2025 Yılında AB’nin Küresel Ticaretteki Rolü Ne Olabilir?

Doç. Dr. Duygu HIDIROĞLU
Doç. Dr. Duygu HIDIROĞLUhttps://www.duyguhidiroglu.com
Mersin Üniversitesi'nde Turizm Fakültesinde Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Duygu Hıdıroğlu; ODTÜ İşletme Yönetimi mezunudur. TC. Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Daire Başkanlığı'nda görev yapmıştır. ODTÜ ve NYU'den İşletme Yönetimi alanında iki lisansı bulunmaktadır. TC. Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Daire Başkanlığı'nda uzman olarak görev yapmıştır. Akabinde TEMSA GLOBAL A.Ş.'de ise Yurtdışı Distiribütörlerinin Yöneticisi olarak çalışmıştır. Yönetim ve Strateji alanında Doktora Programın'da Yenilikçi Girişimcilik, Cinsiyet ve Finansal Faktörlerin ilişkisi üzerine Türkiye'de ilk araştırmayı gerçekleştirmiştir. 21. Yy'da Yenilikçi Girişimcilik: Küresel Konjonktürde Kadın Yenilikçi Girişimciliğine Finansın Düzenleyici Etkisi ve COVID-19 Döneminde Yönetim ve Girişimcilik başlığında iki kitabı bulunmaktadır. "COVID-19 and New Business System", "COVID-19 Pandemisinde Yönetim ve Ekonomi", "Yalın Yönetim, Yalın Liderlik, Yalın Üretim ve Yalın Girişimcilik", "İş Dünyasında Yenilik Yönetimi ve Yenilikçi Yaklaşımlar" ve "Dijital Çağda Kurumsal Yönetişim Sosyal Sorumluluk ve Sosyal Girişimcilik" adlı bilimsel kitaplarının editörüdür. 40'dan fazla uluslararası kitap bölümü ve 25 uluslararası bilimsel araştırma makalesi bulunmaktadır. 40'dan fazla uluslararası bilimsel kongre ve çalıştayda hem konuşmacı olarak hem de düzenleyen olarak yer almıştır. Bilimsel yayınları 100'ün üzerinde atıf almıştır. Çeşitli kongre ve dergilerde hakem kurulu ve danışma kurulu üyelikleri vardır. 4. Uluslararası CEO (İletişim, Ekonomi, Organizasyon) Sosyal Bilimler Kongresi'nde, 6. EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresi'nde ve 8. EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresi'nde "Kongre En İyi Bildiri Ödülü" almıştır. Sosyal Girişimciliğin meslek olarak kabulünün sağlanması için Dünyada sadece Harvard MIT gibi önemli 28 üniversitede benzeri olan ve Türkiye'de ilk "Sosyal Girişimcilik ve İnovasyon Yüksek Lisansını" açmıştır. Türkiye'de ilk Uluslararası Akademik Sosyal Girişimcilik Çalıştayı'nı, Türkiye'de ilk Kadın Girişimcilik Akademisi'ni ve Türkiye'de ilk Ulusal Akademi'de Girişimcilik Zirvesi'ni düzenlemiştir. Bir sosyal girişim https://www.girisimedestek.com'un kurucusudur. TC. Meclisi'nin tek dergisi TC. Meclis Özel Dergisi'nde, Harvard Business Review'de Blog Yazarlığı yapmaktadır. Girişimcilik alanında Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) projelerinin mentorudur. SMART UNITED, EMCC Global ve Uni4Society akredite girişimci mentorudur. Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus+ 2021 -2027 döneminde Mesleki Eğitim Alanında Akredite Mentordur. Adana Yüreğir Belediyesi Sosyal Girişimcilik Merkezi Danışmanıdır. Ayrıca TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısıdır. TOBB Akademik Danışmanı, TOBB Tarsus Ticaret Borsası Pamuk ve Hububat Eksperidir.
spot_imgspot_img

2025 Yılında AB’nin Küresel Ticaretteki Rolü Ne Olabilir?

Doç. Dr. Duygu HIDIROĞLU2025 Yılında Ab’nin Küresel Ticaretteki Rolü Ne Olabilir Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem

Küresel ticaret benzeri görülmemiş bir dönemden geçiyor. Uzun yıllar geçerli olan uluslararası serbest ticaret ve çok uluslu ticaret koşulları bugünlerde pek çok sebepten başkalaşım geçiriyor. Küresel ticaretin büyük oyuncusu Amerika bu değişimle birlikte ticaret rotasını değiştirdi. Amerika küreselleşmenin avantajları bir yana dursun, dezavantajlarından olumsuz etkilenen ve her bulduğu fırsatta küreselleşmenin yıkıcı etkisine dem vuran bir ülke haline geldi. Öyle ki ülkelerin katıldığı ticari gurup toplantılarında küreselleşmeyle ilgili endişelerini en çok Amerika dile getiriyor da denilebilir. Peki dünyada neler oluyor ve küresel ticarette neler değişti?

