DÖVİZ FİYATLAMASI
Dövizin sadece bir fiyatı olmayıp, alı ve satış fiyatı söz konusudur. Ayşe Teyze emekli parasını aldığında, bir bankaya veya döviz büfesine gidip Türk Lirası verip, kendisine döviz satın almak istemesi halinde bankalar veya döviz büfeler, Ayşe Teyzeye döviz satış fiyatı ve yasal vergilerini uygulayacaklardır.
Döviz satış kuru; TRL verip döviz satın almak istediğimizde uygulanan kur.
Gün geldi Ayşe Teyze’nin emekli parası yetmedi, ancak kendisine Türk Parası gerek oldu. Bu durumda Ayşe Teyze daha önce satın almış olduğu dövizlerden kendisine yetecek kadar kısmını bir bankaya veya döviz büfesine götürüp verecek ve karşılığında Türk Lirası alacak. Bu durumda bankalar veya döviz büfeleri Ayşe Teyze’ye bozduracağı dövizler için döviz alış kuru uygulayacaklardır.
Döviz alış kuru; Döviz verip, TRL almak istediğimizde uygulanan kur.
İster döviz, ister altın veya diğer emtealar olsun, hepsinin alış ve satış fiyatları vardır. Bu fiyatları bankalar veya döviz büfeleri
- kendi döviz pozisyonları
- piyasa dinamikleri
- piyasa gelişmeleri
dikkate alınarak şekillendirirler.
KURUMLARIN DÖVİZ FİYATLAMASI HANGİ KISTASLARA GÖRE YAPILIR?
Kurumlar döviz alış ve satış fiyatlama yaparken kuşkusuz kş piyasa dinamikleriyle birlikte şu hususlara göre günlük fiyatlarını belirler.
- Kendi pozisyon ihtiyaçlarına
- Piyasa ortalama fiyatları
- TCMB tarafından alınan kararlar (faiz, sıkı para politikası, ZK-Zorunlu döviz karşılıkları oranları)
- Piyasa likiditesi, bankanın kendi likiditesi
- Günlük para giriş ve çıkışları
- Siyasi ve sosyal gelişmeler (ayaklanma, savaş, sıkıyönetim, iç karışıklık vs)
- Kurumlar arası fiyat yeknesaklığı
- Parite oynaklığı
- Fiyatlamanın gün içi veya gün sonu oluşu
Döviz fiyatlamaları;
- Döviz alış
- Döviz satış
- Efektif alış
- Efektif satış
şeklinde oluşur.
Alış ve satış fiyatları arasında, yukarıda saydığım hususlar dahilinde belli oranda makas oluşur. Ancak fiyatlamalar sürekli dengelidir. Bir kurumun döviz alış fiyatı, diğer kurumun döviz satış fiyatını geçemez. Eğer bu hususa dikkat edilmezse piyasada tilkilikler baş gösterir ve bir kurumdan düşük olan satış fiyatı döviz alınıp, alış fiyatını yüksek tutan kuruma dövizlerin satılması da söz konusu olabilir.
DÖVİZ FİYATLAMASININ (KOTASYON) DİLİ
Kurumlar döviz fiyatlamasını yaparken yukarıdaki hususlara ilaveten fiyatlamanın mesai saatleri içinde veya mesai saatleri dışında olup olmadığı hususları da önemli rol oynar
14 MART 2021 PAZAR
Kaynak : https://piyasa.paratic.com/doviz/dolar/
14 MART 2021 gün içinde kullanılan bankaların anlık kur listesine bakıldığında Dolar fiyatının alış ve satış fiyatlarının birbirinden farklı olduğunu göreceksiniz. BU farklılık yine yukarıda saydığım nedenlerre bağlı olarak bankaların ihiyaç ve piyasa analizi ve ellerindeki likidite oranına göre döviz fiyatını belirlerler.Yukarıdaki kurumun verdiği fiyatlamalara bakarsanız, şöyle diyor; Ben piyasa oyuncusuyum, hem dövizinizi yüksek fiyata alır, hem de düşük kâr marji ile dövizinizi satarım. Hacim yaparım. Elimde hem TRL, hem de döviz var. İsteyene satar, isteyenden ise alırım. Kurum alış ve satış yapmaya o kadar istekli ki, alış satış arasındaki makas (alış satış kur farkı) piyasadaki en düşük düzeydedir.Yukarıdaki fiyatlamaya bakıldığında ise piyasadaki en düşük Dolar döviz alış kuru ile piyasanın en yüksek Dolar döviz satış kurlarndan birini veren bu kurum şöyle diyor; piyasa oyuncusu olmak niyetinde değilim, döviz almak istemiyorum, satmak da istemiyorum. Pozisyonumu bu şekilde korumak arzusundayım.
15 MART 2021 – PAZARTESİ GÜN İÇİ 15 MART 2021 PAZARTESİ MESAİ SONRASI
Kurumların gün içi verdikleri fiyatlamalar ile mesai sonunda verdikleri fiyatlamalarda alış / satış arasındaki makas daha da açıktır. Kurumlar alış – satış makasını açmak sureti ile mesai sonrasında (gece) piyasalarda oyuncu olmak arzusunda olmadıklarını göstermektedir.
20 MART 2021 CUMARTESİ
Yukarıdaki tabloyu incelediğinizde, hafta sonu döviz kurlarını ilan eden kurumlar alış – satış kur makasını gün içinde kullandıkları alış – satış makasından daha fazla açmaktadırlar. Öyle olmak zorundalar. Ancak yukarıdaki tabloda adeta gözüme bakan bir fiyatlama var ki ola ki o kurum sehven (yanlışlıkla) bu fiyatı yazmamışsa, piyasada tilkiler yaratacaktır.
Şöyle ki;Qnbfinansbank hafta sonu olmasına rağmen piyasadaki en yüksek kotasyonları vermiştir. Kurumlar ilan ettikleri döviz alış ve satış fiyatları ile işlem yapmak zorundadırlar. Benim döviz fiyatlamam budur ama ben döviz almıyorum veya satmıyorum deme şansı yoktur. Qnbfinansbank’ın Dolar döviz alış kuru olan USD TRL C/7.5340, diğer bankaların döviz satış kurlarının oldukça üzerindedir. Bir tilki çıkıp herhangi bir bankadan Doları C/7.2405’den satın alıp (vergilerini de ödeyerek), satın aldığı dövizleri ise getirip Qnbfinansbank’a USD TRL C/7.5340’dan satsa ne olur? Çok güzel olur bence. Tablodaki fiyatlama güncel ise bilinçsizce fiyatlama verilmiştir.
Fiyatlamaların kurumların pozisyonlarının ne olduğu konusunda açık fikir vermektedir. Önemli olan fiyatlamayı doğru okumaktır.