Alüminyum Palet mi Ahşap Palet mi?

Cavit SOY
Cavit SOY
1970 Sinop doğumluyum. İlk, Orta ve Lise öğrenimimi Kastamonu'da yaptım. Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinden okudum. Çeşitli kurs ve dershanelerde öğreticilik ve idarecilik yaptıktan sonra 10 yıldır Endüstriyel Fırın imalatı yapan firmalarda Satın Alma Yöneticiği görevlerini üstlendim. Halen Sistem Makine End. Fırınlar Şirketi’nde çalışmaktayım.
spot_imgspot_img

Alüminyum Palet mi Ahşap Palet mi?

Cavit SOYSatınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem Alüminyum Palet Mi Ahşap Palet Mi

“Önyargıları kırmak atom çekirdeğini parçalamaktan daha zordur”

Hayaller tesadüfleri, Tesadüfler fırsatları, Fırsatlar hayalleri gerçekleştirir. Hayallerin olmadığı bir zihin yapısı hayal edebilir misiniz? İnsanoğluna verilmiş en büyük donanımın hayal gücü olduğunu düşünüyorum, Kalıplaşmış bir söz vardır “Her şey hayalle başlar”

Albert Einstein’ın dediği gibi “Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Bilgi sınırlıdır. Hayal gücü dünyayı kuşatır. Zekânın gerçek işareti bilgi değil, hayal gücüdür.” İlk insandan bugüne her yenilik, her icat bir hayalin veya farkındalığı olan birinin tesadüfü fark etmesiyle bulunmuştur. Tekerleğin icadı, elektriğin icadı, telefonun icadı gibi birçok örnek verilebilir.

Hayal gücü yalnız olmayan bir şeyi keşfetmek için değil aynı zamanda var olan Bir şeyi geliştirmek içinde en büyük güçtür. İcatlar bulunduktan sonra her geçen gün geliştirilerek günümüze kadar gelmiştir, 1752 senesinde Benjamin Franklin yapmış olduğu deney sonucunda keşfedilmiş elektrik ile günümüzde kullanılan elektrik arasındaki fark veya 1876’da Alexander Graham Bell tarafından icat edilen telefon ile günümüzde kullanılan telefon arasında fark sürekli düşünen ve geliştiren zihinlerin eseridir. İnsanlık tarihi varlığını hayalleri olan insanlara borçludur, Her yenilik bir hayal ürünüdür.

Peki, yeniliklerin önündeki en büyük engel nedir? Yeniliklerin önündeki en büyük engel tabii ki önyargılardır. Yine Albert Einstein’ın dediği gibi

“Önyargıları kırmak atom çekirdeğini parçalamaktan daha zordur”

Buluşların ve yeniliklerin başarısı mucitlerinin başarısı olduğu kadar inanan, anlayan, mukayese ve kabul eden kurum ve kişilerinden de başarısıdır. Hayatımızın her evresinde heves kaçıran önyargılı insanlarla karşılaşırız, Kimi zaman bu kişi ebeveyn, kimi zaman eşimiz, kimi zaman amirlerimiz, kimi zaman ise en samimi arkadaşımız olabilir. Önyargılı insanlar yeniliklerin önündeki en büyük barikatlardır, Önyargıları yıkın, hayallerinize odaklanın, vazgeçmeyin ve en önemlisi sizi keşfedecek kitleye sesinizi duyurun.

Şimdi size başımdan geçen ve hâlâ devam eden yenilikçi bir girişimimden bahsetmek istiyorum. Yaklaşık 20 yıllık endüstri geçmişimin olmasının vermiş olduğu tecrübe ile farkındalığın etkisi aynı zamanda sürekli düşünen ve yeniliğe açık bir yapım olmasından dolayı, Endüstride kullanılan gereçlerin eksiklerini analiz etmeye, geliştirmeye veya ihtiyaçlara cevap verecek yeni ürünler tasarlamaya çalışıyorum.

Bulunduğum şehir endüstrinin kalbi niteliğinde sayılan birçok büyük kuruluş ve organize sanayi bölgelerinin bulunduğu bir sanayi şehri, Yaklaşık 1 yıl önce bir durum dikkatimi çekti. Dikkatimi çeken şey ahşap palet dağlarıydı, Dağları diyorum çünkü gerçekten her yerde dağ gibi çürümeyi bekleyen ahşap palet yığınları görmeye başladım, Odaklanınca bu ahşap palet dağlarını her yerde gözüme batmaya başladı. Bu benim için artık bir çözülmesi gereken sorun olmaya başladı. Kendime bununla ilgili sorular yöneltmeye başladım.

Soru: Neden ahşap palet kullanımı bu kadar yaygın?

Cevap: Kolay ulaşılabilen ve ekonomik bir ürün olması.

Peki, bu fayda bu sorunu kabul etmek için yeterli mi? Absürt bir örnek vermek gerekirse, ilk yapılan tekerlek taştan yapılmıştı ve taşta kolay ulaşılabilen ve ekonomik bir üründü ama kullanışlı değildi, geliştirildi ve şimdiki formuna ulaştı hatta daha da geliştirilecek.

Sorun hâlâ aynı sıcaklığında zihnimde duruyor. Çünkü ahşap paletlerin avantajından çok dezavantajları var,

Gelin birkaç dezavantajını sıralayalım.

1) Ahşap paletler tek kaynağı ağaçlardır,1 ahşap palet yaklaşık 45,234 dm3 keresteden meydana geliyor ve bir çam ağacından ortalama 1,2717 metreküp kereste çıkıyor, Yani bir çam ağacından yaklaşık 28 ahşap palet üretilmekte, bunu doğaya verilen ciddi bir zarar olarak değerlendiriyorum. Çünkü günün sonunda ağaç paletlerin tek kaynağı ağaçlar ve ahşap paletler sonsuz bir geri dönüşüm içinde olamazlar.

2) Ahşap paletlerin açık alanlarda stoklanması hava koşullarından dolayı pek mümkün değil, Ahşap paletler için ekstra depolama alanları inşa ediliyor, Bu da tesis kurulum maliyetlerini yükseltirken aynı zamanda üretim alanlarının kaybına sebep oluyor.

3) Ahşap paletler kırılgan yapıda olmalarından dolayı iş kazalarına ve ürünlerin zarar görmesine sebep olmaktadır.

4) Ahşap paletler yanıcı bir yapıda olmalarından dolayı depolarda ekstradan risk oluşturmaktadır.

5) Ahşap paletler talaş çıkararak raf aralarında ve ürün üzerinde istenmeyen talaş ve kıymıkların varlığına yol açmaktadır.

6) Kontaminasyona bulaşmış ahşap paletler yıkanamaz ve temizlenemezler bu sebepten bertaraf edilmeleri gerekmektedir.

Eminim en az 3 dezavantajda siz bulursunuz.

Ahşap Ve Aliminyum Paket

Durum böyleyken daha avantajlı bir materyalden palet yapmak gerekmez mi?

Plastik olarak yapılmış paletler hâlihazırda yaygın olarak kullanılıyor fakat plastik paletlerinde yanıcı ve kırılgan bir yapısı var ve tamiri mümkün değil. Ben bir metal imalatçısı olarak neden metalden yapılmasın diye düşündüm, Daha önce metalden

yapılmış paletler görmüştüm fakat onlarda günü kurtarmak amaçlı yapılmış piyasada bulunan standart profillerden üretilmiş paletlerdi, Bu metal paletler ahşap paletlerden çok daha ağır ve maliyetli paletler olduğu için tercih piyasada rağbet görmemişlerdi.

Bu palet işi üzerinde ciddi çalışmalar yaparak alüminyum malzemeden farklı tasarımlar ve özel profil kesitleri geliştirerek ahşap paletlerden daha hafif, daha dirençli ve sonsuz geri dönüşüm döngüsüne uygun paletler üretmeyi başardım.

Biraz da Alüminyum Paleti inceleyelim. Avantaj ve dezavantajlarıyla.

Alüminyum diğer metallerden daha hafif, esnek ve işlenmesi kolay olduğu için endüstride birçok alanda kullanılmaktadır, Bu özeliklere sahip bir materyalden neden palet yapılmasın ki. Bu materyalin tek dezavantajı ahşaptan daha maliyetli olması ama döngüde kısa süre içinde kendini amorti edecek olması bu dezavantajı oltadan kaldırıyor.

1 alüminyum palet 6 ahşap palet maliyetinde ama geri dönüşümde 1 alüminyum palet hurdası 2 ahşap palet satın almakta, Bu maliyet hesabını herkes yapabilir. Günün sonunda 1 alüminyum palet kullanımı 4 ahşap palet maliyetine denk gelmektedir. Kullanım ömrü olarak 1 alüminyum palet yaklaşık 60 yüklemede geri dönüşüme giderken, Ahşap paletler ortalama 5 kullanımda geri dönüşüme gidiyor.

Ahşap Ve Aliminyum Palet Iki

Alüminyum paletin avantajlarına bakalım.

1) Her türlü hava koşullarına uygundur, Sıcak fırın önü, soğuk hava deposu, Islak alan vb.

2) Kontaminasyona uğramış palet buhar veya tazyikli su ile yıkanabilir, Bakteri üretmez, Dezenfekte edilebilir.

3) Hafif dara ağırlığı ile araçlılarda ekstra yük yükleme olanağı sunar.

4) Yangın riski yoktur, kıvılcım çıkartmaz.

5) %100 geri dönüşümlüdür.

6) Kırılgan bir yapıda olmadığı için iş kazalarına yol açmaz ve ürünlere zarar vermez.

Alüminyum paletler hangi sektörler için uygun?

1) İlaç sektörü; Hijyenin ön planda tutulduğu ilaç üretiminde, pürüzsüz ve gözeneksiz yapısı itibarı ile Alüminyum paletler ilaç sektörünün beklentilerini tam anlamıyla karşılamaktadır.

2) Otomotiv sektörü; Ağır ve sıcak işlerin yoğun olduğu, Üretim hatları arasında ürün trafiğinin paletlerle sağlandığı otomotiv sektöründe hafif ve güçlü yapısı ile üretime destek olurken aynı zamanda teker donanımı, kafesli palet gibi ilaveler yapılarak üretim hatları arasında verimliliği artırır. Depolamada sıfır kontaminasyon ve güvenli istif imkânı ile istenilen düzene yardımcı olur.

3) Tekstil sektörü; Üretim hatları arasında tekerlekli ve kafes donanımlı arabalı paletler ile üretimi destekler aynı zamanda Ağır kumaş toplarının depolarda istiflenmesi için ruloların kaymasını engelleyecek donanım ilave edilerek kumaşlar yıllarca güvenli bir şekilde muhafaza edilebilir, Bakteri, böcek ve koku üretmediği için tekstil sektöründe beklentileri karşılar.

4) Soğuk hava depoları; Alüminyumun sıcak ve soğuk geçişlerine olan direnci, koku üretmemesi, yıkanabilir olması ve güçlü yapısı nedeni ile soğuk hava depolarında beklentileri tam anlamı ile karşılar.

5) Palet kiralama ve tedarik zincirleri; Büyük palet stokları ile çalışan palet kiralama firmaları sürekli sirkülasyon halindeki ahşap paletleri uzun süre kullanamazlar, Ahşap paletler birkaç kullanımda kırılırlar bu durum hem taşıdıkları ürünlere zarar verir hem de sürekli yeni palet ihtiyacına yol açar. Uzun amortisman ömrüne sahip ve kare kod ile markalanmış alüminyum paletler, palet kiralama firmaları ve müşterilerinin beklentilerini kârlılıkla karşılar.

Durum böyle iken alüminyum paletler neden kullanılmasın?

İşte tamda bu noktada önyargılardan kurtulmak ve kalıplaşmış alışkanlıkları bir kenara bırakmak gerekiyor.

Önyargılarınızı yıkmaya hazır mısınız? Sizlerde bu yeniliğe bir destek vererek çevreye ve endüstriye katkıda bulunabilirsiniz.

Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem Alüminyum Palet Mi Ahşap Palet MiYukarıdaki fikirlerin sahibi Şener KILIÇ Beye düşüncelerinden ve katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Oldum olası işini severek yapan, düşünen, geliştiren, fikir ortaya koyup üretime dönüştüren insanlara hayran kalmışımdır.

Ahşap Ve Aliminyum Palet üç

Cavit SOY

Cavit SOY
Cavit SOY
1970 Sinop doğumluyum. İlk, Orta ve Lise öğrenimimi Kastamonu'da yaptım. Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinden okudum. Çeşitli kurs ve dershanelerde öğreticilik ve idarecilik yaptıktan sonra 10 yıldır Endüstriyel Fırın imalatı yapan firmalarda Satın Alma Yöneticiği görevlerini üstlendim. Halen Sistem Makine End. Fırınlar Şirketi’nde çalışmaktayım.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı