Sıra Dışı Projeleri Sadece Temesist Yapar

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10
spot_imgspot_img

Temesist  Depo Raf Sistemleri 
Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Mehmet GÜL, Satınalma Dergisi Eylül Sayısında konuğumuz oldu. Depo ve Raf Sistemleri üzerinde kapsamlı bilgilerini aktardı.

Mehmet Bey, Merhaba, Türkiye’nin sektöründe lider firması 
Temesist Depo Raf Sistemleri’nin Yönetim Kurulu Üyesisiniz. Röportaja geçmeden önce sizi tanıyabilir miyiz ?

Fabrikamız 1986 yılında faaliyetlerine başladı. Zaman içerisinde imalatın her aşamasını gördüm ve yaşadım. Kuruluşumuzun bugüne nasıl geldiğini hangi aşamalardan geçtiğine bizzat tanık oldum.fabrikadaki tüm birimlerde görev aldım şuanda da satış ve pazarlama bölümünde de 10 yıldır aktif görevdeyim. Yurtiçi satış operasyonlarını yürütmekteyim.
Bu röportajımızda sizinle depo raf sistemleri ve depolama operasyonları hakkında etraflıca görüş alış verişinde bulunmak istiyoruz. Büyük bir tecrübeye sahipsiniz. Türkiye’de bu alanda son otuz yılda neler değişti ? Nasıl bir gelişim oldu ?

Bu sorunun bir çok yönden cevabı var. İlk önce ülkemiz ve müşteri profili açısından değerlendirmek isterim. Ülke ekonomisi son otuz yılda büyük bir ivme kazandı. Özellikle son on yılda ise dış ticaretimiz belirgin bir şekilde arttı. Üretici firmalar fabrikalarını büyüttü. Yeni fabrikalar ve yeni yatırımlar hızla arttı. Bunun devamı olarak da yeni depo ve dağıtım merkezleri gündeme geldi. Biz Temesist Depo Raf Sistemleri olarak daima müşterilerimizle yakın temas içerisinde olduk. Referanslarımızla sektörümüzde büyüdük. Müşterilerimizden gelen istek ve talepleri dikkate alarak sürekli yeni ürün ve hizmet geliştirdik. Son dönemde ar-ge / teknoloji yatırımlarımız hız kazandı. Tübitak projelerimiz devreye girdi. Otomatik depo sistemleri ve çözümleri noktasında yeni ürünleri sektöre kazandırdık. Yarı otomatik sistemler alanında mekik rafları üretiyoruz. Mekik yazılımları ve cihaz üretimini doğrudan Bilecik fabrikamızda gerçekleştiriyoruz.

Temesist Genel Merkez

İstanbul’da yeni binanıza geçtiniz. Öncelikle hayırlı uğurlu olsun.

İkitelli OSB içerisindeki yeni binamızla birlikte ihracat, ar-ge ve müşteri yönetimi daha entegre çalışır hale geldi. İnanıyorum ki, şirket olarak bunun faydalarını hep birlikte yaşayacağız.

Temesist 30 yıl içerisinde nasıl yol aldı ? Hedefleri nelerdi ? Geçmişe dönüp baktığınızda bugün varılan noktayı yeterli görüyor musunuz ?

Temesist 30 yıl içerisinde hep üzerine ekleyerek büyüdü. Kuruluşumuzun ilk yıllarında iç Pazar odaklı anlayış bugün yerini tüm dünyaya hizmet verebilen uluslararası alanda rekabet edebilen bir yapıya dönüştü. Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika’da bilinir hale geldik. Sektörümüzde dünyanın her yerinden sipariş almaktayız. Bu bizim açımızdan gurur verici. Küresel pazarda markamız bilinmektedir. Dünyanın önde gelen tüm fuarlarına düzenli olarak katılıyoruz. Tüm üreticiler ve ticaret yapanlarla doğrudan temas ediyoruz. Geldiğimiz bu noktayı başarı olarak değerlendirmekle birlikte bizi rehavete sokmasına izin vermiyoruz. Açıkçası bu aşamayı yeterli görmüyoruz. Firmamızın misyon ve vizyonunu güncelledik.ilk etapta Dünyada depo raf sistemlerinde ilk onda yer alma gayretindeyiz. Hedefimiz bu.

Otomatik depolar, AS/RS ve mekik sistemleri alanında neler yapıyorsunuz ? Bu alanda müşteri taleplerinde değişimler nasıl ?
Yeni ürünler yeni yatırım projelerinizden bahsedebilir miyiz ?

Mekik sistemleri rafa paleti makine yardımıyla otomatik bir biçimde insan eli değmeden istenilen noktaya yerleştirilmesidir. Daha sonrasında ise depo ürün toplama operasyonlarında yine otomatik bir biçimde raftan palet çağırılmaktadır. Bu sistemler sürekli geliştirilmektedir. Müşteriler açısından zaman, yer ve insan tasarrufu sağlamaktadır. Ayrıca bizim üretmiş olduğumuz mekik sistemleri -40 oC ile + 60 oC arasından sorunsuz çalışabilmektedir.

Tam otomatik depolama sistemleri alanında AS/RS yatırımlarımız hız kazanmış başarıyla pilot uygulamalarımız meyvelerini vermiştir. Müşterilerimizden bu alanda yoğun bir taleple karşı karşıyayız.

maxresdefault

Temesist Yıldız Üniversitesi Teknokent bünyesinde önemli ar-ge projelerini başlattı. Ar-ge’ye önem vermenizde ne etkili oldu ?

Yarı otomatik ve tam otomatik depo raf sistemleri alanına girmemizin temel nedeni bu teknolojilerin ülkemize yurtdışından ithal edilmesi ve fahiş fiyatlar sunulmasıydı. Hedefimiz bir Türk üreticisinin de sağlam ve güvenilir tam otomatik depolar yapabileceğini kanıtlamaktı. Bunu başardığımız için ve zamanında doğru adımları attığımız için mutluyuz.
Ar-ge ve teknoloji üretici kimliğiniz giderek ön plana çıkıyor. Bu alana yatırım yapmak cesaret, kararlılık ve liderlik gerektiriyor. Organizasyonel değişimi nasıl sağladınız ?

Biz bu alana girerken geçmiş tecrübelerimize ve insan kaynağımıza güvendik. Ar-ge laboratuvarımızı ve proje ekibimizi kurarak meydan okuduk. İşin içine girdikçe gördük ki yapılamayacak şeyler değil. Azim ve sabırla mesafe aldık. Almaya da devam ediyoruz. Teknokente başvurduk ve orada yerimizi aldık. Tübitak’a başvurduk ve projemiz kabul gördü. Bilecik’te Şeyh Edebali Üniversitesi’nden ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden hocalarımızla temas ettik. Desteklerini aldık….

Şirketimizde Ar-ge birimi güçlendirilmesi ile birlikte araştırma ve geliştirme çabalarını sadece bir departman sorumlu değildir düşüncesini tüm şirkete yaydık. Özellikle benim bulunduğum satış bölümü müşterilerden gelen talepleri doğru yorumlayarak ar-ge ve üretim bölümlerine aktarmaktadır. Biz şirketimizde ar-ge çalışmalarını bütünsel bir sorumluluk olarak görmekteyiz. Bu anlayış bize yenilikçi bir kimlik kazandırdı. Böylelikle ar-ge kültürü tabandan başlayarak en üst kademeye kadar yayılmıştır.
Temesist Raf Sistemlerini sektöründe öncü kılan faktörler nelerdir ? “Karmaşık projeleri sıra dışı projeleri bir tek Temesist yapar” sözü sektörde sıklıkla kullanılıyor. Bu güven nasıl oluştu ?

webicin4Bizi sektörümüzde öncü kılan temel faktör, işimize göstermiş olduğumuz özen, müşteriye saygı ve profesyonelliktir. Biz müşterilerimizle temas ederken projenin ideal nasıl olması gerektiği konusunda rehberlik ediyoruz onlara danışmanlık hizmeti veriyoruz. Göstermiş olduğumuz samimiyet ve ortak proje dili yakınlık oluşturuyor.

Proje çizimlerini ve statik hesaplarını yapıyoruz. Projenin tüm detayları konusunda müşterilerimize bilgi veriyoruz hatta onlarla projeyi tartışıyoruz. Bu samimiyet ve dürüstlük karşılıklı güvenin temelleri oluşturuyor. Bizim en kıymet verdiğimiz nokta budur.

Bizim için söylenen “Karmaşık projeleri sıra dışı projeleri bir tek Temesist yapar” sözü doğrudur. Çünkü, yaptığımız tüm işler bize gösteriyor ki “ince eleyip sık dokuyoruz”. Geçmişten gelen sağlam depo projeleri bize gelecekte yeni işlerimizin referanslarıdır. Biz aldığımız her işi tek seferlik değil devamı gelecek yeni işler şeklinde değerlendirmekteyiz. Dolayısı ile her ölçekteki müşteri bizim için çok değerlidir.

Her temas ettiğimiz firma ile güzel bir iletişimimiz oluyor. İyi bir başlangıç oluyor. O gün o işi alamasak dahi zaman içerisinde o firma büyüdüğünde ya da yeni bir depo ihtiyacı olduğunda muhakkak bize dönüyor. Onu kazanıyoruz. Kısaca akılda kalıyoruz.
Temesist Raf Sistemlerinin büyük bir “aile” olduğu görülüyor. Çalışanlarınızla iletişiminiz nasıl ? Şirket büyürken örgüt gelişirken nasıl bir liderlik yaptınız ?

Temesist genç bir ekipten oluşmaktadır. Şirketimize eleman alırken son derece dikkat ediyoruz. Yaptığı işi bilmesine ve ona saygı duyması bizim için önemlidir. Dürüstlük ve güvenilirlik bizim için vazgeçilmezdir. Dolayısı ile işletmemizde görev alan tüm arkadaşlar son derece değerlidir.

Ben özellikle yöneticiliğini yaptığım pazarlama satış bölümümüz için şu değerlendirmeyi gönül rahatlığı ile yapabilirim. Bizim bölümde her konu özgürce tartışılır bir yol haritası belirlenir. Ortak kararlar alınır. Bu samimi ortam bizim en büyük gücümüzdür. Tüm arkadaşlarımızın aidiyet bilinci üst seviyededir.

Temesist Fabrika
Fabrika Bilecik’te faaliyet gösteriyor. Buradan dünyanın dört bir yanına üretim yapıyorsunuz. Bilecik son dönemde büyük bir atılım içerisinde…Buradaki yatırım imkanlarını değerlendirebilir miyiz ?

Bilecik büyük sanayi kentleri olan Adapazarı, Bursa ve Eskişehir arasında yer almaktadır. Bu illerden hemen her konuda uygun tedarikçi ve yan sanayi bulabilirsiniz. Bu büyük bir avantajdır. Bildiğiniz üzere yeni İstanbul – İzmir otoyolu ve bağlantıları Bilecik ekonomisine büyük etki edecektir. Şeyh Edebali Üniversitesi içerisindeki fakülteler büyümektedir. Hızlı tren ile İstanbul-Ankara arasında kısa sürede seyahat edebilirsiniz. Şehri ziyaret ederseniz bu dinamizmi yerinde görebilirsiniz.

Sektörün büyük bir atılım içinde olduğu görülüyor. İhracatımız artıyor, dünya ile rekabet ediyoruz. Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz ?

