Döviz Fiyatlamasındaki Etkenler 3
Reşat BAĞCIOĞLU
Döviz Fiyatlaması
Dövizin fiyatlaması tamamen beklentilerle oluşur. Global piyasada ve ülkemizdeki oluşan iyi / olumlu veya kötü / olumsuz nitelikli haberlerden dolayı döviz fiyatlamaları;
- Ya aşağı yönlü hareketlenir ve fiyatlar düşer,
- Ya da yukarı doğru hareket ederek fiyatlar yükselir.
Diğer taraftan fiyatların farklı nedenlerden dolayı farklı semtlere göre de şekillendiğinin altını çizmek gerekir.
Kaynak haber tarihi eski tarihli olsa da, burada anlatmaya çalıştığım konunun döviz kurunun artış nedeninin ne olduğunu anlatmaya çalışmaktı.
Faiz Oranları Döviz Kurlarının Fiyatlamasında Etken midir?
Kesinlikle bir etkendir. Faizlerin düşük seyrettiği piyasalarda, dövizin önünde daha farklı bir sıkılaştırıcı / baskı yapan önlem yoksa dövizin yükselmesi kaçınılmazdır.
Piyasa faizlerinin sürekli gerilediği bir süreçte, yatırımcının faizde ısrarcı olması zaten beklenemez ve yatırım için farklı araçlarla birlikte döviz satın almaya yöneleceği kaçınılmazdır. Faizlerin aşağı doğru hareketlenmesi ile TRL para maliyetlerinin aşağı geleceğinden dolayı, ucuzlayan maliyetler, döviz portföyünün taşıma maliyetine olumlu etki yapacaktır. Diğer bir ifade ile yatırımcılar TRL bulundurarak az kazanacağına, düşük faiz politikası dolayısıyla daha hızlı yükselme eğiliminde olan dövize yönelecektir.
Düşük faiz oranların döviz taşıma maliyetlerini de aşağı çekeceğinden dolayı dövizin önü daha fazla açılacaktır.
Sıcak Paradan Bahis Açılmışken
Sıcak paranın genel mantığı yüksek faiz politikasından azami ölçüde yararlanmak ve faizlerin yüksek seyrettiği piyasada, döviz kurlarının stabile yakın seviyelerde olmasının verdiği avantajı kullanırlar sıcak paracılar. Sıcak paranın bir pazara girmesi ile döviz kurlarının ya sabit kalması ya da aşağı salınacağı kaçınılmazdır.
Reşat BAĞCIOĞLU
ICC Uluslararası Ticaret Odaları
Türkiye Milli Komitesi
Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı Üyesi