Emtia Fiyat Analizleri

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10
spot_imgspot_img

Değerli Satınalma Profesyonelleri,

1.Çeyrek(Q1) anlaşmalarının sonuna doğru gelindiği ve 2.Çeyrek(Q2) anlaşmalarına hazırlık yapıldığı şu dönemde ocak ve şubat ayı fiyat verileri mutlaka elimizde olarak masaya oturulmalıdır. Bizler de bu sayımızda ilk iki aylık verilere mümkün olduğunca yer vererek siz değerli satınalma profesyonellerine kaynak oluşturmaya çalıştık.

commodity-emtia

[one_half]

Ayrıca satınalma fiyat ayarlamalarında kullanılan ÜFE ve TÜFE endeks grafiği de tablo.2’de görülebilir.

Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE), 2013 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,13 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,31 düşüş, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,84 ve on iki aylık ortalamalara göre %4,72 artış gösterdi.  Aylık değişim; tarımda %2,56 artış, sanayide %0,64 düşüş olarak gerçekleşti.  TÜFE’de ise 2013 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,30, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,95, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,03 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,33 artış gerçekleşti.

Dış pazarlardaki daralmaya rağmen geçen yıla göre %5.2’lik bir artış göstererek ~35.9milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştiren Türkiye’nin dünyanın 8.en büyük üreticisi konumuna yerleşmesi bizleri oldukça memnun etti. Ayrıca, dünyanın en büyük 10 çelik üretici arasında üretimini en çok arttıran ülke Türkiye oldu.

Piyasalardaki genel izlenimimiz ise 2013 yılı için tedirginliklerin yavaş yavaş ortadan kalktığı yönünde. Ancak tedirginlerin az oranda azalması, piyasalardaki nakit sıkıntısını halen devam ettiriyor. Avrupa tarafında ise durum halen olumlu olarak görülemiyor. İtalya’daki seçim sonuçlarının ekonomik reformları ve euro bölgesindeki piyasa kararlığını etkileyeceği kaygıları şubat ayının son döneminde etkili oldu. Çin’in para politikasını sıkılaştıracağı kaygıları da fiyatları baskı altına aldı. Şubat sonunda Fed başkanı Bernanke’nin; merkez bankasının para politikasını hafifletme sözünü yinelemesiyle emtia fiyatlarında genel olarak artışlar görüldü. Buna rağmen emtialar ocak ayında yakaladıkları yükseliş trendlerini şubat ayında kaybederek şubat ayını yılbaşına göre negatif değerde kapattılar.

Bu sayımızdan itibaren satınalma fiyat endekslerini de yayımlamaya başlıyoruz. 37 farklı kalemin fiyatlarını birlikte takip edeceğiz. Tablodaki çeşitliliği giderek arttırma hedefindeyiz. Fiyat endeksinde görmek istediğiniz emtiaları tarafımıza bildirebilirsiniz. Satınalma fiyat görüşmelerinde de baz alınacak bir kaynak olmayı amaçlayan fiyat endeksimiz tablo.3’te verilmiştir.

Bakır

Bakır stokları LME borsasında artmaya devam ediyor. İtalya seçimleri ve Çin para politikası beklentilerinin etkisiyle bakır fiyatları Aralık ayından beri en düşük seviyesine ulaştı. Ayrıca;Ocak ayında Şili bakır üretimindeki %8.6’lık artış, şubat ayındaki ~%20’lik stok artışını destekler nitelikte. Tüm beklentiler bakır fiyatlarının yıl sonu beklentisini de -%2.4 seviyelerine çekti.Q2’deise fiyatların biraz yükseliş olsa da bu seviyelerde olacağı yönünde görüşler ağırlıkta.

Alüminyum

Alüminyum stokları Şubat ayında çok fazla değişiklik görülmemesine rağmen tüm base metallerde olduğu gibi alüminyum fiyatlarında da Çin’deki talebin beklentileri karşılamaması nedeniyle de hızlı bir düşüş yaşandı.Q2’de de fiyatlarda yükleşin beklenmemesine rağmen yılsonu fiyat beklentisi halen ~%9 yukarı yönde.

Nikel

Diğer metallere oranla daha az olmasına rağmen şubat ayındaki genel düşüşten kurtulamadı. