Bakan Fakıbaba, gıda sanayini dinledi

spot_imgspot_img

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz ve beraberindeki dernek başkanlarının görüşmesinde, gıda ve içecek sanayinin gündemindeki konular ele alındı.

27 sektörel üye derneği ile Türkiye gıda sektörünün en büyük temsilcisi konumundaki Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, beraberinde federasyon üyesi derneklerin başkanları ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’yı ziyaret etti.

Görüşmede Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, Hayvancılık Genel Müdür Vekili Osman Uzun, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu ile Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdür Yardımcısı Ethem Kalın da hazır bulundu.

Gıda sektörünün gündemindeki konular aktarıldı

TGDF Başkanı Kopuz ve dernek başkanlarının, sektörde faaliyet gösterdikleri alanlarda yaşanan sıkıntıları tek tek anlattıkları görüşmede, iklim değişikliğinin tarım ve gıda üretimine etkileri, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, 2 Ekim 2017 tarihine ertelenen Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi’nin (ÜDTS) uygulanabilir olmadığı için yürürlükten kaldırılması, ESK’nın çiğ süt arzında düşüş yaşanan dönemlerde müdahale alımlarını durdurması gerektiği dile getirildi. Başkan Kopuz, şekerli mamul sanayinin istenilen fiyat ve kalitede süt tozu bulamadığını, bunun da sektörün üretim ve ihracatını sekteye uğrattığını kaydetti.

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, planlanandan uzun süren görüşmede, Bakanlıktaki mesai arkadaşlarına, yaşanan sorunlara, sektörle işbirliği içinde çözüm bulunması talimatı verdi.

“Türkiye’ye hizmet etmeye çalışıyorsunuz”

Görüşmede, üretimin öneminin altını çizen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, üretici, sanayici ve tüketicinin, kısaca herkesin kazanacağı, mutlu olacağı bir sistemi ortaya koymak istediklerini söyledi. Bugüne kadar STK’larla diyaloğunun hep çok iyi olduğunu, olmaya da devam edeceğini belirten Fakıbaba, “Sizler Türkiye’ye hizmet etmeye çalışıyorsunuz. Bizler de hizmet etmeye çalışıyoruz. Ülkemiz adına nasıl ortak paydalarda buluşabiliriz, ona bakmamız lazım” dedi.

“Özel sektör işini yapacak, devlet kontrol edecek”

Devletin görevinin sadece kontrol etmekle sınırlı olması gerektiğini belirten Fakıbaba, görüşmede, şu görüşleri dile getirdi:

“Devlet kontrol edecek, özel sektör işini yapacak. Devlet bir rahatsızlık gördüğü zaman regülasyon işini üzerine alacak. Özel sektörde riskler vardır. O riskleri de görmek lazım. Devletin gerektiğinde regülasyon için hazır olması lazım. Özel sektör bilecek ki, ‘ben hata yaptığım zaman devleti karşımda bulurum. Tek taraflı düşünmemek lazım. Çiftçi de, sanayici de kazanacak.”

Toprağı suyla, çiftçiyi bilgiyle buluşturmadan tarımda başarılı olunamayacağını yineleyen Bakan Fakıbaba, masa başında oturan, kravatlı ziraat mühendisi, veteriner istemediklerini belirterek, “Bu işi yapacaksanız hakkını vereceksiniz. Üzeri hayvan kokmayan veteriner, tarlayı görmeyen ziraat mühendisi olur mu?” diye konuştu.

Yönetim toplulaştırması

Tarım arazilerinin toplulaştırılmasının yanı sıra küçük işletmelere yönelik yönetim toplulaştırması çalışması yaptıklarını da dile getiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, tarım desteklerinin doğrudan çiftçinin hesabına yatırılması gerektiğinin de altını çizdi.

“Su olmadan ot, ot olmadan süt ve et olmaz” diyen Fakıbaba, ESK’nın regülasyon amaçlı çiğ süt alımı konusunda da, “Bizim amacımız regülasyon. Süt fiyatı düştüğü zaman alırız, yükselince bırakırız. Bizim sanayici ile yarışma durumumuz yok” değerlendirmesini yaptı.

“Sürdürülebilir iletişim için ortak paydada buluştuk”

Görüşme çıkışında açıklamalarda bulunan TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, Bakan Fakıbaba ile tarım ve gıda sektöründe yaşanan sorunları konuştuklarını ve çözümler üzerinde durduklarını söyledi. Kopuz, şunları kaydetti:

“Yeni Gıda ve Tarım Bakanımız sayın Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’yı sektör olarak ziyaret ederek, ‘Hayırlı olsun’ dedik. Ziyarette sektörün genel ana arterlerindeki konuları da kendisine iletme fırsatı bulduk. Türk gıda içecek Sanayi için sürdürülebilir iletişim konusunda ortak paydalarda buluştuk. Önümüzdeki günlerde sektörü kategori bazında yayarak, ilgili sektörün önünde bekleyen acil konuların çözümü konusunda ortak iradeyi koyduk.

Sivil Toplum Kuruluşları (STK) sektörü temsil eder. Devlet ve STK iş birliği olduğu sürece, Türk Gıda ve İçecek Sanayi daha iyi yerlere gelecektir. Sayın Bakanla, TGDF Yönetim Kurulu ve Başkanlar Kurulu olarak bu iradeyi net bir şekilde ortaya koymuş olduk.”

“ORTAK ÇALIŞMA PLANLARINI KONUŞTUK”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba ile görüşmelerinde, Ürün Denetleme ve Takip Sistemi (ÜDTS) ve Biyogüvenlik Kanunu gibi birçok konuyu konuştuklarını dile getiren Kopuz, şöyle devam etti:

“İklim değişikliği ile ilgili hazırladığımız raporları kendisine sunacağız. ÜDTS’nin Türk gıda içecek sektöründe tamamen kaldırılması ve özellikle et ve süt politikalarının tekrar gözden geçirilmesi, sanayicinin rekabet gücünü, iç pazardaki durum ve ihracatımızı da ele aldık. Bitkisel yağımızı, arz talepleri konuştuk. Bizim sanayici olarak istediğimiz şey; rekabet edici, sürdürülebilir, kaliteli, uygun hammadde ulaşmak. Bunun temini konusunda da ortak çalışma planlarını konuştuk.”

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı