İşletmelerin rekabetçi kalabilmelerinin temel koşullarından biri günün koşullarına adaptasyondur. Stratejilerini ve operasyonel planını müşteri beklentileri ve işin gerekleri doğrultusunda güncelleyen firmalar her zaman bir adım önde olmaktadır. Lojistik fonksiyonu da son dönemde sürekli bir değişim ve dönüşüm içerisindedir. Bu dönüşümü birkaç farklı alanda değerlendirebiliriz.
1-İnsan Kaynağından Beklentiler Değişmektedir.
Lojistik işletmeleri giderek tedarik zinciri entegratörü haline gelmekte ve taşıma, depolama, dağıtım, gümrükleme, KDH gibi temel faaliyetlerin yanında tedarik zinciri tasarımı ve satınalma hizmetleri vermeye başlamıştır. Uluslararası ticaretin koşullarına ve tedarik zinciri yönetimi alanına hakim yöneticilere olan ihtiyaç artmaktadır.
Üretim ve hizmet işletmeleri tarafında, lojistik operasyonlarını yürüten ekiplerden artan oranda analitik, planlama ve ağ tasarımı becerileri beklenmektedir.
Klişe olarak “yapay zeka işimizi elimizden alacak mı” sorusuna da değinelim. Bu sorunun çok net bir cevabı var. Yapay zekadan faydalanan ve hükmeden çalışanlar, faydalanmayaların yerini alacak.
2-İş Yapış Şekilleri Değişmektedir.
Otonomasyon tekniklerini geride bıraktığımız, makinelerin ve yazılımların kendi kendilerine karar aldığı, insan zekasını taklit eden sistemlerin operasyonları yürüttüğü yepyeni bir dönemle karşı karşıyayız. Bazı işletmeler henüz yazılım botları ile insanlar için sıkıcı rutin görevleri otomasyonla çözmeye çalışma aşamasında iken bir başka gruptaki işletmeler ise ileri teknoloji karanlık depolarda sınırlı insan desteği ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
3-Teknoloji Altyapıları Değişmektedir.
Lojistik operasyonların yönetimine ilişkin teknoloji ihtiyaçları sürekli olarak değişmektedir. Operasyonlarını daha verimli yönetmek için ERP yatırımı yapmaya hazırlanan işletmeler için durum 2022 yılında OpenAI’ın ChatGPT adlı ürünü ile değişmiştir.