Dış Satınalmada Uluslararası Ödeme Yöntemlerine Hakimiyet Sizi Güçlü Kılar
Turan AKIN

Pek tabii satıcılar hep yüksek oranda peşin ödeme almak isteyip işini güvenli hale getirmek isterken alıcı taraf da endişe doludur. Peşin ödeme yapacağım firma nasıl bir şirkettir, güvenilir mi değil mi? Ne zaman kuruldu, kaç çalışanı var, cirosu, satışları ne kadar, referansları vs.
Ticaret Bakanlığımızın Müşavire Danışın uygulamasından bir işlemi sorduğunuzda değerli ticaret müşavirlerimiz sizi hep uyarır, ürün çok ucuz aman kaçırmayayım diye heyecanla, hevesle hemen çok iyi tanımadığınız, güvenmediğiniz (güven ayrı işi sağlam yapmak ayrı prensibini unutmayalım) satıcılara çokça peşinat ödemeyin, yeni kurulmuş mini bir ihracatçı olabilir, imalatçıdan vaktinde ürünleri alamaz veya hiç alamaz, paranız gider. Ben şu ara bu deneyimi yaşıyorum, daha işin başındayken müşavire danışın uygulamasından ve diğer kaynaklardan ticari istihbarat yapıyorum.
Önceki yazılarımda da paylaşmıştım, 150/200 yıllık bazı çokuluslu firmalar satıcıları yerinde ziyaret edip video ve fotoğraflarla, 7/8 sayfalık detay rapor ile sizin karar almanızı kolaylaştırabilir. Bazı firmalar masa başı detay rapor ile size daha uygun maliyet sunabiliyor. Müşavirlerimizin yanında yurt dışından yaşayan şirket temsilcileriniz, profesyonel danışmanlar da size destek olabilir ancak satınalma öncesi iyi hazırlık yapmakta, ihtiyaca göre destek almakta fayda var.
Örneği Çin firma teyidi için,
https://lnkd.in/d7jrhW6F ve https://www.qcc.com/
adreslerini kullanabilirsiniz.
Tüm bu hazırlıklar evet ama yetmez, her işte tamamı olmasa da mümkün olan her ürün ve işlemlerde kısmen de olsa akreditifi (L/C) kullanalım.
Akreditifler ihraç edilen malın bedelinin ödenmesi konusunda belirli koşulların yerine getirilmesinden sonra ödemenin yapılacağına ilişkin bir çeşit banka teminatıdır, şartlı bir ödeme taahhüdüdür. Diğer bir ifade ile bir bankanın (ithalatçının bankası) dış görünümleri itibarıyla uygun bulunacak belgelerin süresi içinde ibraz edilmesi halinde lehdara (ihracatçı) ödeme yapacağını taahhüt etmesidir. L/C; birbirini henüz çok iyi tanımayan, yeni iş yapmak isteyen taraflar için güven unsuru olarak son derece önemli bir enstrümandır.
Çoğu satıcının hep tercih ettiği yükleme öncesi tüm ödemleri almak istemek alıcıları korkutur, korkutmalı. Peşin ödemelerde yükleme yapılır mı, ne zaman yapılır, istenen ürün mü bilinmez ancak sürecin içinde L/C oldu mu son yükleme tarihi bellidir, satıcı yükleme yapmazsa parasını alamayacağını bilir. İş planı için bu ödemelerin yanında zamanında teslimat da çok önemli, yaz sezonunu kaçırmış bir yazlık kıyafet, proje süresi olan bir inşaat için vaktinde gelmeyen bir ürünün kıymeti kalmamıştır. Akreditife yükleme öncesi gözetim şartı da koyulabilir ve gelecek ürünün kalitesini de hemen hemen yüzde yüz garanti edersiniz.
Sözleşme; benim de hep dile getirdiğim konu.
Sözleşmelerle ilgili Çin Ticaret Müşavirliğimizin değerli görüşü aşağıdaki gibidir; “Özelikle büyük ticari işlemler için muhakkak uzman bir avukatlık firmalarıyla temas kurmanızda fayda var. Büyük ölçekteki ticari işlemler için herhangi bir yerel mahkemenin (Çin) yetkilendirilmesi yerine Sözleşmeye muhakkak surette “tahkim şartınızı” koymanızda fayda var. Çin de ülkemiz de New York sözleşmesine tabii olduğu için Tahkim Kararlarının uygulanmasında bir sorun olmayacağını düşünmekteyiz.
Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz hafta Müşavirliğimizi ziyaret eden ISTAC Başkanı ve Genel Sekreteri’nin Çinli muhataplarıyla son derece olumlu görüşmeleri oldu. Dilerseniz ICC’nin ilgili tahkim maddesini kullanabilir, ya da ISTAC’tan yardım da alabilir, web sayfalarında yer alan örnek “tahkim klozunu” kullanabilir, ya da web sayfalarındaki modülü kullanarak daha amaca matuf bir sözleşme maddesi düzenleyebilirsiniz. Her halükarda profesyonel bir hukuk firmasına danışmanızda fayda vardır”
#istac.org.tr – Örnek Tahkim Şartı
“Satınalmada ön hazırlık, Know Your Seller (KYS) kritik önemdedir, uluslararası ödeme yöntemlerine hakimiyet sizi güçlü kılar.”
Turan AKIN