Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen Kurumiçi Girişimcilik Konferansı’nın bu yıl dördüncüsü yapıldı. Sektörlerin liderlerini buluşturan ve Türkiye’de bu konudaki ilk etkinlik olan konferansta, sektörlerinde lider kurumlardan üst düzey temsilciler; yaptıkları yeniliklerle şirketlerine rekabet avantajı sağlayan uygulamaları, yön gösterici deneyimlerini ve mevcut stratejileri sorgulatacak yeni trendleri katılımcılara aktardılar.
Her yıl artan bir ilgi ve katılımla gerçekleşen; BKM Ekspress, Eureko Sigorta, ING Bank, Startups.Watch, Fiba Group, Core Strategy, Yodiviki ve Zipcar şirketlerinin sponsor olarak destek verdiği 4. Kurumiçi Girişimcilik Konferansı’na bu yıl 100’e yakın şirket katıldı. 23 Kasım 2016 tarihinde Swissotel İstanbul’da gerçekleştirilen konferansta bu yıl ‘Kurumlarda Girişimcilik Dönüşümü’ konusu ele alındı. Konferansın açılış konuşmasını General Electric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, kapanış konuşmasını da Fiba Holding ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin yaptı.
Konferansa; Boyner Grup Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu, Otokoç Genel Müdürü Görgün Özdemir, Eureko Sigorta Bilgi Teknolojileri ve Dijital Kanallar Genel Müdür Yardımcısı İlker Arabacı, Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Multinet Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Başev, İNG Bank Türkiye CIO’su Bahadır Şamlı, Startups.Watch Kurucusu Serkan Ünsal ve Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt konuşmacı olarak katıldı.
“ŞİRKETLERİN KURTULUŞ YOLU”
Kurumiçi Girişimcilik kavramının dünyada ve Türkiye’de büyük ilgi görmeye başladığına dikkat çeken Özyeğin Üniversitesi’nden İhsan Elgin şu bilgileri verdi:
“Kurumiçi Girişimcilik, kurum içinde bir fikri/projesi olan, girişimcilik yeteneği yüksek çalışanların, girişimciler gibi çalışarak, az zamanda çok iş fikrini minimum maliyetle test ederek hayata geçirmelerine olanak sağlayan bakış açısıdır diyebiliriz. Konuyu çok genel çerçevede tüm şirketin ‘girişimci şirkete dönüşmesi’ olarak tanımlamak daha doğru. Aksi takdirde güzel bir iletişim veya çalışan motivasyonunu artırma çalışmasından öteye geçmesi mümkün değildir. Bir şirket, şirketin yarınına yön veren liderler (üst düzeyler), bugünün operasyonunu sürdüren yöneticiler, süreçleri hayata geçiren çalışanlar, İK Yönetimi ve bu grupların çalışma ortamını düzenleyen yazılı kurallar (prosedür/süreç) ve yazılı olmayan kurallardan (kültür) oluşur. Şirket dışında ise altyapı unsurları sağlayan veya satışlarına destek veren paydaş ekosistemleri bulunur. Şirketlerin hayatta kalma sürelerinde gözlenen düşüşün de etkisi ile dünyada ve Türkiye’de oldukça ilgi görmeye başlayan kurumiçi girişimcilik kavramı, sürdürülebilir büyüme ve rekabette fark yaratma hedeflerini destekleyen ve şirketlerin yarınını şekillendiren bir ‘kurtuluş yolu’ olarak görülüyor.”
Kurumiçi Girişimcilik konusunu Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi olarak çok önemsediklerini vurgulayan Elgin, “Bu anlayışın şirket kültürlerine entegre edilmesi ve ülkemizden de başarı hikayeleri çıkması bizleri çok mutlu edecek. Bu anlayışın şirketlerde benimsenmesi ve çalışanlara aktarılması konusunda da eğitimler düzenliyoruz. Türkiye için henüz çok da uzun süreli sayılmayacak bu yolculukta birbirleriyle görüş ve deneyim alışverişinde bulunmaları ve iç girişimciliği paylaşımcı bir modelle geliştirmek çok önemli” diye konuştu.
“GİRİŞİMCİ VE YENİLİKÇİ ÜNİVERSİTEYİZ”
Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde son beş yıldır ilk 10’da ve vakıf üniversiteleri arasında 4. sırada olan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk konferans ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Yenilikçi ve girişimci vizyonumuz doğrultusunda, Türkiye’de bu konudaki ilk etkinlik olan ve bu yıl 4.sü yapılan ‘Kurumiçi Girişimcilik Konferansı’nı bünyemizdeki Girişimcilik Merkezimizle düzenlemekten gurur duyuyoruz. Merkezimiz, 2008 yılında kurulduğu günden bu yana yeni girişimcilere, girişimcilik yapmak isteyen öğrencilere, iş geliştirmek isteyen KOBİ’lere, Kadın Girişimci ve Aile Şirketlerine eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. 2011 senesinde Özyeğin Üniversitesi bünyesinde kurulan Girişim Fabrikası ile de inkübasyon/hızlandırma desteği sağlanmaktadır. Türkiye’de girişimcilik alanında öncülük eden ve birçok faaliyete imza atmış merkezimiz Kurumiçi Girişimcilik Kavramını etkili bir şekilde anlatmaya çalışarak hem firmalara hem de girişimcilik eko sistemine Kurumiçi girişimcilik eğitimleri ve Kurumiçi girişimci buluşmaları organize ederek öncülük etmektedir. Yenilikçi, girişimci yaklaşımımızla örtüşen bu örnek etkinlikle, kurumiçi girişimciliğin önemini anlatarak ve teşvik ederek ekonomik ve toplumsal fayda sağlamayı hedefliyoruz.”
“CEO’LARA ÖNEMLİ ROLLER DÜŞÜYOR”
Konferansın açılış konuşmasını yapan General Electric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, “Şirketlerin yarınını tanımlamasına katkı sağlayan girişimcilik yaklaşımını olgunlaştırabilmek için CEO’lara önemli roller düşüyor. CEO’ların girişimcilik perspektifi, bu alanda yapılan liderlik ve atılan her adım, şirket içerisinde kurum içi girişimcilik yaklaşımının desteklenmesini sağlıyor” dedi.
“MULTİNET BU ALANDA BİR BAŞARI HİKAYESİ”
Multinet Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Başev şunları söyledi: “Multinet bir inovasyon ve girişimcilik hikayesi. Bünyesine kattığı 6 girişim, 14 girişimci ortak ve içerisinde yeşerttiği onlarca girişimcileri start-up ruhlarını koruyarak ve global deneyimle birleştirerek büyütüyor. Böylelikle Multinet ekosistemini zenginleştiriyor.”
Konferansın kapanış konuşmasını yapan Fiba Holding ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ise, “TÜSİAD Kurumiçi Girişimcilik Yuvarlak Masa toplantılarıyla Kurumiçi Girişimcilik çalışmalarının İstanbul’la sınırlı kalmayıp Anadolu’ya da yayılması misyonunu üstlendik. Böylece şirketleri kuvvetlendirip Türkiye ekonomisine katkı yapmayı hedefliyoruz” dedi.