Manyetik Rezonans Görüntüleme Cihaz İhalesinde Fiyat Dışı Unsur Puanlaması Yapılması?

Mehmet ATASEVER
Mehmet ATASEVERhttp://www.mehmetatasever.org/
2006-2015 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 2016-2020 döneminde ise Kamu İhale Kurul Üyeliği görevi yapmıştır. Yüksek İhtisas Üniversitesinde kamu ihale mevzuatı ve sağlık yönetimi alanında dersler vermektedir. İhale ve sağlık yönetimi alanında yayınlanmış 15’in üzerinde kitabı vardır.
spot_imgspot_img

Manyetik Rezonans Görüntüleme Cihaz İhalesinde Fiyat Dışı Unsur Puanlaması Yapılması?

Manyetik Rezonans Görüntüleme Cihaz İhalesinde Fiyat Dışı Unsur Puanlaması Yapılması Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündemİtirazen Şikayet Konusu; Başvuru sahibinin dilekçesinde özetle; itirazen şikâyet dilekçesinde yer verilen muhtelif gerekçelerle şikâyete konu 2’nci kısma teklif ettikleri sistemin ilgili kısma ait fiyat dışı unsur puanlamasının 2.11.10’uncu maddesi kapsamında 1 puan alması gerekirken ………… Healthcare Sağlık Anonim Şirketi’nin bu kısımda puan alamayacağı, diğer yandan anılan kısımda ………. Healthcare Sağlık Anonim Şirketi tarafından teklif edilen sisteme fiyat dışı unsur puanlamasının 2.11.13’üncü maddesi kapsamında puan verilemeyeceği iddialarına yer verilmiştir.

20.11.2024 tarihli ve 2024/UM.II-1470 Sayılı Kamu İhale Kurulu Kararına Göre;

Yapılan inceleme ve tespitler neticesinde; Söz konusu ihalenin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir. 35.1.1. MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİ 3 TESLA KAPALI TİP Manyetik Rezanans 3 Tesla Görüntüleme Cihazı Fiyat Dışı Unsur Değerlendirme Yöntemi: Diğer (Manuel Giriş)

Fiyat Dışı Unsur Formülü, Tanımı ve Açıklamaları;

“Nihai Fiyat= Teklif Edilen Fiyat – (Teklif Edilen Fiyat x Alınan Toplam Puan) /100 İhale, formülle hesaplanan efektif fiyat teklifi en düşük olan isteklide kalacaktır. Teklif fiyat toplam ihale bedeli teklifidir.

2.11.1. Vücut bobininin kardiyak sensöre sahip olması ve hastanın EKG sinyalini elektrot bağlamadan algılayabilmesi gerekmektedir (2 puan).

2.11.2. 2.3.1.2maddesinde istenilen bobinlerin, AIR Koil vb konvansiyonel teknolojilere göre daha hafif, daha esnek ve hasta anatomisinden daha yakın sinyal toplayabilen, en az 30 kanallı, Z aksında en az 75 cm kapsama alanına ve INCA kondüktöre sahip 2 adet battaniye koil olması (4 puan)

2.11.3. Vertebra bobininin donanım olarak respiratörsensöre sahip olması ve hastanın nefes hareketlerini bobin ya da magnet üzerindeki sensör ile algılayabilmesi gerekmektedir (2 puan)

2.11.4. Diz çekimlerinde kartilaj değerlendirme için 21 bölgenin otomatik segmentasyonunu yapan ve tek başına morfolojik görüntülemede görülemeyen kıkırdak kalitesi hakkında kalınlık ve biyokimyasal haritaların değerlendirilmesi ile ilgili yazılım verilecektir. (1 puan).

2.11.5. En az 36 kanallı dedike periferik anjio bobini verilecektir (2 puan).

2.11.6. AirReconDL 3D, vb olarak isimlendirilen, ticari olarak onaylanmış derin öğrenme (deep learning) tabanlı, evrişimli rekonstrüksiyon teknolojisi ile birlikte aşağıdaki özellikleri karşılayan sistem verilecektir (3 puan).

2.11.6.1. Derin öğrenme teknolojisini tüm anatomilerde ve tüm koillerde 2D ve 3D uygulayabilmelidir.

2.11.6.2. Anatomi ve koil bağımsız tüm FSE, GRE veya HASTE ve DWI sekanslarında uygulanabilmelidir.

 2.11.7. Beyin, vertebra ve ekstremite çekimlerinde yapay zekâ destekli planlama ve tam otomatik çekim yazılımı içeren sistem verilecektir (2 puan).

2.11.8. Derin öğrenme algoritması 3D tüm anatomilerde çalışabilmek ayrıca propeller, blade gibi hareketli bölgelerde sorunsuz çalışabilmelidir(1 puan)

2.11.9. Single voksel spektroskopi tekniğine ilave olarak megapuls uygulayarak Gaba görüntülenmesini yapan yazılım verilecektir. (1 puan).