Küresel ticaretin kaderini belirleyen birçok oyun kurucu ülkede benzer itiraz motivasyonları var. Çünkü her ne kadar ülkelerin ticaretinde mikro farklılıklar söz konusu olsa da küresel ticareti olumsuz etkileyen çevresel koşullar birbirinin aynı. Bir yanda toplumsal değişimler ve bir yanda ekonomik istikrarsızlık, diğer yanda savaş ve büyük yıkımlara sebep doğal afetler… Tüm bu yıkıcı çevresel koşullar ne yazık ki çoklu ticaret dengesizlikleri meydana getiriyor. Aslında hepsinin ortak noktası olan adaletsizlik giderilse, el ele verildiğinde üstesinden gelinemeyecek olumsuzluklar değil ancak günümüz dünyasında adaletsizliğin tamamen yok edilebilmesi ne mümkün…

Küreselleşme büyük oyuncuları daha da büyüttü, küçükleri ise artık bir oyuncu olmaktan da alıkoydu ve oyundan çıkardı. Üstelik bunu acımasız yöntemlerle, insanlık dışı eylemlerle yaptı. Bir virüs geliştirdi ve tüm dünyaya hızla yayılmasını sağladı. Bu virüsten korunmak isteyen masum dünya vatandaşlarına daha büyük sağlık sorunları doğuracak ilaçları pazarları. Bu yetmedi. Masum insanların; kadınların en çok da bebek ve çocukların tepelerine bombalar yağdırdı. TEK TARAFLI SAVAŞLAR çıkardı. Ölenin neden öldüğünü bilmediği; yaşayan birçoğumuzun farkında olup kafamızı deve kuşu misali kuma gömdüğümüz neden: PARA’dan öldü ve ölmeye de devam ediyor pek çok masum insan… Küreselleşme avantajları aldatmacasının artık hafife alınamayacağı bir gerçek ve sürdürülebilir bir yaşam ve insanlık için artık küreselleşmenin önüne geçilmesinin vakti geldi. Haliyle küreselleşmenin önü alındığında, küresel  ticaretin gelecekte küçülmesi de kaçınılmaz olacak.

Küresel ticarette çok uluslu ticaretin güçlü bir destekçisi olan Avrupa Birliği ülkeleri, küresel ticaret anlaşmazlıklarının ciddi boyutlara ulaştığında önemli ticari savaşlara dönüşme riski taşıyacağını dile getiriyor.  Uluslararası kurallara riayet etmeyen ticari düzeninin sebep olacağı küresel kaosun ticari savaşları tetiklemesi söz konusu…

Artık ticari savaş soluğunu ensemizde hissettirmeye başladı. Ticari savaşların doğması riski tüm oyuncuların şüpheye düştüğü, güven ortamının yok olduğu günümüz dünyasında bir hayli yüksek. Küresel ticaret ortamında risk ve belirsizliği giderebilmek ise oldukça meşakkatli bir süreç gerektiriyor.  Küresel pazarlardaki payı ve ticaretteki başarıları göz önünde bulundurulduğunda AB ülkelerinin küresel ticarette önemli bir oyuncu olduğu aşikar ve bu önemli oyuncunun dünya ticaretinde olumsuzlukların küresel oyuncuları kaosa sürüklemesi önündeki engelleyici ve düzenleyici rolü ise son derece kritik önem arz ediyor.

Ne AB ülkeleri ne Amerika artık hiçbir aktif oyuncu mevcut sistemin geçerliliğini ve işlevselliğini savunamaz.  AB tam da bu noktada kilit bir isim. Artık ne eski sistemi devam ettiren bir anlayış sergileyebilir ne de tamamen bu sistemi yıkabilir. AB yeni gerekliliklere ve koşullara uygun hibrit bir tutum sergilemelidir. AB’nin 2025 yılından itibaren kurallara dayalı bir uluslararası düzeni sürdürmesi ve bunun yanı sıra gelecekte yeni doğan ihtiyaçlara yönelik küresel ticaret düzenin ve işleyişini şekillendirmesi gerekmektedir. Ayrıca AB ülkelerinin toplumsal ve çevresel bilinçle büyümeye odaklanan yeni Avrupa modeline uygun küresel ticaret politikası geliştirmesi gerekmektedir.

Küresel ticaret için var olan bu son düzlükte, AB ülkelerinin küresel ticarete yönelik yaklaşımı, AB’nin küresel bir aktör olarak yeniden güven tazelemesine neden olacak ve Avrupa entegrasyon projesinin ise başarısını ortaya koyarak sürdürülebilirliğini sağlayacaktır. Avrupa Birliği küresel ticaretini, nitelikli ve sürdürülebilir büyüme için adalet arayışı içerisinde belirlemiş olduğu bir dizi kurallara dayandırabilirse; uluslararası düzende en başarılı aktif oyuncu haline gelmesi kaçınılmaz olacaktır.

2025 Yılında Ab’nin Küresel Ticaretteki Rolü Ne Olabilir Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemAB şu an toplumsal ve çevresel değerler temelli bir sistem oluşturup dünyaya liderlik etmek için eşsiz fırsatlara sahip. AB’nin iklim değişikliği ve küresel ısınma ile mücadelede ilan ettiği küresel ölçekteki öncü rolü, küresel ticarette de dinamo olması için iyi bir fırsattır. Yeter ki, Amerika’nın küresel ticarette kaybettiği güvenirliği, uygulamaya geçireceği yeni küresel ticaret standartları ile kazanabilsin.

Doç. Dr. Duygu HIDIROĞLU

Doç. Dr. Duygu HIDIROĞLU
Doç. Dr. Duygu HIDIROĞLUhttps://www.duyguhidiroglu.com
Mersin Üniversitesi'nde Turizm Fakültesinde Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Duygu Hıdıroğlu; ODTÜ İşletme Yönetimi mezunudur. TC. Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Daire Başkanlığı'nda görev yapmıştır. ODTÜ ve NYU'den İşletme Yönetimi alanında iki lisansı bulunmaktadır. TC. Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Daire Başkanlığı'nda uzman olarak görev yapmıştır. Akabinde TEMSA GLOBAL A.Ş.'de ise Yurtdışı Distiribütörlerinin Yöneticisi olarak çalışmıştır. Yönetim ve Strateji alanında Doktora Programın'da Yenilikçi Girişimcilik, Cinsiyet ve Finansal Faktörlerin ilişkisi üzerine Türkiye'de ilk araştırmayı gerçekleştirmiştir. 21. Yy'da Yenilikçi Girişimcilik: Küresel Konjonktürde Kadın Yenilikçi Girişimciliğine Finansın Düzenleyici Etkisi ve COVID-19 Döneminde Yönetim ve Girişimcilik başlığında iki kitabı bulunmaktadır. "COVID-19 and New Business System", "COVID-19 Pandemisinde Yönetim ve Ekonomi", "Yalın Yönetim, Yalın Liderlik, Yalın Üretim ve Yalın Girişimcilik", "İş Dünyasında Yenilik Yönetimi ve Yenilikçi Yaklaşımlar" ve "Dijital Çağda Kurumsal Yönetişim Sosyal Sorumluluk ve Sosyal Girişimcilik" adlı bilimsel kitaplarının editörüdür. 40'dan fazla uluslararası kitap bölümü ve 25 uluslararası bilimsel araştırma makalesi bulunmaktadır. 40'dan fazla uluslararası bilimsel kongre ve çalıştayda hem konuşmacı olarak hem de düzenleyen olarak yer almıştır. Bilimsel yayınları 100'ün üzerinde atıf almıştır. Çeşitli kongre ve dergilerde hakem kurulu ve danışma kurulu üyelikleri vardır. 4. Uluslararası CEO (İletişim, Ekonomi, Organizasyon) Sosyal Bilimler Kongresi'nde, 6. EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresi'nde ve 8. EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresi'nde "Kongre En İyi Bildiri Ödülü" almıştır. Sosyal Girişimciliğin meslek olarak kabulünün sağlanması için Dünyada sadece Harvard MIT gibi önemli 28 üniversitede benzeri olan ve Türkiye'de ilk "Sosyal Girişimcilik ve İnovasyon Yüksek Lisansını" açmıştır. Türkiye'de ilk Uluslararası Akademik Sosyal Girişimcilik Çalıştayı'nı, Türkiye'de ilk Kadın Girişimcilik Akademisi'ni ve Türkiye'de ilk Ulusal Akademi'de Girişimcilik Zirvesi'ni düzenlemiştir. Bir sosyal girişim https://www.girisimedestek.com'un kurucusudur. TC. Meclisi'nin tek dergisi TC. Meclis Özel Dergisi'nde, Harvard Business Review'de Blog Yazarlığı yapmaktadır. Girişimcilik alanında Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) projelerinin mentorudur. SMART UNITED, EMCC Global ve Uni4Society akredite girişimci mentorudur. Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus+ 2021 -2027 döneminde Mesleki Eğitim Alanında Akredite Mentordur. Adana Yüreğir Belediyesi Sosyal Girişimcilik Merkezi Danışmanıdır. Ayrıca TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısıdır. TOBB Akademik Danışmanı, TOBB Tarsus Ticaret Borsası Pamuk ve Hububat Eksperidir.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı