*** Kendi Meslek Lisemizi Açmamız Lazım ***
Değerli Okuyucularım,
Bu yazımda Meslek Liselerinin itibarını düzeltmek için yapabileceklerimiz üzerinde tavsiyelerde bulunacağım. Teknik Lise çıkışlı birisi olarak bu konuda birkaç kelime yazabileceğimi düşündüm. Daha çok Meslek Liselerinin makine imalatı yapan bölümlerine yönelik tavsiyelerim olacak. Özellikle açılmasını şiddetle tavsiye edeceğim Endüstriyel Fırınlar Meslek Lisesi için yapacağımız çalışmalardan bahsedeceğim. Bu konuda devlet&özel sektör işbirliği ile işin maddi boyunu aşacağımıza inanıyorum. Zaten yetişmiş insan gücü olarak oldukça ileri düzeyde olduğumuzu biliyorum. Sektörde çok tecrübeli mühendislerimiz ve ustalarımız da bu sürece katkı vermekten büyük bir mutluluk duyacaklardır.
Son yıllarda ivme kazanan alüminyum & çelik sektörüne yönelik fırınlar yapan endüstiyel fırın sektörü olarak hem kendi insan kaynakları ihtiyacımıza hem de alüminyum sekötürünün ihtiyacına çözüm olacak şekilde Meslek Liseleri açma zamanımızın geldiğini düşünüyorum. Bu liselerde direkt bir fırının yapılması aşamalarında ihtiyaç duyulan personeli yetiştirmeye yönelik bölümler olmalı. Bu konuda tüm sektör temsilcileri tüm tartışmaları ve rekabeti bir kenara koyup elini taşın altına koymalı.
Boyacılık, Döküm&Isıl İşlem, Kesim&Büküm, Elektrik&Otomasyon, Gaz Tesisatçılığı, Hidrolik, Pnömatik, Refrakter&İzolasyon, Çelik ve Doğalgaz Kaynağı, Motor&Redüktör, Ölçme Teknolojisi, Makine Ressamlığı, Talaşlı İmalat, Fan&Vantilatör, CNC Makine ve Tezgahlar gibi bölümler açılabilir. Yani lisemiz nerdeyse bir fırını veya dökümhaneyi imal edecek kapasitede olmalı, hem yer hem de imkanlar açısından…
Açacağımız lise için yol haritamız:
- Meslek Lisemize sınavla öğrenci almalıyız. Anadolu Teknik, Teknik ve Meslek Lisesi ana bölümlerinden oluşmalı.
- Tüm okulun müfredatı Endüstriyel fırın sektörüne yönelik olmalı. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı birimleri ile ortak çalışma yapılabilir. Öncelikle kendi aramızda bir komisyon kurup ön fizibilite çalışmaları yapmalıyız. Bu konuda Efsiad, Misad, Talsad, Galsiad gibi derneklere büyük iş düşmektedir.
- Okulun açılacağı bölge İstanbul&Kocaeli il sınırları içinde olabilir.
- Teknik ve Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri mühendislik alanına yöneldiklerinde üniversiteye girişte ek puan almalılar. (Temel mesleki eğitim almış öğrencilerin daha iyi mühendis olacaklarına kesin gözü ile bakıyorum.)
- Öğrencilerimiz stajlarını endüstriyel fırın sektörü firmalarında yapmalı. Böylece fabrikalarımız birer okula dönüşecektir.
- Okullarımız dışarıdan iş almalı ve döner sermayeden öğrencilere de harçlık verilmelidir. Tabi dışarından işi de endüstryiel fırın fabrikaları verecek.
- Lisemizde üniversite ortamı oluşturulmalı, kıyafet serbestisi getirilmeli, çeşitli etkinliklerin yapıldığı konferans, spor ve toplantı salonları da olmalı.
- Karşılıklı işbirliği içinde okullarımızı maddi manevi desteklemeliyiz. Zaten bu konuda iş vermemiz aynı zamanda desteklemek olacaktır. Ayrıca Tubitak, Kosgeb, ticaret ve meslek odaları, üniversitelerle işbirliği içine girmeliyiz.
- Teknik Lise müfredatına pedagojik formasyon dersleri eklenip mezunları teknisyenlik belgesinin yanı sıra Usta Öğretici belgesi de almalı.
- Meslek lisesimizde bölüm atölyelerinin yanı sıra projeler geliştirilen, ar-ge ve inovasyon çalışmalarının yapılacağı laboratuarlar, yabancı dil sınıfları da olmalı.
- Tavan vinci ve forklift operatörlüğü, ihracat gibi seçmeli ve ilave dersler de eklenebilir.
- Öğrencilerimiz aktif olmalı, yurtiçi ve yurtdışı fuarlara ve seminerlere katılımları sağlanmalıdır.
Evet görüldüğü üzere çok zor değil, alüminyum ve endüstriyel fırın sektörü olarak bu işin altından kalkabiliriz. Sektörün geleceğini ve insan kaynağı sorununu da temelden çözmüş oluruz. Gelecek nesillere ve ülkemize katkımız büyük olur. Okullarımız kısa zamanda buluş, patent ve marka üreten okullar haline gelecektir.
Cavit SOY