Carry Trade Nedir ?
Carry Trade, yatırımcıların düşük faiz oranlarına sahip para birimlerinden borç alıp, bu parayı daha yüksek faiz oranlarına sahip para birimlerinde yatırım yaparak aradaki faiz farkından kazanç elde etmeyi amaçlayan popüler bir finans stratejisidir. Bu yöntem, özellikle Forex piyasalarında sıkça tercih edilir ve global ekonomik farklılıklardan yararlanma fırsatı sunar.
Carry trade stratejisi, temelde iki para birimi arasındaki faiz oranı farkını kullanır. Yatırımcılar, düşük faiz oranlarına sahip bir para birimiyle borçlanır ve elde ettikleri sermayeyi daha yüksek getiri sağlayacak başka bir para birimine yatırır. Bu işlem, faiz oranlarındaki değişikliklere ve piyasa koşullarına bağlı olarak önemli kazançlar sağlayabileceği gibi, bazı riskleri de beraberinde getirir.
Carry Trade Örneği
Yabancı spekülatör, faiz oranı nispeten daha düşük dövizi ülkemize getirip, TRL’ne çevirir. Bugün itibari ile TRL’nın faiz oranı, paranın miktarının çok veya az oluşuna göre de değişkenlik göstermektedir. TRL’ne çevrilen kapitalin (ana paranın) ülkemizdeki yüksek faiz getirisi ile nemalanan spekülatör belli bir vade sonunda ana para üzerine aldığı TRL cinsinden faizi de ilave ederek tekrar dövize çevir ve ülkemizden gitmek istemesi halinde parasını faizli bakiye üzerinden yurt dışına transfer eder.
Örnek ;
Ana para : USD.5.000.000.- kabul edelim.
Dövizin Türk Lirasına çevrilmesi gerekir yüksek faizli yatırım araçlarından yararlanması için;
TRL’ne çevirme;
USD.5.000.000.- x USD TRL Kur C/32.20 = TRL.161.000.000.-
Elde edilen TRL ana parayı % 60 ile 6 ay vadeli değerlendirelim;
TRL.161.000.000.- x % 60 x 180 gün (6 ay) = TRL.48.300.000.- Faiz getirisi
Ana para TRL.161.000.000.- + Faiz getirisi TRL.48.300.000.- = TRL.209.300.000.-
6 ayın sonunda USD / TRL kurunun ise az yükselişle C/33.00 olduğunu varsayalım.
Ana para + faizli bakiyenin ne kadar USD satın alacağına bakalım;
TRL.209.300.000.- / USD TRL C/33.00 = USD.6.342.424.00 Satın alınan USD
Carry Trade işlemine USD.5.000.000.- ile başlandı
Carry Trade işleminde USD.6.342.424.00 faizli bakiye elde edildi.
Özetle;
USD.5.000.000.- ile başlanılan carry Trade işleminden USD.1.342.424.- gelir elde edildi ve Carry Trade işlemine mesnet olan ana para ülkemizi terk etti ve gitti.
Carry Trade İçin En Önemli Unsur
Yerel para üzerinden verilecek faizin yüksek, döviz kurlarının stabil kalması. Hatta döviz kurlarının daha da gerileyerek yerel paranın değerlenmesi Carry Trade işlemi yapan spekülatörlerin arayıp da bulamadığı, altın tepsi içinde sunulan bir fırsattır.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan Arap Bankacılık Zirvesi’nde yaptığı konuşmada
“TL’nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz” dedi.
Bu demektir ki Carry Trade yapan spekülatörler daha fazla kazanacak ve Carry Trade derinliği daha da artacak.
Her işlemde belli oranda risk olsa da Carry Trade işleminde de kur riski olsa da, kur riskinin azaltılmasına yönelik türev işlemlerinin kullanıldığı unutulmamalıdır.
Carry Trade Tam Gaz (Alıntı)
Yabancıların türk bankaları ile swap miktarı 17 mayıs haftasında artışını sürdürdü.
Yabancıların carry trade girişleri geçen hafta da hız kesmeden devam etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden Bloomberg HT tarafından yapılan hesaplamalara göre yabancıların Türk bankaları ile yaptığı para takası (swap) miktarı 17 Mayıs haftasında 2,2 milyar dolar arttı.
Son haftayla birlikte seçim sonrası yapılan swap miktarı 15,9 milyar dolar arttı.
Carry trade tam gaz devam ederken, yabancı bankaların Türkiye’de carry trade işlemlerine ilişkin analizleri de sürdü.
BofA Securities yüksek carry getirisi, cari dengede mevsimsel pozitif görünüm, sıkı parasal koşullar ve rezervlerdeki artışa işaret ederek Türk lirasında uzun pozisyon tavsiyesinde bulundu.
Mikhail Liluashvili ve David Hauner’in de aralarında olduğu BofA analistlerinin yayımladığı raporda, “Pozitif cari denge mevsimselliği ve sıkı parasal koşullar Türk lirası carry trade getirisini gelecek birkaç ayda destekleyecektir. Türk lirasında forward işlemleri üzerinden uzun pozisyondayız” denildi.
Raporda “Düşük carry ve yabancı sahipliği tahviller için olumlu ancak piyasa bizim tahminimize göre daha güvercin bir para politikası görünümüne sahip” değerlendirmeleri yer aldı.
Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’ten Bir Alıntı
Görüş ve finans konularındaki fikirlerine her zaman büyük saygı duyduğum duayen insan Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’den Carry Trade ile ilgili küçük bir açıklamayı paylaşıyorum.
Ülkemize Para Girişi Var
Sayın bakanımız çok haklı. Sırtımızı sıcak paraya / Carry Trade’ye dayayamayız. Ancak son günlerde gelen paraların doğrudan yatırım değil, ülkemizdeki stabil / hareketsiz döviz kuru ile yüksek faizin cazibesine gelen spekülatörlerin paralarıdır.
Sonuç ne olur dersiniz;
Ülkemizdeki bu durum (yüksek faiz / stabil hatta gerileyen döviz kuru) asla sürdürülebilir ve kabul edilebilir bir durum değildir.
Bugünkü Carry Trade koşulları;
- spekülatörlere büyük kârlar veren,
- ülkemiz yatırımında,
- istihdam oluşturulmasında,
- üretim yapılmasında,
- ihracatın arttırılmasında
oldukça büyük dezavantajdır
Ve;
İthalatçılar için oldukça büyük fırsattır.
Ülkemizin kaynakları yatırıma dönüştürülmeden spekülatörlerin menfaatleri doğrultusunda ülkemizi terk ediyor.
Ben Bu Filmi Daha Önce Görmüştüm
94’lü ve 2000’li yılları hatırlıyorum da. Oyuncular farklı da olsa, Carry Trade filminin konusu aynı idi. Dolayısıyla ben bu filmi daha önce görmüştüm.
Ülkemiz kazanmadı.
Reşat Bağcıoğlu
ICC Uluslararası Ticaret Odaları
Türkiye Milli Komitesi
Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı Üyesi