2.11.10. Tümör aktivitesinin bir göstergesi olan endojen hücresel proteinlerin, hücre proliferasyonuyla doğrudan ilişkili olan bir MR sinyali üretmek için varlığını kullanarak Amide Proton Transfer (APT) ağırlıklı görüntülerin otomatik olarak oluşturulması ve renkli haritalarla gösterilmesi (1 Puan).

2.11.11. Verilecek MR sisteminin, kanaldan bağımsız tam dijital yapıda olması (3 Puan).

2.11.12. Sistemin en az 146 ADC (Analog Digital Converter)e sahip olması (22 Puan)

2.11.13. Sistemin en az 228 bağımsız alıcı kanal sayısına ve en az 128 ADC (Analog Digital Converter)e sahip olması (15 Puan)

 2.11.14. Sistemin gerçek gradient gücünün en az 60 mT/m olması (3 Puan)

2.11.15. Sistemin gerçek gradient gücünün en az 65 mT/m olması (5 Puan) (Not: 2.11.15 maddesinden puan alan sistemler 2.11.14 maddesinden puan almayacaktır.)

2.11.16. 2.8.başlığı altında yer alan İş İstasyonuna ilave olarak research (araştırma) yazılımlarının mevcut olduğu (IVIM, Kurtosis, Tmax perfusion, ASL analysis) ve gelecekte sunulabilecek research amaçlı (ticari olmayan) yazılımların internet üzerinden incelenerek iş istasyonuna kullanıcılar tarafından kurulmasına ve iş istasyonu yazılımı üzerinde entegre olarak çalıştırılmasına imkan sağlayan platform verilmelidir. Kurulan yazılımlar iş istasyonu hasta listesi üzerinden çalıştırılabilmeli, görüntülerin farklı bir yazılıma gönderilmesine ve yazılımın ayrıca çalıştırılmasına gerek olmamalıdır. Verilen platform erişimi ile birlikte kurum tarafından geliştirilen yazılımların iş istasyonu yazılımına entegre şekilde çalıştırılabilmesi mümkün olmalıdır. Geliştirilen yazılımlar, global platforma diğer kullanıcılar tarafından görüntülenebilecek ve kullanılabilecek şekilde yüklenebilmelidir. (syngo.via Frontier vb) (6 puan)”

düzenlemesi yer almaktadır.

İncelemeye konu ihalenin …………….Teknik Üniversitesi Rektörlüğü Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne ait “Hastanemiz İhtiyacı İçin 3 Kısım Tıbbi Cihaz Alımı” ihalesi olduğu, başvuru sahibi isteklinin anılan ihalenin 2’nci kısmına “Manyetik Rezonans 3 Tesla Görüntüleme Cihazı (2 adet)” yönelik itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu, 26.07.2024 tarihli ihale komisyonu kararı ile itirazen şikayete konu 2’nci kısmın “Manyetik Rezonans 3 Tesla Görüntüleme Cihazı (2 adet)” ……………Healthcare Sağlık A.Ş. üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.

İlgili doküman düzenlemeleri çerçevesinde; itirazen şikâyete konu 2’nci kısımda fiyat dışı unsur puanlamasının 2.11.10’uncu maddesinden tümör aktivitesinin bir göstergesi olan endojen hücresel proteinlerin, hücre proliferasyonuyla doğrudan ilişkili olan bir MR sinyali üretmek için varlığını kullanarak Amide Proton Transfer (APT) ağırlıklı görüntülerin otomatik olarak oluşturulması ve renkli haritalarla gösterilmesi durumunda 1 puan, 2.11.13.’üncü maddesinden ise sistemin en az 228 bağımsız alıcı kanal sayısına ve en az 128 ADC (Analog Digital Converter) e sahip olması durumunda 15 puan alınacağı anlaşılmaktadır.

Öte yandan idare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasında yer alan itirazen şikâyete konu 2’nci kısma ilişkin düzenlenen fiyat dışı unsur puanlaması tutanaklarından; 2.11.10’uncu madde kapsamında ……….Healthcare Sağlık A.Ş. ve …………. Medical Systems Türkiye Ltd. Şti.nin her ikisin de puan alamadığı, 2.11.13’üncü madde kapsamında ise sadece ………. Healthcare Sağlık A. Ş.nin puan aldığı anlaşılmıştır.

Başvuru sahibinin iddialarının teknik hususlar içermesi nedeniyle 09.07.2024 tarihli Kurum yazısı ile akademik bir kuruluştan teknik görüş istenilmiş olup, bahse konu teknik görüş isteme yazısında ihale dokümanının yukarıda aktarılan düzenlemelerine ve Teknik Şartname’ye yer verilerek “…Bu çerçevede “……….Teknik Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi” tarafından gerçekleştirilen 2024/378691 İhale Kayıt Numaralı “Hastanemiz İhtiyacı İçin 3 Kısım Tıbbi Cihaz Alımı” ihalesinin 2’nci kısmına (Manyetik Rezanans 3 Tesla Görüntüleme Cihazı) ait doküman düzenlemeleri ile anılan kısma ilişkin ihaleye katılan istekliler tarafından sunulan kataloglar bir bütün olarak incelendiğinde,

1)İtirazen şikayete konu 2’nci kısma teklif sunan ……….. Medical Systems Türkiye Ltd. Şti. tarafından ilgili kısma teklif edilen sistemin fiyat dışı unsur puanlamasının 2.11.10’uncu maddesinde belirtilen teknik kriterlerin karşılanıp karşılanmadığı,

2) ………. Medical Systems Türkiye Ltd. Şti. ile ………… Healthcare Sağlık Anonim Şirketi’nin ilgili kısma ait fiyat dışı unsur puanlamasında 2.11.10 ve 2.11.13’üncü maddeler kapsamında puan alıp alamayacakları, …” ifadelerine yer verilmiştir.

Anılan akademik kuruluşun 13.11.2024 tarihli cevap yazısında “1.2.11.10.Tümör aktivitesinin bir göstergesi olan endojen hücresel proteinlerin, hücre proliferasyonuyla doğrudan ilişkili olan bir MR sinyali üretmek için varlığım kullanarak Amide Proton Transfer (APT) ağırlıklı görüntülerin otomatik olarak oluşturulması ve renkli haritalarla gösterilmesi (1 Puan.) maddesinden ……….. Medical Systems Türkiye Ltd.Şti. nin puan alması gerekirken puan verilmediği anlaşılmıştır. Firmanın itirazına idare tarafından “Fiyat dışı unsur beyannamesi 2.11.10 numaralı maddede tanımlanmış olan Amide Proton Transfer (APT) ağırlıklı görüntüleme yönteminin ticari ürün onayına sahip olduğu ……….. Medical Systems Türkiye Ltd Şti tarafından belgelendirilemediği için bu maddeye puan verilemeyeceği kanaatine varılmıştır.” cevabı verilmiş ve itiraz reddedilmiştir. Ancak firmanın sunduğu dokümanlarda ilgili maddeyi karşıladığına dair bölüm vardır. Ayrıca reddedilme nedeni olarak sunulan ticari ürün onayı gerekliliği ilgili maddede belirtilmemiş olup …………Medical Systems Türkiye Ltd. Şti itirazında haklıdır. 2. 2.11.13 Sistemin en az 228 bağımsız alıcı kanal sayısına ve en az 128 ADC (Analog Digital Converter)’e sahip olması (15 Puan) maddesinden ………… Healthcare Sağlık A.Ş. firmasının teklif etmiş olduğu Magnetom Vida model MR sisteminin ilgili maddeden puan almaması gerektiğini iddia etmektedir. Sunulan belgelerde Magnetom Vida model MR sisteminin bağımsız alıcı kanal sayısının 128 olduğu anlaşılmaktadır. …….. Medical Systems Türkiye Ltd. Şti itirazında haklıdır.” ifadelerine yer verilmiştir.

Bu itibarla; teknik görüş talep edilen akademik kuruluşun yukarıda aktarılan cevap yazısı dikkate alındığında, itirazen şikâyete konu 2’nci kısımda ……..Medical Systems Türkiye Ltd. Şti. tarafından teklif edilen sistemin fiyat dışı unsur puanlamasının 2.11.10’uncu maddesini karşıladığı ve anılan isteklinin bu madde kapsamında puan alması gerektiği, Diğer yandan anılan kısımda ……… Healthcare Sağlık A. Ş. tarafından teklif edilen sistemin fiyat dışı unsur puanlamasının 2.11.13’üncü maddesinde belirtilen kriterleri karşılamadığı, dolayısıyla anılan isteklinin belirtilen madde kapsamında puan alamayacağı sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, itirazen şikâyete konu 2’nci kısma ilişkin yapılan fiyat dışı unsur puanlamasında 2.11.10’uncu madde kapsamında ……….. Medical Systems Türkiye Ltd. Şti.ye puan verilmesi, 2.11.13’üncü madde kapsamında ………… Healthcare Sağlık A. Ş. puan verilmemesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme Cihaz İhalesinde Fiyat Dışı Unsur Puanlaması Yapılması Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemMehmet ATASEVER

Simdata Danışmanlık Y.K. Başkanı

Sağlık Bak. SGB E. Bşk./KİK E. Üyesi

Mhatasever@gmail.com

Mehmetatasever.org

 

Mehmet ATASEVER
Mehmet ATASEVERhttp://www.mehmetatasever.org/
2006-2015 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 2016-2020 döneminde ise Kamu İhale Kurul Üyeliği görevi yapmıştır. Yüksek İhtisas Üniversitesinde kamu ihale mevzuatı ve sağlık yönetimi alanında dersler vermektedir. İhale ve sağlık yönetimi alanında yayınlanmış 15’in üzerinde kitabı vardır.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı