nin söylemlerine bakacağım.
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Türkiye ekonomi modeli, dünyaya bir meydan okumadır.
Yayınlanma: 05.04.2023- 00:04
Son Güncelleme 05.04.2023 – 09:17
Nureddin NebatiHaber GlobalEkonomi haberleriGündem haberleriEYTAsgari ücret
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Haber Global ekranlarında yayınlanan “Başak Şengül ile Mesele Özel” programına konuk oldu. Türkiye ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Nebati, ” Türkiye ekonomi modeli, dünyaya bir meydan okumadır” dedi.
Türkiye ekonomi modelinin tamamen özgün bir model olduğuna değinen Nebati, bu modelin dünyaya bir meydan okuma olduğunu ifade etti. KKM (Kur Korumalı Mevduat) sayesinde insanların kendilerini güvence altına aldığını söyleyen Nebati, faiz düşürülmesine ilişkin itirazları olanların artık faizlerin artırılmasını istemediğini söyledi.
KKM konusunda Sayın Nebati’nin bir söylemi hala aklımda;
“Biz KKM ile asrın buluşunu ortaya çıkarttık.”
KKM’nin asrın buluşu olup olmadığı bana göre tartışılır. Rahmetli Turgut Özal zamanında da DÇM – Dövize Çevrilebilir Mevduat Hesapları vardı. Ancak ömrü fazla uzun sürmedi çünkü DÇM’nin ülkemiz ekonomisine katkısı hiç yoktu.
Tıpkı Sayın Nebati’nin “KKM asrın buluşudur” dediği KKM’nin bırakın ülkemize katkı sağlamasını, ülkemiz bütçesine ne kadar büyüklükte bir kara delik ortaya çıkardığı ve verdiği zararın boyunu tahmin dahi edemez hale geldik.
Asrın buluşu KKM…
Sayın Nebati’nin her söylemine baktığımızda gerçekten ülkemiz uçuyor diyesim geldi. Bu sözlere inanmamak adeta ekonomiden anlamamak gibi bir duruma soktu dinleyenleri.
Gün Oldu Devran Döndü
Günler birbirini kovaladı. Ekonomik göstergeler gözümü kamaştırıyordu adeta. Dahası ekonomimizde sanki her şey yolundaymış gibi, dünya ülkeleri enflasyonla mücadele etmek adına peş peşe faiz arttırımına giderken, ülkemizde ise sorgusuz olarak faizler her ay düşürüldü.
Öyle ki çarşı pazar enflasyonu % 100’den daha fazla olmasına rağmen, ülkemizde resmi enflasyon çok ama çok minik düzeyde kaldı, faizler ise inanılması zor olsa da % 8.50 civarına kadar düşürüldü. Ve faizlerin düşürülmesi ile ekonominin patronları sürekli alkışlandı.
Peki Ne Değişti ?
Ekonomi bilgisini takdir ettiğim birkaç siyasi otoriteden biri olan Sayın Mehmet Şimşek ekonominin başına getirildi. Sayın Mehmet Şimşek ekonominin patronu olarak ilk icraatını yaptı, Sayın Nebati’den görevi teslim aldı ve Sayın Mehmet Şimşek’in ise şu sözünü hiç unutmuyorum;
“Türk ekonomisi rasyonel bir zemine oturmak zorundadır”
dedi.
Sormazlar mı adama;
Sayın Nebati’nin bakanlığı döneminde KKM asrın buluşudur demiş, Ekonomimizin “Türkiye ekonomi modeli, dünyaya bir meydan okumadır” Ve faizler % 8.50’ye kadar düşürüldü.
Madem ki Sayın Nebati’nin bu kadar iyi bir ekonomi yönetimi vardı ve ekonomimiz adeta uçtu ise Sayın Mehmet Şimşek iş başına geldiğinde tüm ekonomi politikalarını sil baştan ele aldı.
Asrın buluşu olarak nitelendirilen KKM – Kur Korumalı Mevduat adeta “papaz kaçtı” misali nereye mal edeceğimizi bilemez olduk ve piyango TCMB’na vurdu görünüyor.
Dün göklere çıkarttığımız KKM için bugün ise tam tersini söyler olduk, KKM’nin bütçemize bir yük olduğu konusunda fikirler birleşti.
Her Şey Güzel Değil mi ?
Hangi otoritenin her şey çok güzel dediğine nasıl inanacağımıza ben de şaşırdım. Başka söylemlerden söz etmek istemiyorum. Sayın Mehmet Şimşek’in de Meclis kürsüsünden yaptığı “paraya ihtiyacımız yok” şeklindeki söylemler unutulmadı.
Madem ki ekonomimizde her şey çok güzel, gelişen ülkeler merkez bankaları arasında neden en yüksek faizi biz veriyoruz ?
Bir ülkenin fazla faiz vermesi bir güven göstergesi değildir. Ülkemiz ekonomisinde her şey yolunda olsaydı 2023 yılında neden devasa ek bütçe yapıldı.
Neden iki defa MTV – Motorlu Taşıtlar Vergisi ödetildi araba sahiplerine ? Ters giden bir şeyler var kuşkusuz. Ekonominin gidişi ile söylemler birbirine ters.
Reşat BAĞCIOĞLU
ICC Uluslararası Ticaret Odaları
Türkiye Milli Komitesi
Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı Üyesi