1 – Kulübünüzün ana faaliyetleri ve kuruluş amacı nedir?
Bahçeşehir Üniversitesi Tedarik Zinciri ve Lojistik Kulübü olarak faaliyetlerimiz; lojistik sektöründe kariyer planlayan bütün arkadaşlarımızı, lojistik sektörünün farklı alanlarında çalışan uzman kişilerle, bilgi ve tecrübelerini paylaşmaları amacıyla bir araya getirmek ve teknik geziler düzenleyerek arkadaşlarımıza saha operasyonlarını yerinde göstermek. Etkinliklerimizi düzenlerken lojistik sektörünün farklı alanlarından seçmeye özen gösteriyoruz çünkü lojistik sektörü küreselleşmenin ve hızla gelişen teknolojinin de etkileriyle daha geniş alanda faaliyet göstermektedir. Yeni mezun bir kişi soğuk hava taşımacılığı, tehlikeli madde taşımacılığı, tedarik zinciri ve lojistik danışmanlığı, Freight Forwarding gibi lojistiğin alışılmamış ve henüz çok yeni olan alanlarında da kariyer planlayabilirler. Kulüp olarak en büyük amacımız arkadaşlarımıza üniversitemizdeki daha ilk yıllarında ulaşarak, onlara lojistik sektöründe kariyerlerini planlarken lojistiğin bütün alanları tanıtarak, yardımcı olmaktır. Lojistik sektörü de diğer bütün sektörlerde olduğu gibi hızla gelişen ve değişen teknolojinin etkisiyle değişmekte ve gelişmektedir. Kulüp olarak bu gelişmeleri takip edip, bu gelişmelerle alakalı seminerler düzenlemeye çalışıyoruz. Aynı zamanda okulumuzun ve diğer kulüplerimizin ortak düzenlediği sosyal sorumluluk projelerinde de görev alarak, ihtiyacı olan herkese yardım elimizi uzatmaya çalışıyoruz.
2 – Bugüne kadar yaptığınız etkinlikler ve projeler nelerdir?
Kulüp olarak yaptığımız etkinliklerimiz genelde, lojistik sektörünün farklı alanlarında uzman kişileri üniversitemize davet ederek bilgi ve tecrübelerini paylaştıkları eğitimler ve saha deneyimi kazanmak için yaptığımız teknik gezilerdir. Yaptığımız birkaç etkinliten bahsetmek gerekirse, geçen yıl Ekol Lojistik İnsan Kaynaklar Genel Müdürü ile ‘Lojistik 4.0’ üzerine konuştuk. Daha sonra Ambarlı Marport Limanı’na teknik gezimiz oldu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günün’de Sertrans Lojistik CEO’su Nilgün Keleş ile ‘Lojistik Sektöründe Kadın’ konulu bir etkinlik yaptık. Geçen yılın en büyük etkinliği ise Mentor Lojistik’in sahibi Cenk Ergen, Arkas Lojistik Satış ve İş Geliştirme Koordinatörü Sinem Ünlütürk Duman ve Akademisyen Ahmet Aytoğan ile ‘Lojistik Sektöründe Kariyer’ etkinliğimizdir. Bu bahsettiklerimiz geçen yıl yaptığımız etkinliklerimizden sadece birkaçıdır. Bu yıl güz dönemi yaptığımız etkinliklerden birkaçı ise Lufian Lojistik Grup Müdürü Seyhan Gülhan ile ‘Perakende Lojistik ve Operasyon Süreçleri’, Emine Topçu ile ‘Denizbank: Dış Ticarette Ödeme Şekilleri’ ve Selco Consulting kurucu ortaklarından Murat Güventürk ‘Tedarik Zinciri ve Lojistik Danışmanlığı’dır.
3: Öğrenciler mezun olduktan sonra, iş hayatına yönelik faaliyetleri nelerdir?
Bahçeşehir Üniversitesi Lojistik Yönetimi bölümünün amacı; lojistik konusunda Türkiye’nin değişen ve gelişen koşullarına uygun, mezun olduğu andan itibaren sektörün her kolunda yer alabilecek yöneticiler yetiştirmektir. Sektörün ihtiyaçları yönünde hazırlanmış olan derslerimiz, yabancı dil ve bilgisayar laboratuarları ile desteklenmiş, modern sınıflarda yapılmaktadır. Tedarik Zinciri ve Lojistik Kulübü olarak yaptığımız etkinlikler ve teknik gezilerimiz ile mezun olacak arkadaşlarımızı aldıkları teorik eğitim ile, alanlarında uzman kişilerin tecrübelerinden de yararlanarak iş hayatına hazırlıyoruz.
4- Kulübünüz staj imkanları sağlıyor mu?
Bahçeşehir Üniversitesi “CO-OP Eğitim Modeli Programı” ile sektörünün önde gelen firmaları ile partnerlik kurarak, bizlere staj imkanları sunmaktadır.Kulüp olarak ise özellikle hazırladığımız bir staj bulma programımız yoktur fakat okulumuza gelen misafirlerimizle staj ve iş başvuruları için konuşup, arkadaşlarımıza staj bulmaları için destek veriyoruz.
5- Ne tür işbirlikleri yapıyorsunuz?
En büyük işbirliğimiz Öğrenci Dekanlığımız ve okulumuzdaki kulüplerimiz ile. Sektördeki firmalar ve diğer okullardaki lojistik kulüpleri ile işbirlikleri kurma planlarımız vardır.
6- Kulübünüzün adının geçtiği meslekteki trendler nedir?
Lojistik ülkemizde son 20 yıldır konuşulmaktadır. Buna rağmen, sektördeki firmalar Dünya’daki gelişmeleri yakından takip edip ve ülkemizde kendi iş stratejilerine entegre etmektedir. Lojistik sektöründeki yeni trendler de teknolijinin gelişimiyle paralel olarak ilerlemektedir. Lojistik 4.0 ve bununla beraber gelen yenilikler, ülkemizdeki sektörel en büyük trendlerdir. Sektördeki meslekler arasında tedarik zinciri yönetimi, freight forwarding, tedarik zinciri ve lojistik danışmanlığı trend meslekler olarak söylenebilir.
7- Mesleğinizle ilgili pratik kazandırma adına neler yapıyorsunuz?
Yaptığımız seminerler ve teknik geziler lojistik sektöründe kariyer planlayan arkadaşlarımız için pratik kazandırma yöntemlerimizden bir kısmı. Aslında pratik kazanma iş deneyimi ile daha alakalıdır. Bu yüzden arkadaşlarımızı staj yapmaları konusunda destekliyoruz. Gelecek dönem için de mülakat ve CV hazırlama workshopları ile arkadaşlarımızı kariyerlerine hazırlamayı hedefliyoruz.
8- Saha ziyaretleri yapıyor musunuz?
Saha ziyaretleri bizim için çok önemlidir. Bu yüzden farklı alanlarda saha ziyaretleri yapmaya çalışıyoruz. Geçen yıl Marport Limanı’nı, bu yıl da Ceva Lojistik Tuzla Deposu’nu ziyaret ettik. Önümüzdeki dönemler için