Metal ve saç işleme teknolojileri, kalıp yan sanayi ve otomasyon sektörlerinin Marmara Bölgesi’ndeki en büyük buluşması Bursa Endüstri Zirvesi, 30 Kasım -3 Aralık tarihleri arasında Bursa’da gerçekleşecek. Fuarların, bölge ekonomisinin canlandırmasına yapacağı katkının yanı sıra sektörün gelişimi için 250 milyon dolarlık iş hacmi sağlaması hedefliyor.
Metal ve saç işleme teknolojileri, kalıp yan sanayi ve otomasyon sektörlerinin Marmara Bölgesi’ndeki en büyük buluşması Bursa Endüstri Zirvesi’nin tüm detayları, 29 Kasım Çarşamba günü Bursa Almira Hotel’de gerçekleştirilen basın toplantısında kamuoyuna açıklandı. Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MIB) işbirliğiyle, Prestij Yayıncılık Ltd. Şti, T.C. Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin değerli destekleri alınarak düzenlenen zirve, son teknoloji kullanılarak geliştirilen inovasyon harikası ürünlerin yer alacağı global bir buluşma noktası olmasıyla da sektör profesyonellerinin ajandasında ilk sırada yer alıyor.
‘Fuarlar Kenti’ olma özelliği taşıyan Bursa’da 30 Kasım -3 Aralık tarihleri arasında 40 binin üzerinde profesyoneli aynı çatı altında buluşturacak olan fuarlar; ülkemize 250 milyon dolarlık iş hacmi sağlamayı hedefliyor. Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı, Bursa Sac İşleme Teknolojileri Fuarı, Kalıp Avrasya Fuarı ve Otomasyon Fuarı’nın eş zamanlı olarak düzenlendiği Bursa Endüstri Zirvesi, 4 gün boyunca sektörün nabzını tutarak 7 ayrı salonda toplam 40 bin m2 kapalı alanda, 25 Ülkeden 410 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile gerçekleştirilecek. Sektörün yeni pazarlara ulaşmasında da önemli bir köprü olan Bursa Endüstri Zirvesi, her yıl düzenlenen birbirinden spesifik programlarla da gündem yönetimini üstlendiği gibi Türkiye’de var olan endüstrilerin dünya pazarında söz sahibi olması için önemli bir görev üstleniyor. Sanayinin gelişimine yön veren sektörleri aynı çatı altında bir araya getirerek, son teknoloji ürünleri ziyaretçilerle buluşturarak her yıl yüzde 10’dan fazla büyüme ile hazırlanan Bursa Endüstri Zirvesi; metal – sac işleme teknolojilerinden kalıp yan sanayisine, makine otomasyonuna kadar geniş ürün grubu ile dikkatleri bu yıl da üzerine çekmeye hazırlanıyor.
“Fuar sayesinde gerçekleşen ticari faaliyetler ülkemizin üretim ve ihracatına önemli katkılarda bulunuyor”
Toplantı kapsamında basın mensuplarına açıklamada bulunan Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Sektörün en başarılı organizasyonları arasında yer alan ve yıllardır ara vermeden düzenlenen Bursa Endüstri Zirvesi’nde metal ve saç işleme teknolojileri, kalıp yan sanayi ve otomasyon sektörlerinin tüm paydaşlarını tek çatı altında bir araya getiriyor. Fuar sayesinde gerçekleşen ticari faaliyetler ülkemizin üretim ve ihracatına önemli katkılarda bulunuyor. Bursa Endüstri Zirvesi, ülkemizin en büyük 3 fuarından birisi. Öte yandan zirvede ülkemizin en büyük üretici firmaları ve dev markaları yer alırken katılımcıların yüzde 60’ının üretici firma olması bizim için çok kıymetli. Ayrıca zirve, Ar-Ge destekli inovasyon harikası ürünlere ev sahipliği yapmanın ötesinde makine, uzay havacılık ve savunma, kompozit ve raylı sistemler sektörünün Ur-Ge projeleri ile 60 ülkeden 1100’i aşkın iş insanını Bursalı firmalarla buluşturacak. Bu bizim ihracat hedeflerimize ulaşmamızda önemli bir parametre” dedi.
Gülener: 400’den Fazla Katılımcı firma ile gerçekleşecek
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener’de Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı, Bursa Sac İşleme Fuarı, Kalıp Avrasya 2017 ve Bursa Otomasyon Fuarı’nı aynı çatı altında buluşturan 2017 Bursa Endüstri Zirvesi’nin 7 ayrı salonda ziyaretçilerini ağırlayacağını söyledi. 410 katılımcı ile gerçekleştirilecek olan fuarda, stant açan firmaların büyük bir kısmının Bursalı firmalardan oluştuğunu belirten Gülener, “Sektörün önemli markalarının yeni teknolojilerini ve ürünlerini sergileyeceği Bursa Endüstri Zirvesi 2017, endüstri liderlerini tek bir platformda topluyor. Yurt içinden ve yurt dışından önemli ziyaretçi ve yatırımcıları çekecek zirvede, katılımcı firmalarla yabancı firmaların temsilcileri arasında ikili iş görüşmeleri yapılacak. Aynı zamanda zirvenin, Bursa’nın turizmine ve ticaretine de ayrı bir güç katacağına inanıyoruz” diye açıkladı.
“Fuarların olduğu kentlerde her sektör canlanır”
BTSO’nun 10 ayrı Ur-Ge projesi ile Bursa iş dünyası temsilcilerine uluslararası alanda rekabet gücü kazandırmayı amaçladıklarını aktaran Gülener, söz konusu projeler kapsamında gerek yurt dışı B2B görüşmeleri gerekse yurt içi alım heyeti organizasyonları gerçekleştirdiklerini belirtti. Gülener, “Fuarların olduğu kentlerde her sektör canlanır. BTSO olarak da Endüstri Zirvesi kapsamında ilk alım heyeti organizasyonumuzu gerçekleştiriyoruz. Firmalarımızın zirve kapsamında yapacakları görüşmelerde yine çok önemli işbirliklerine imza atacaklarına ve Bursa’nın ihracatına önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Bursa ekonomimizin yeni ivmeler kazanması adına hayata geçirdiğimiz projelere desteklerinden ötürü Ekonomi Bakanlığı’mıza teşekkürlerimi sunuyorum.”
Türker: Milli üretim milli güç sloganımız
175 üyesiyle faaliyetlerini devam ettiren Türkiye’nin en güçlü ve eski kuruluşlardan biri olarak Bursa Endüstri Zirvesini destekliklerini söyleyen Makine İmalatçıları Birliği (MİB) Genel Sekreteri Nail Türker, makine imalatının bir ülkenin ekonomisi için çok önemli bir parametre olduğunu söyledi. Makinenin hayatımızın her alanında olduğunun altını çizen Türker, “Aslına bakarsanız makine konforumuzun en önemli faktörlerinden biridir. Sürekli gelişim gösteren ve her zaman katma değerini arttıran bir sanayi koludur. Bu sanayi kolunun en önemli dallarından biri de takım tezgahları ve otomasyondur. Otomasyon ciddi şekilde hayatımıza girmiş ve etkisini arttırarak devam ettirmektedir. Son yıllarda insanların bir takım basit üretim işlerinden çıkarılması gündemdedir. Amaç productaktivite dediğimiz mevhumu ve verimliliği arttırmaktır. Bu fuar sürecinde katılımcılar ürünleriyle geldikleri noktaları ve gidilebilecek noktaları bize gösterecekler. Birlik olarak her zaman yerli imalata önem veriyoruz. Yerli imalatımızın teknolojik olarak da çok daha yüksek seviyelerde olması gerektiğini düşünüyoruz. Milli üretim milli güç sloganımız. Yerli üretim yapmazsak güçlü olamayacağız. İnsan kaynağının katma değerini arttırmamız lazım. Ve bunu mümkün olduğunca tabana yaymamız lazım. Ayrıca devlet desteği ve teknolojinin geliştirilmesi konusundaki devlet teşviklerini de destekliyoruz. Milli imalatın desteklenmesi ve korunması yönünde çalışmalar yürütüyoruz. Devletimize gösterdiği bu desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. “
“Bursa Endüstri Zirvesi ihtisas fuarlar arasında stratejik bir konuma sahip”
Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Akyüz, “’Makina üreten makinalar’ olarak tabir edilen ve üretimin yapı taşı olan takım tezgahları sektörünü, TİAD olarak 25 yıldır temsil ediyoruz. Bu doğrultuda, üretim sanayimizin gücüne güç katan ihtisas fuarlarımızın desteklenmesi ve gelişmesi konusunda da sayısız çalışmaya imza attık. Bursa Endüstri Zirvesi bu ihtisas fuarları arasında stratejik bir konuma sahip. Zira Bursa, kalıpçılık, tekstil gibi imalat sektörlerinin yanı sıra takım tezgahlarının yüzde 60 gibi ağırlıklı olarak kullanıldığı otomotiv sektörünün de kalbi niteliğindeki bir bölge. Ayrıca, TİAD’ın imalatçı üyelerinin çoğunluğu da ileri teknolojiyi özümsemiş, adı ‘sanayi’ ile özdeşleşen bu şehirde yer almaktadır. Bursa Endüstri Zirvesi’nin TİAD için her zaman ayrıcalığı bulunacaktır. İhtisas fuarları arasında stratejik öneme sahip olan Bursa Endüstri Zirvesi, küresel pazarda büyük başarılar elde etmiş ve markalaşmış firmaların, Bursalı sanayicilerin ve sektörün buluşma noktası olmuştur. Bursa sanayisi, dünyadaki değişen teknolojiyi takip ederek kendilerini geliştiren ve müthiş uygulamalar gerçekleştiren bir yapı içerisindedir. TİAD olarak, edindiği ‘vizyon sahibi sanayi şehri’ kimliğinin sürekliliği için Bursa’daki endüstriyel aktivitelerin ilgili takipçisiyiz” diye açıkladı.
Anıl: Dünya kalıp üretiminde yüzde 3 pay sahibiyiz
Prestij Yayıncılık Genel Müdürü Kenan Anıl ise, “2005 yılından beri TÜYAP firmasıyla birlikte Bursa’da Kalıp Avrasya Fuarı’nı gerçekleştiriyoruz. 2000 yılında Kalıp Dünyası Dergisi’ni çıkarmaya başladık. 2002 yılında UKUB birliğinin kuruluş aşamasından beri birlikte hareket ettik. Dünyanın birçok ülkesinde kalıp sektörü önemli bir yer alırken ülkemizde katma değeri yeni yeni anlaşılmaya başlandı. Şu anki yönetimin yoğun çalışmaları sonunda ihraç edilen kalıplar işlenmiş demir olarak değil uluslararası normlara göre numaralandırılmaya gidildi. Böylece ihracat kaleminde kalıbın değeri daha da yükselecek. Dünya kalıp üretiminde yüzde 3 payını ancak alabiliyoruz. Şu anki üretimimizde ful kapasiteyle çalışıyor. Öte yandan ülkemiz için asıl mesele markalaşamamak. Biz Avrupa’nın veya Amerika’nın yan sanayisi mantığından çıkıp tasarımıyla üretimiyle 100 yüz yerli malı üretmenin zamanı geldiğine inanıyorum” dedi.