Dünya Genelinde Portföylerde Altın Varlıkları Artıyor!
Doç. Dr. Sinem DERİNDERE KÖSEOĞLU
Dünya Altın Konseyi (World Gold Council)’nin 2024 yılına ait raporuna göre, toplam küresel altın talebi %1 artarak 4.974 ton ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Dünya genelinde yatırımcıların portföylerinde altına olan ilgisinin artmasıyla birlikte altın talebinin yükselmesi, fiyatları yukarı yönde destekler.
Bu artış, hem fiziki altın alımlarıyla hem de yatırımcı portföylerindeki altın varlıklarının ağırlığının artmasıyla kendini gösteriyor.
Ayrıca altının hikayesinde ABD merkezdedir. Çünkü altının küresel ons fiyatı genellikle New York merkezli piyasalarda belirlenir.
Trump Dönemi
Trump’ın başlattığı Çin’e yönelik gümrük tarifeleri, Çin’in Misilleme Hamleleri, bu Ticaret savaşlarının getirdiği küresel belirsizlikler ve diğer finansal piyasalarda yarattığı oynaklık güvenli liman olarak altına yönelimi destekliyor.
Anlaşılacağı üzere, ABD’de Trump yönetiminin mevcut politikaları devam ettiği sürece, altının güçlü kalma ihtimali artabilir.
Dünyadaki Savaş İhtimalleri
Rusya-Ukrayna Savaşı, Orta Doğu Gerilimleri, Küresel Ticaret Savaşları vb gibi büyük jeopolitik krizler, dünya genelindeki ekonomik belirsizlikleri artırarak, altın talebini yükseltmiştir. Bu tür savaşlar ve gerilimler, yatırımcıları güvenli liman olarak görülen altına yönlendirmiştir, çünkü altın tarihsel olarak kriz dönemlerinde değer kazanmıştır.
İnsanlar para kazanmaktan daha ziyade kaybetmeden korunma iç güdüsüyle hareket ediyor !
Avrupa’nın, ABD’de tutulan altın rezervlerini kendi ülkelerine geri çağırma eğilimi de, yalnızca bir finansal hamle değil, aynı zamanda stratejik bir siyasi adım olarak değerlendirilebilir.
Resesyon (Ekonomide Durgunluk) Beklentileri
Amerika’nın önde gelen yöneticilerinin büyük bir kısmı, yakın gelecekte ABD ekonomisinin bir resesyona gireceğini öngörüyor. 2025 Nisan ayında yapılan bir ankette, 300’ün üzerinde CEO’nun %62’si, önümüzdeki altı ay içinde bir ekonomik durgunluk ya da başka bir ekonomik gerileme beklediklerini belirtti. Bu oran, Mart ayında aynı görüşte olanların oranı olan %48’den önemli bir artışı gösteriyor.
Bu artan endişe, CEO’ların iş dünyasında belirsizlik, enflasyon baskıları ve tedarik zinciri aksaklıkları gibi faktörlere yönelik duyduğu kaygıları yansıtıyor olabilir. (Kaynak: Chief Executive CEO Confidence Index, CNBCCOTD)
Dünya Genelinde Enflasyonist Ortam
Enerji fiyatlarının yükselmesi, pandemiden sonra ekonomilerin tam olarak toparlanamaması ve tedarik zinciri problemleri (örneğin, ABD’nin Çin’e uyguladığı yeni gümrük tarifeleri, deniz taşımacılığındaki kısıtlamalar ve Kızıldeniz üzerinden yapılan sevkiyatlarda yaşanan güvenlik riskleri) vb. gibi olaylar 2025 yılı itibarıyla dünya genelinde enflasyonist baskıları artırmıştır. Bu gelişmeler, üretim maliyetlerini yükselterek tüketici fiyatlarına yansımış ve küresel ekonomik belirsizlikleri derinleştirmiştir.
Tüm bu faktörler dikkate alındığında, teknik göstergelerden ziyade temel analiz odaklı beklentiler, altın için güçlü yükseliş sinyallerini kuvvetlendirmektedir.
Ama Biz Gene De Gelin Bir Geçmişe Bakalım
1 ons altın 22/04/2005 seviyesi 430 USD iken bugün 22/04/2025 seviyesi 3,490 USD
Altının ons fiyatı 22 Nisan 2005’ten 22 Nisan 2025’e kadar yaklaşık 8,12 kat artarak %711,63 değer kazanmış ve bu dönemde yıllık bileşik getiri oranı (CAGR) yaklaşık %11,04 olmuştur. Dolar bazlı yıllık %11,04 getiri hiç te fena bir getiri değil!
Doç. Dr. Sinem DERİNDERE KÖSEOĞLU