KKM – Kur Korumalı TRL Mevduat
Dolar: Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat nedir, yeni sistem nasıl işleyecek? 21 Aralık 2021
Hazine ve Maliye Bakanlığı, dövize endeksli Türk Lirası mevduatları ile ilgili yeni düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı.
Açıklama bugün bakanlığın Twitter hesabından yapıldı.
Yapılan açıklamaya göre, birikimlerini TL mevduatı olarak değerlendirenlerin kur oynaklığı karşısında mağdur olmaması için “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” ürünü devreye alındı.
Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranını kıyaslayıp, yüksek olan oran üzerinden hesabı nemalandıracak.
Yeni mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak.
Mevduat Sahibinin Aleyhine Oluşan Kur Zararı T.C. Merkez Bankası Tarafından Karşılanacak
Mevduat sahiplerinin türk lirası tasarruf yapmalarına özendirmek adına, siyasi otoritelerin aldığı karar metni ve basın duyurusu yukarıda paylaşılmış olup, bu karar gereğince;
- Türk Lirası mevduat sahibi kişiler, vade sonunda elde ettiği faiz getirisi, TCMB’nin her gün saat 11:00’de ilan edeceği döviz kurunun getirisinin aşağısında ise aradaki fark T.C. Merkez Bankası karşılanacak
Tabii ki TCMB’na ciddi anlamda yük gelecektir. Kurların yükselmesi, faizlerin düşük kalması durumunda, kur korumalı mevduat sahiplerine devlet tarafından garanti edilen, politika faizi ile döviz kurunun yükselmesinden dolayı oluşan kur farkı, mevduat sahibine ayrıca ödenecektir.
Sayın Bakan Nebati; “Kkm Çağın Buluşu” Dedi
“KKM çağın buluşu”
TL’ye güveni artıracak yeni enstrümanların devreye alınacağı bilgisini veren Nebati, “Kur korumalı mevduat çağın buluşu oldu. Önümüzdeki dönemde de olmaya devam edecek ve bundan zaman yayılarak kurtulmaya devam edeceğiz.
Kaynak: https://www.t24.com.tr/haber/bakan-nebati-kur-korumali-mevduat-cagin-bulusu-oldu,1108892
KKM Ülkemize ve Hazineye Ne Yük Getirdi?
Çağın buluşu ve büyük ümitler bağlanan KKM’nin TCMB’ne getirdiği yük devasa boyuttadır. Buyurun bakalım çağın buluşuna…
O tarihlerde KKM için yapılan eleştirilere olumlu yaklaşım gösterildi mi?
Çağın buluşu devasa hüsrana dönüştü.
KKM’yi hala sırtımızdan atmış değiliz.
KKM Uygulaması Devam Ederken Oluşan TCMB’deki Zarar
Merkez’in bilançosunda tarihi KKM zararı
Merkez Bankası, 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Bankanın 2023 yılında toplam aktifleri ise 6,9 trilyon TL olarak kaydedildi. Ekonomistler tarihi zararın önemli bir kısmının Kur Korumalı Mevduat (KKM) ödemelerinden kaynaklandığını hesaplıyor.
Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/merkezin-bilancosunda-tarihi-kkm-zarari-haberi-723120
Sırtını Carry Trade’e Yaslamaz
Bakan Şimşek: Bizim programımız carry trade’e sırtını yaslamaz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, reel sektörün borçlanmasının carry trade olmadığını belirterek “Bizim programımız carry trade’e sırtını yaslamaz” açıklamasını yaptı.
Kaynak: https://www.bloomberght.com/bakan-simsek-bizim-programimiz-carry-trade-e-sirtini-yaslamaz-2353510
Carry Trade İşlemi Nedir?
Carry Trade, yatırımcıların düşük faiz oranlarına sahip para birimlerinden borç alıp, bu parayı daha yüksek faiz oranlarına sahip para birimlerinde yatırım yaparak aradaki faiz farkından kazanç elde etmeyi amaçlayan popüler bir finans stratejisidir. Bu yöntem, özellikle Forex piyasalarında sıkça tercih edilir ve global ekonomik farklılıklardan yararlanma fırsatı sunar.
Carry trade stratejisi, temelde iki para birimi arasındaki faiz oranı farkını kullanır. Yatırımcılar, düşük faiz oranlarına sahip bir para birimiyle borçlanır ve elde ettikleri sermayeyi daha yüksek getiri sağlayacak başka bir para birimine yatırır. Bu işlem, faiz oranlarındaki değişikliklere ve piyasa koşullarına bağlı olarak önemli kazançlar sağlayabileceği gibi, bazı riskleri de beraberinde getirir?
Geçmiş Yıllarda Carry Trade Yapıldı mı?
Bilhassa 1994 yılı ve sonrasında Carry Trade işlemine zemin oluşturuldu. Sıcak para kolayca geldi, gelen para iş ve istihdam oluşturmadı ama ülkemiz kaynaklarını beraberinde yurt dışına götürdü. Geçici döviz bolluğunun ardından döviz darboğazı oluştu piyasalarda.
Carry Trade Bu Değilse Bugünkü İşlemin Adı Nedir?
Bugün piyasalarda devasa miktarlarda dövizler geliyorsa, ihracatımız da artmıyorsa, istihdam oluşmuyorsa, sanayiimiz geriliyorsa, bunun adı sıcak para / carry trade değil de nedir?
KKM – Kur Korumalı Mevduat Ve Carry Trade İşlemlerinin Ülkemiz Ekonomisine Getirdikleri
Devasa bir yük getiriyor. Zamanında; yani yıllar, yıllar önce DÇM – Dövize Çevrilebilir Mevduat hesapları vardı. Sonucunda ülkemiz ekonomisine devasa bir yük getirdi ve enkazını kaldırmak yıllar aldı.
İlerleyen dönemlerde Carry Trade işlemine olanak tanındı ise de asrın buluşu KKM – Kur Korumalı Mevduat hesapları oluşturuldu ve adeta bankalara hedefler verildi KKM’ye geçiş için. Ancak geçen zaman sonucunda KKM – Kur Korumalı Mevduatın oluşturduğu devasa zarar TCMB’nın sırtına yüklenmiş ve TCMB rekor sayılabilecek zarar etmişti. Hani KKM kurtarıcı idi, hani KKM ekonomimiz için sigorta niteliğinde idi?
Tarih tekerrürden ibaret misali bugün ise yine Carry Trade işlemine olanak tanıdık. TRL faizleri yükseltildi ve döviz bilinçli şekilde sabitlendi. Baskı altına alındı. Son 3 aydır USD / TRL kuru aynı kalır mı? Ülkemizde aynı kaldı Carry Trade adına. Carry Trade yatırımcısının çok hareketli kurlardan ürkmemesi ve dizginlenmesi gerekiyordu. Ve öyle oldu.
KKM – Kur Korumalı Mevduat ve Carry Trade Ortak Özelliği
Ülkemizden bol bol kaynak sarfiyatı yapıldı.
Carry Trade Geçici Rahatlık Verir
Carry trade; getirdiği sıcak para ile geçici rahatlık getirse de, carry trade uzun vadeli bir işlem değildir. Elbette ki baskı altında tutulan kurların yükseleceği bir zaman gelecek. Kurlar yükselmeye başlarken otoriteler “biz kurları yükseltiyoruz” demeyecektir doğal olarak. Ben bu filmi daha önceden de görmüştüm; kurlar aniden yükseltiliyor. Kurların yükseleceğini tahmin eden veya bilgisi olan yatırımcılar tekrar dövize döner ve işte o zaman da had safhada döviz talebi olacaktır.
Bugün suni anlanma döviz bolluğu yaratan Carry Trade, ülkemizi terk ederken döviz krizine sokacaktır ülkemizi.
Reşat BAĞCIOĞLU
ICC Uluslararası Ticaret Odaları
Türkiye Milli Komitesi
Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı Üyesi