BDT ülkeleri ve Avrupa bölgesi ilk sırada yer almaktadır.
İhracat yaptığımız belli başlı ülkeler; Yunanistan, Makedonya, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Romanya, Almanya, Belçika, Ukrayna, Litvanya, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Afganistan şeklinde sıralayabilirim.

Hedef pazarları değerlendirebilir miyiz?

Gürcistan pazarı hedef pazarlarından biridir. Temesist 2009 yılından beri bu piyasadadır ve çok sayıda başarılı projele gerçekleştirmiştir. Müşterilerimizin çoğu bilinir firmalar olduğu için referans konusunda çok güçlüyüz. Ülkenin sanayisi gelişmediğinden dolayı ürünlerin çoğunu ithal etmektedir. En yakın komşu ülke Türkiye olduğu için ve 2 ülke arasında serbest ticaret sözleşme geçerli olup yapılan tüm ithalatlarda müşterilerimiz gümrük indiriminden faydalanabileceği için Türk malını tercih etmektedirler.

Özbekistan pazarı hedef pazarlarından biridir. Temesist 2012 yılından beri bu piyasadadır. Birkaç başarılı proje gerçekleştirilmişti. Ülkede genel döviz sorunu vardır ve ekonomik krizden etkilenmiştir. Fakat bizim çalıştığımız müşteriler ihracat firmaları olduğu için genel olarak sıkıntı yaşamıyoruz. Piyasada referanslarımız da mevcuttur. Piyasayı iyi takip edebilme adına ve müşteriler ile sürekli temasta bulunabilme adına yerli maaşlı bir çalışan elemanı işe aldık. Böylelikle müşterilerimize ciddiyetimiz gösterebilmekteyiz.

Brezilya – Bizim için yeni bir pazar. Bugüne kadar herhangi bir satış gerçekleşmedi, fakat bizimle Brezilya piyasasında çalışmak ve bizi temsil etmek isteyen bir firma ile irtibat halindeyiz. Sıcak talepler gelmeye başladı. Yeni ve büyük bir Pazar olduğu için hedef pazarlarından biri olarak değerlendirmekteyiz.

Ortadoğu, Afrika, Orta Asya gibi pazarlarda nelere dikkat edilir?

Orta Asya pazarı 5 ülkeden oluşmaktadır: Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan. Kazakistan ve Kırgızistan Avrasya Gümrük Birliği üyeleridir, dolayısıyla bu pazarlara Türkiye’den ürün satmak çok zordur, nakliye fiyatlar çok yüksektir ve tüm ürünler için gümrük vergisi uygulanmaktadır. Bu 2 ülkenin Gümrük Birliği üyeleri ile serbest ticaret uygulandığı için Rusya en büyük partneridir ve ithalatın çoğu Rusya’dan yapılmaktadır. Dolaysıyla Türkiye’nin bu iki pazarda Rusya ile rekabet etmesi çok zordur. Diğer 3 ülkeler ile Türkiye çalışabilir, fakat bu bölgelerde tanıdık ilişkiler çok önemlidir. Devlette sözü geçen tanıdık ilişki veya bağlantı olmadan iş yapmak zordur. Rakip olarak karşımıza Rusya ve Çin firmaları çıkmaktadır.

Uluslararası pazarlarda karşılaştığımız en önemli zorluklar nelerdir?

Orta Asya bölgesinde en önemli zorluklar güvenilir partner bulunması, vize problemleri ve yeni teknolojilerin kullanım seviyesidir. Bu söylediklerimizi tek tek açıklayalım isterseniz.

Güvenilir partner. Orta Asya ülkelerinde uygun bir partner bulmak zordur, partner devlet adamı tercih edilmektedir.

Vize. Özbekistan ile vize sorunu yaşanmaktadır. Süpervizör veya mühendis gönderilmesi gereken durumlarda vize için yaklaşık 1 ay beklenmektedir.

Yeni teknoloji. Bu bölge için bizim ürettiğimiz ürünler yeni sayılır ve depolama kültürü yeni-yeni uygulanmaya başlamıştır, dolaysıyla bazı teknik detayları veya farklılıkları kabul ettirmek zordur. Temesist daha çok kaliteye odaklandığı için ve müşteri fiyata odaklandığı için aradaki farkı anlatmak ve kabul ettirmek çok zordur. Rakiplerimiz daha düşük kalitede ve daha uygun fiyata teklif ettikleri için çoğu zaman iş kaybetmekteyiz.
Gümrükleme sistemi çok net olmadığı için müşteriler farklı sorunlarla karşılaşmaktadır.

Avrupa Bölgesi Pazar özellikleri ise kendi içerisinde daha farklı zorlukları barındırmaktadır. Şöyle ki, rekabet, proje ve müşteri referanslarınız, montaj operasyonları ve vize öne çıkan unsurlardır.
Avrupa bölgesi.

Rekabet. Bizim ürünlerimizin asıl başlangıç noktası Avrupa’dır ve asıl üreticiler Avrupa firmalarıdır. Avrupa, raf sistemlerini II. Dünya Savaşından beri kullanmaktadır ve her gün ürünleri ve teknolojiyi geliştirmektedir. Avrupa her zaman yeni teknolojiyi talep eder, çok kaliteli ürün tercih eder ve her zaman yerli firmaları tercih eder. Yabancı firma olsa bile Avrupa’da şubesin (muhatap firma) olmasını tercih ederler, çünkü kendilerini garantiye almak isterler. Fiyat konusunda hemen-hemen aynıyız. Bazen doğu Avrupa imalatçıların fiyatları bizim fiyatlara göre çok daha düşüktür.

Vize. Vize işlemi bazı ülkeler için çok uzun sürmektedir. Örneğin Litvanya, vizeyi 4 haftada ancak aldık. Hiçbir müşteri bu kadar beklemeyi tercih etmez. Özellikle yarı-otomasyon (Mekik raf sistemi) raf sistemi olduğunda en az 24 saatte müdahale edilmelidir, çünkü mekik bozulursa teknik servis gelinceye kadar müşteri hiçbir paleti deposundan alamaz. Tabi müşteri mağdur durumda kalacaktır.

Siz hem kendi lojistik operasyonlarını yöneten firmalara hem de lojistik hizmet üreten firmalara proje bazlı üretimler yapıyorsunuz. Tüm sektörlere hizmet veriyorsunuz.  Depo projelerinde nelere dikkat edilir ? Müşteri ile etkileşiminizde nasıl bir rehberlik ediyorsunuz ?

Depo projelerinde şu hususlara özellikle dikkat ederiz.

Müşteri  faaliyet alanını, sektördeki yeri ve ihtiyaçlarını analiz ediyoruz. Müşteri ihtiyaçları tek tek sorgulanır. Müşteri faaliyetleri hakkında detaylı bilgi alınır. Depoda yer alması muhtemel ürün gruplarının fiziki, kimyasal ve ticari özellikleri değerlendirilir. Örneğin kumaş, gıda, elektronik eşya, ilaç, tehlikeli madde olması gözönüne alınır.

Depo kurulacak alan / sahası yerinde keşif yapılır. Bu keşifte öncelikle şunlara dikkat edilir: Mevcut bir bina var mı ? Yok mu ? araştırılır. Arazi yapısı, zemin etüd raporu, deprem kuşağı, geçmişe yönelik yağış /iklim raporu (çatı tasarımı), depo araç-gereç planlaması (forklift, reach truck vd.) araştırılır. Ürün palet tipi ve ağırlığı, palet taşmaları var mı ? inceleriz.

Onların proje ekibi ile bizim proje ekibini koordine edip ortak çalışmasını sağlarız. Tüm çizim ve hesapları titizlikle yürütürüz. Müşteri ile bir araya gelip konuyu etraflıca değerlendiririz.

Müşteri Temesistle hangi aşamada temas etmeli ? 

