Laboratuvar İhalelerinde Kitler Bitene Kadar Cihazları Çalıştırma Yükümlülüğü ?

Mehmet ATASEVER
Mehmet ATASEVERhttp://www.mehmetatasever.org/
2006-2015 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 2016-2020 döneminde ise Kamu İhale Kurul Üyeliği görevi yapmıştır. Yüksek İhtisas Üniversitesinde kamu ihale mevzuatı ve sağlık yönetimi alanında dersler vermektedir. İhale ve sağlık yönetimi alanında yayınlanmış 15’in üzerinde kitabı vardır.
spot_imgspot_img

7 Gündem Satınalma Dergisi Laboratuvar İhalelerinde Kitler Bitene Kadar Cihazları çalıştırma Yükümlülüğüİtirazen Şikayet Konusu; İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, İhalenin başvuruya konu 3’üncü kısmına ait Teknik Şartname’nin B.4. maddesinde yüklenicinin teklif ettiği kitlerle birlikte bu kitlerin analizinde kullanılan analiz sistemlerini kurmak ve kitler bitene kadar sistemi en iyi şekilde çalışır durumda tutmakla yükümlü olduğuna ilişkin düzenlemeye yer verildiği ancak kitlerin ne zaman biteceği belli olmadığı için yüklenicinin sözleşme süresi tamamlandıktan sonra da kitlerin kullanıldığı cihazları çalışır durumda tutmak zorunda kalacağı ve bu düzenleme sebebiyle işin süresi belirsiz hale geldiğinden maliyet hesabı yapmanın ve ihaleye sağlıklı teklif sunmanın mümkün olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

14.02.2024 tarihli ve : 2024/UH.II-284 sayılı Kamu İhale Kurulu kararına göre;

Yapılan inceleme ve tespitler neticesinde; İhalenin itirazen şikayete konu 3’üncü kısmına ait 24 Aylık İdrar Laboratuvar Hizmet Alımı Teknik Şartnamesi’nin B.4. maddesinde “B.4. Firmalar teklif ettikleri kitlerle birlikte bu kitlerin analizinde kullanılan analiz sistemlerini kurmak ve kitler bitene kadar sistemi en iyi şekilde çalışır durumda tutmakla yükümlüdür.” düzenlemesi yer almaktadır.

Sözleşme Tasarısının 9’uncu maddesinde işin süresi net olarak belirlenmiş ve 24 ay olduğu ifade edilmiştir. Anılan Tasarı’nın 10’uncu maddesinde ise bu sürenin sözleşme imzalandığı tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde, iş başlangıcı yapılmak suretiyle işlemeye başlayacağı belirtilmiştir.

İhalenin 3’üncü kısmına ait 24 Aylık İdrar Laboratuvar Hizmet Alımı Teknik Şartnamesi’nin B.4. maddesinde ise firmaların teklif ettikleri kitlerle birlikte bu kitlerin analizinde kullanılan analiz sistemlerini işin süresi boyunca değil, idarede bulunan kitler bitene kadar çalışır durumda tutacakları düzenlenmiştir.

Aktarılan Teknik Şartname maddesinden, ihale konusu işte idrar analizi işlemini yapmak üzere kullanılacak cihazların Sözleşme Tasarısı’nda belirtilen süreden bağımsız olarak, sözleşme konusu iş kapsamında İdareye verilen kitlerin bitim tarihine kadar İdarede kurulu şekilde tutularak çalıştırılmaya devam edileceğinin düzenlendiği anlaşılmaktadır. Oysaki, 4734 sayılı Kanun’un 5’inci maddesi uyarınca ihale süreçlerindeki işlemlerde belirliliğin ve öngörülebilirliğin sağlanması ve bu kapsamda, yüklenicinin yükümlülüklerinin ne olduğunun ve bu yükümlülüklerin hangi tarihe kadar süreceğinin tereddüde mahal bırakmayacak şekilde ortaya konulması gerekmektedir. Başvuruya konu ihalede, idrar analizlerinin yapılabilmesi için gerekli analiz cihazlarının çalışır vaziyette hazır bulundurulmasının ise yüklenicinin temel yükümlülüklerinden birisi olduğu anlaşılmaktadır.

Bununla birlikte, bu cihazların ne kadar süre ile İdarede çalışır vaziyette hazır bulundurulacağının ihale dokümanındaki düzenlemelerden net olarak anlaşılamadığı aksine, İdarede bulunan kit miktarına bağlı olarak, bu kitlerin bitim tarihine göre belirlenecek ve öngörülemeyecek bir süre ile bu cihazların çalışır vaziyette bulundurulmasının gerektiği ve bu sürenin de her durumda sözleşme süresini aşacağı görülmektedir. Dolayısıyla, cihazların kullanım süresine dair ihale dokümanında açık bir düzenleme yapılmayarak bu sürenin kitlerin kullanım süresine bağlandığı, bu durumun maliyet hesabını etkileyerek ihaleye teklif sunulması aşamasında belirsizlik yaratacağı ve kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını engelleyebileceği gibi teminatın iadesi, garanti ve tarafların diğer yükümlülükleri gibi konular da dahil hukuki sorunlar oluşturabileceği değerlendirildiğinden, anılan düzenlemenin mevzuata uygun olmadığı ve başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Mehmet ATASEVER

S.B. Strateji Geliştirme E. Bşk.

KİK E.  Üyesi

Mehmet ATASEVER
Mehmet ATASEVERhttp://www.mehmetatasever.org/
2006-2015 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 2016-2020 döneminde ise Kamu İhale Kurul Üyeliği görevi yapmıştır. Yüksek İhtisas Üniversitesinde kamu ihale mevzuatı ve sağlık yönetimi alanında dersler vermektedir. İhale ve sağlık yönetimi alanında yayınlanmış 15’in üzerinde kitabı vardır.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı