1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla işveren tarafından ödenen katkı payları hariç olmak üzere, vergi matrahından indirim uygulaması sona erdi ve Devlet Katkısı uygulamasına geçildi. Ev hanımları, emekliler, öğrenciler gibi vergi avantajını kullanma imkanı olmayan mevcut ve yeni katılımcılar için sistem daha cazip hale geldi.
Devletin tüm katılımcılara yıllık belirlenen limit dahilinde, yatırılan katkı payının yüzde 25’i oranında katkı sağladığı modelde, katkı payları emeklilik şirketleri tarafından Emeklilik Gözetim Merkezi’ne bildirilir ve hesaplanan devlet katkıları katılımcıların bireysel emeklilik hesaplarına ödenir. Bir takvim yılı içinde yıllık toplam brüt asgari ücret tutarı üzerinden %25 Devlet Katkısı elde edilebilir. Dolayısıyla, katkı payını bütçesinin elverdiği en yüksek tutarda belirleyen katılımcılar, Sistem’in sunduğu benzersiz Devlet Katkısı avantajından azami ölçüde faydalanabilirler.
Sisteme dahil olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve mavi kart sahibi herkes Devlet Katkısı alabilir. Mesleğine ve vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın başka hiçbir yatırım aracında bulunmayan Devlet Katkısı avantajından faydalanmak için katılımcıların katkı payı ödemesi dışında herhangi bir işlem yapmalarına gerek yoktur.
Devlet katkısı, katılımcıların bireysel emeklilik hesapları kapsamındaki, yalnız devlet katkısına ilişkin tutarları takip edebildikleri alt hesaba yatırılır. Dolayısıyla, ödenen katkı paylarıyla oluşan birikim ile devlet katkısıyla oluşan birikim ayrı ayrı takip edilebilmektedir.
Devlet katkısı hesabındaki tutara hak kazanmak için bireysel emeklilik sisteminde kalma ile ilgili süre şartları bulunmaktadır. 1 Ocak 2013 tarihinden sonra sistemde sözleşme kapsamında geçirilen süre bazında Devlet Katkısı ve getirilerine hak kazanma oranı aşağıdaki gibidir:
– 3 yıldan az ise, %0
– 3 yıl ile 6 yıl arasında ise %15,
– 6 yıl ile 10 yıl arasında ise %35,
– 56 yaşını doldurmamış katılımcılar için, 10 yıl ve daha fazla ise %60,
– 56 yaşını doldurmuş katılımcılar için, 10 yıl ve daha fazla ise %100’dür.