Depo yeri belirlenmeden önce mi ? Mevcut bir yeri depo yapma kararı verdikten sonra mı ? Bunun doğrusu nedir ? Sektörde çok sayıda hatalı proje ve uygulamaya şahit oluyoruz.

Bu sektörde geçirdiğim deneyim bana gösterdi ki, hatalı projeler sonrası hep bizim kapımız çalınıyor… Bakıyoruz hesaplar yanlış yapılmış, yanlış ürün tercihlerinde bulunulmuş. Ve ortaya verimlilik kayıpları çok büyük hatalı depo projeleri çıkmış. Kullanılamayan depo sistemlerinden dönüş kolay olmuyor. Müşteri de yeni ilave maliyetlere katlanmak istemiyor. Kısaca yanlıştan dönmek çok zor ve çok pahalı oluyor. Ama kaçınılmaz…

Bu nedenle depo ihtiyacı ortaya çıkar çıkmaz müşterinin Temesist ile temas etmesi en doğrusudur. Böylelikle ileride geri dönüşü zor ve maliyetli olabilecek projelerin önüne geçilmiş olmaktadır.

Depo türü, depolanan ürün grupları ve özellikleri, deponun hangi operasyonlara hizmet ettiği, nihai amacı ve faydaları ile depo raf sistemlerinin ilişkisini ortaya koyabilir miyiz ?  

Bizim işimizde her şey ürünle ve paletle başlamaktadır. Deponun işlevi, firma operasyonlarındaki rolü, üretimi ya da ticareti destekleyici özellikleri, depoya gelen ve çıkan malzeme parti sıklığı ve miktarları, deponun şehir içerisindeki yeri gibi konular her zaman dikkat edilen hususlardır.

Depo arazi yapısı, depo büyüklüğü; deponun metrekaresi ve yüksekliği bizim için temel proje bilgileridir. Bütün bu faktörler mühendisler ve ilgili uzman yöneticiler tarafından analiz edilerek en doğru projeye ulaşılır.

Sektörde en çok kullanılan konvansiyonel raf sistemi sır sırta raf değimiz back-to back raflardır. Fakat günümüzde firmalar giydirme cephe raf sistemlerini ve diğer tip rafları sorgulamakta ve kendileri için araştırma içerisine girmektedirler. Son yıllarda giydirme cephe raf sitemleri kolunsuz olduğu için maksimum depolama sağlamaktadır. Temesist olarak son on yılda sadece giydirme cephe raf sistemlerinde 40 farklı sektördeki 160 firmaya bu sistemleri kurmuş bulunmaktayız. Bu kendi alanında bir dünya rekoru olarak kabul edilmektedir.

Depo projeleri katma değerli projeler. Üreticilere büyük faydalar sağlıyor. Mevcut envanterin takip ve izleme kolaylığı, ürün hasar ve kayıpların asgari seviyeye indirilmesi ile maliyetlerin yönetimi müthiş yarar sağlıyor. Depo yatırımı düşünen firmalara tavsiyeleriniz nelerdir?

Her şeyden önce ihtiyacın doğru tanımlanması büyük önem arz etmektedir. Firma sürekli büyüyen bir firma ise sadece bugünün ihtiyaçlarını değil orta ve uzun vadeli depolama ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmalıdır. Küçük depo kurduktan sonra onu ilave yatırım yaparım büyütürüm düşüncesi ne yazık ki öyle olmuyor. Bazı yatırımlar mükerrer yapılıyor.

Danışmanlık hizmetimizden sonuna kadar istifade etmeleri daha sonra oluşabilecek hatalardan onları koruyacaktır. Bu nedenle öncelikle Temesist uzmanları ve mühendisleri ile temas ederek proje özellikleri, çizim ve hesaplamalar konusunda destek alınmalıdır.

Tavsiyemiz kısaca şu şekildedir. “İşin ehline verilmesidir.”

Mehmet beye katkıları için teşekkür ediyoruz.

Temesist İlan

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı