Yerli Malı Teklif Eden İsteklilere %7 Oranında Fiyat Avantajı Uygulanması?

Mehmet ATASEVER
Mehmet ATASEVERhttp://www.mehmetatasever.org/
2006-2015 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 2016-2020 döneminde ise Kamu İhale Kurul Üyeliği görevi yapmıştır. Yüksek İhtisas Üniversitesinde kamu ihale mevzuatı ve sağlık yönetimi alanında dersler vermektedir. İhale ve sağlık yönetimi alanında yayınlanmış 15’in üzerinde kitabı vardır.
spot_imgspot_img

Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem Yerli Malı Teklif Eden İsteklilere %7 Oranında Fiyat Avantajı UygulanmasıYerli Malı Teklif Eden İsteklilere %7 Oranında Fiyat Avantajı Uygulanması?

Mehmet ATASEVER

S.B. Strateji Geliştirme E. Bşk.

KİK E.  Üyesi

İtirazen Şikayet Konusu;  İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Yerli istekliler ile ilgili düzenlemeler” başlıklı 63’üncü maddesinde “…c) Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine, %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir. Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir. Yerli yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine de %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir.” hükmüne yer verildiği, İdari Şartname’nin “Fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 35.3.1’inci maddesinde “Yerli malı teklif eden isteklilere ihalenin tamamında % 7 (yüzde yedi ) oranında fiyat avantajı uygulanacaktır. Yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif edilen mala/mallara ilişkin yerli malı belgesine/belgelerine ilişkin belgelerin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesi zorunludur. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 61 inci maddesi esas alınarak hesaplanacaktır.” düzenlenmesine yer verildiği, yerli malı teklif eden isteklilere % 15 oranında fiyat avantajı sağlanması gerekirken %7 oranında fiyat avantajı uygulanacak olmasının kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

12.06.2024 tarihli ve  2024/UM.II-760  sayılı Kamu İhale Kurulu Kararına Göre;

Yapılan inceleme ve tespitler neticesinde; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Yerli istekliler ile ilgili düzenlemeler” başlıklı 63’üncü maddesinde “…c) Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine, %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir. Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir. Yerli yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine de %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir.” hükmü,

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 61’inci maddesinin altıncı fıkrasında “(1) Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan mal alımı ihalelerine sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir. Ayrıca sadece yerli isteklilerin katılımına açık ihalelerde, yerli malı teklif eden yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

(2) Mal alımı ihalelerinde yaklaşık maliyetine bakılmaksızın, tüm isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir ve bu ihalelerde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

(3) İhale veya ön yeterlik ilanı ve idari şartnamede, yerli malı teklif edenler lehine tanınan fiyat avantajı oranı belirtilir. …

(6) Her yıl Ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesinde yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranında fiyat avantajı sağlanması zorunludur. Söz konusu zorunlu fiyat avantajı uygulaması, ilanı veya duyurusu bu listenin yayımlanmasından sonra yapılan mal alımı ihalelerinde uygulanacaktır…” hükmü yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “Fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 35.3’üncü maddesinde “Yerli malı teklif eden isteklilere ihalenin tamamında % 7 (yüzde yedi ) oranında fiyat avantajı uygulanacaktır. Yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif edilen mala/mallara ilişkin yerli malı belgesine/belgelerine ilişkin belgelerin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesi zorunludur. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 61 inci maddesi esas alınarak hesaplanacaktır.” Düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat maddeleri uyarınca, mal alımı ihalelerinde idare tarafından yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabileceği, söz konusu fiyat avantajının sağlanabilmesi ihale dokümanında yerli malı teklif edenler lehine tanınan fiyat avantajı oranının belirtilmesi gerektiği, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve her yıl ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde ise yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranında fiyat avantajı sağlanmasının zorunlu olduğu hüküm altına alınmıştır.

Durum böyle iken, orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesinde yer alan malların ihalelerinde idarenin yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranında fiyat avantajı uygulamasının zorunlu olduğu anlaşılmaktadır.

Yapılan incelemede, İdari Şartname’de düzenlenen 14 kalem tıbbi malzemeden bir kısmının (“4. Kısım: LAMEL 24X60 MM”, “5. Kısım: YUVARLAK LAMEL 12 MM”, “6. Kısım: YUVARLAK LAMEL 14 MM”, “7. Kısım: LAM RODAJLI-SÜPERFROST” ve “12. Kısım: POZİTİF ŞARZLI LAM”) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından oluşturulan orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri ile 4734 sayılı Kanun kapsamında fiyat avantajı sağlanması zorunlu olan yazılım ürünleri listesi dikkate alınarak Kamu İhale Kurumu’nun resmi internet sitesinde yayımlanan “Kamu Alımlarında 4734 Sayılı Kanun Kapsamında Fiyat Avantajı Sağlanması Zorunlu Olan Ürün Listesi”nde yer alan orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesindeki 2215 sıra numaralı CPV kodu 38519000 ve teknoloji sınıfı “Yüksek Teknoloji” olan, kalem adının “Mikroskoplar için çeşitli bileşikler” olarak düzenlendiği satır kapsamında değerlendirilebileceği, bahse konu ihale dokümanında fiyat avantajı uygulanacağının düzenlenmesiyle, orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesinde yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı sağlanması zorunluluğunun karşılandığı, ancak söz konusu fiyat avantajının %15 yerine %7 oranında belirlendiği görülmektedir.

Bu itibarla anılan düzenlemenin mevzuata uygun olmadığı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sebeple, kısmi teklife açık bahse konu ihalenin 4, 5, 6, 7 ve 12. kısımlarının yukarıda bahsedilen gerekçeyle iptal edilmesinin yerinde olacağı sonucuna varılmıştır.

Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem Yerli Malı Teklif Eden İsteklilere %7 Oranında Fiyat Avantajı UygulanmasıMehmet ATASEVER

S.B. Strateji Geliştirme E. Bşk.

KİK E.  Üyesi

Mehmet ATASEVER
Mehmet ATASEVERhttp://www.mehmetatasever.org/
2006-2015 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 2016-2020 döneminde ise Kamu İhale Kurul Üyeliği görevi yapmıştır. Yüksek İhtisas Üniversitesinde kamu ihale mevzuatı ve sağlık yönetimi alanında dersler vermektedir. İhale ve sağlık yönetimi alanında yayınlanmış 15’in üzerinde kitabı vardır.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı