Lojistik Sektöründe Yeni Düzenleme: Yeşil Lojistik Belgesi Başvuru Gereklilikleri Yayınlandı
Yeşil Lojistik Belgesi, taşımacılık faaliyetlerini ve sürdürülebilir lojistik faaliyetleri yürüten gerçek veya tüzel kişilere Bakanlık tarafından verilecek belgeyi ifade etmektedir.
21 Ocak 2025 tarihli ve 32789 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile bazı hususlar değiştirilmiş ve ayrıca işletmelerin Yeşil Lojistik Belgesi başvurularında kullanacakları evraklar ve rapor formatı yayınlanmıştır. İlgili yönetmelik değişikliğine ulaşmak için tıklayınız:
“MADDE 7- (1) Bu Yönetmelik kapsamında belirlenen yeşil lojistik faaliyetler aşağıdaki şekildedir:
a) Başvurunun yapıldığı yılın bir önceki takvim yılında en az 200 adet kombine yük taşımacılığı veya 200 adet demiryolu ile intermodal taşımacılık seferi gerçekleştirmek.
b) İşletmenin enerji tüketiminin, 14/11/2020 tarihli ve 31304 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi Yönetmeliğine uygun şekilde yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrikten karşılandığını gösteren Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesine (YEK-G) veya Uluslararası Yeşil Enerji Sertifikasına (I-REC) sahip olmak.
c) İşletmenin merkez ofisi, şubeleri ve/veya depo, antrepo ve benzeri tesislerinde kullandığı iklimlendirme süreçlerinde 15/10/2024 tarihli ve 32693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında Düşük Küresel Isınma Potansiyeli (KIP) değerine sahip gazlar içeren iklimlendirme sistemleri kullanmak.
ç) Yıllık asgari %5 oranında yeşil paketleme faaliyeti yürütmek.
d) Orman Genel Müdürlüğüne veya Orman Genel Müdürlüğü ile protokolü bulunan kurum veya derneklere Türkiye genelinde uygun bulunan ağaçlandırma sahaları için veya kamu kurumları ile STK’ların hatıra ormanlarına yılda en az 500 adet fidan bağışı yapmak.
e) İşletmenin kullandığı merkez ofis, şube ve/veya depo, antrepo ve benzeri tesislerin en az birinin içerisinde oluşan atıkların yönetimine yönelik 12/7/2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında sıfır atık yönetim sistemine sahip olmak.
f) Ulusal/uluslararası akreditasyon kuruluşunca akredite olmuş kuruluşlardan alınan ve başvurunun yapıldığı tarihten itibaren en çok iki takvim yılı öncesine ait ISO 14046 Su Ayak İzi doğrulama beyanına sahip olmak.
g) Ulusal/uluslararası akreditasyon kuruluşunca akredite olmuş kuruluşlardan alınan ve başvurunun yapıldığı tarihten itibaren en az bir takvim yılı geçerliliği bulunan ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgesine sahip olmak.
ğ) Ulusal/uluslararası akreditasyon kuruluşunca akredite olmuş kuruluşlardan alınan ve başvurunun yapıldığı tarihten itibaren en az bir takvim yılı geçerliliği bulunan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesine sahip olmak.
h) Ulusal/uluslararası akreditasyon kuruluşunca akredite olmuş kuruluşlardan alınan ve başvurunun yapıldığı tarihten itibaren en çok iki takvim yılı öncesine ait ISO 14064 Karbon Ayak İzi doğrulama beyanına sahip olmak.
(2) Yeşil Lojistik Belgesi için başvuru yapacaklar başvurularında kombine yük taşımacılığı veya demiryolu ile intermodal taşımacılık seferlerinden herhangi birini sunarlar.”
Yönetmelikte Yeşil Lojistik Belgesi için firmaların haiz olması gereken özellikler ve başvuru koşulları detaylı biçimde açıklanmıştır. Madde 16, Geçici Madde 2’de;
“(2) Bu maddenin yayımı tarihinde geçerli Yeşil Lojistik Belgesi sahibi olan işletmelerin Bakanlığa sunmuş oldukları ISO 14046 Su Ayak İzi Yönetim Sistemi, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 14064 Sera Gazı Yönetim Sistemi belgeleri geçerlilik süreleri boyunca uygun kabul edilir. Geçerlilik süresi dolan ISO belgesi sahibi işletmelerin 7 nci maddenin birinci fıkrasının (f), (g), (ğ) ve (h) bentleri kapsamında yeni belgelerini edinmeleri ve düzenlenen güncel belgeleri Bakanlığa göndermeleri gerekir.”
Bu sebeple başvurularda yukarıda sunulan belgelerin güncel tarihli versiyonlarının bakanlığa gönderilmesi gerekmektedir.
Bu yönetmelik ekinde yer alan Yeşil Lojistik Belgesi için hazırlanacak raporun formatı aşağıda sunulmuştur:
EK-2
Yeşil Lojistik Belgesi Rapor Formatı
- Genel Durum
1.1. İşletmeye Ait Genel Bilgiler
1.2. İşletmeye Ait Tesis Bilgileri
1.3. İşletmeye Ait İş Birimleri
1.4. İş Modeli ve Organizasyonu
1.5. İnsan Kaynakları
1.6. Ana Ticari Faaliyetler
1.7. Ekonomik Görünüm
1.8. Müşteri İlişkileri ve Portföyü
1.9. Tedarikçi Yönetimi
1.10. Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri
- Sorumluluklar ve Kaynaklar
2.1. İşletme Çevresel Sorumluluk Dağılımı
2.2. Çevre ve Sosyal Kaynak Maliyetleri
- Çevre Yönetimi
3.1. Çevresel Boyutları ve Yasal Gereklilikler
3.2. Çevre Yasal Düzenlemeleri ve Takibi
3.3. Çevresel Risk Analizleri
3.4. Çevresel Performans Göstergeleri
3.5. Muafiyet, izin ve Lisanslar
- Çevre Raporu
4.1. Enerji, Doğal Kaynakların Korunması ve Kullanımı
4.1.1. Doğal Kaynak Kullanımı ve Analizleri
4.1.2. Enerji Tasarruf Programları ve Sonuçları
4.1.3. Su Tasarruf Programlan ve Yeniden Kullanım
4.2. Sera Gazları Yönetimi
4.2.1. Sera Gazı Envanteri
4.2.2. Sera Gazı Emisyon Azaltımı veya Uzaklaştırılmasına Yönelik Çalışmalar ve Faaliyetler
4.3. Kirliliğin Önlenmesi
4.3.1. Su Kirliliği Kontrolü
4.3.2. Yüzey Yağmur Sularının Kontrolü ve Etkileri
4.3.3. Hava Kirliliği Kontrolü
4.3.4. Çevre Kazaları ve Takipleri
4.4. Atık Yönetimi
4.4.1. İşletme Atıklarının Azaltılması Eylem Planı
4.4.2. Belirlenen Atik Hedefleri Kapsamında Son Üç Yıllık Analiz
4.5. Enerji Yönetimi (Yenilenebilir Enerji Üretimi /Tüketimi)
4.5.1. Yenilenebilir Enerji Üretimi/Tüketimine Yönelik Çalışmalar
4.5.2. Enerji Tüketim Analizi
4.6. Çalışan Eğitimi
- En İyi Uygulamalar
- Sosyal Sorumluluk Projeleri
- Sürdürülebilirlik Planı