Misinadan Yapay Kas

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10
spot_imgspot_img

DÜNYAYI ŞAŞIRTAN BULUŞ : MİSİNADAN YAPAY KAS

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Çorlu Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Özer Göktepe ve Prof.Dr. Fatma Göktepe tarafından, Texas (Dallas) Üniversitesi NanoTech Enstitüsü’nde (ABD) davetli profesör olarak yürüttükleri çalışmalarda gerçekleştirilen “Misinadan Yapay Kas” buluşu dünyanın en saygın bilim dergilerinden Science dergisinde yayınlandı ve ABD’de The 2015 R&D100 Awards, Market Disruptor Product kategorisinde altın madalya ödülüne layık görüldü.

Teknolojik yenilikler her geçen gün gelişme gösteriyor. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Özer GÖKTEPE ve Prof. Dr. Fatma GÖKTEPE tarafından bulunan polimer lif esaslı yapay kaslar, %20 civarında kısalabilen doğal kaslara kıyasla yaklaşık %50 oranında uzayıp-kısalabiliyor ve bu kasılma hareketini ağır mekanik yük altında milyonlarca kez tekrar edebiliyor. Tıpkı doğal kaslarda olduğu gibi yüzlerce kas bir arada kullanılarak çok ağır yükleri kaldıracak şekilde ölçeklendirilebiliyor.

Yapay kaslar 30-40 yıldır ileri araştırma merkezlerinde, şekil hafızalı alaşımlar (SMAs), karbon nanotüpler (CNTs) vb malzemelerden üretilmeye çalışılıyor. Ama bu malzemelerin gerek pahalı olması, gerek düşük ve tersinir olmayan aktüasyonları gibi sebeplerle başarı kazanıp ticari bir ürüne dönüşemiyor. Sunulan çalışmada, bu malzemelerin yerine çok daha ucuz ve tekstilde yaygın kullanılan misina benzeri polimerik malzemelerin kullanılmasıyla elde edilen daha yüksek performansa sahip ve kolayca uygulanabilecek yapay kaslar tanıtılıyor.

misinadan_yapay_kasİNSANSI ROBOTLAR AKILLI TEKSTİL ÜRÜNLERİ…

Öte yandan misinadan elde edilen yapay kaslar; elektrik, elektromanyetik, ısı, ışık ya da kimyasal uyarıcılarla harekete geçirilebiliyor. Bu yapay kasların uygulama alanları ve sunduğu fırsatlar ise çok geniş. Geliştirilen bu süper malzeme, hayal gücüne bağlı olarak, enerji hasatından akıllı tekstillere, insansı robotlardan robot böceklere varıncaya kadar çok geniş bir alanda kullanılabilecek. Günümüzün en ileri insansı robotları, prostetik kol ya da bacaklar veya giyilebilir dış iskeletlerin hem ağırlık ve büyüklük, hem de kuvvet ve güç üretimi bakımından motor ve hidrolik sistemlerle kısıtlandığı düşünülürse geliştirilen bu yeni ürün, robotlar ya da dış iskeletler gibi süper insan dayanımının arandığı alanlarda da kullanılabilecek.

Bu önemli buluşu görmek ve mucitleri ile tanışmak isteyenler 29 Kasım Salı günü İstanbul Kongre Merkezinde başlayacak olan 1. Ar-ge ve İnovasyon Zirvesi’nde Trakya Kalkınma Ajansı standını ziyaret edecekler.

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı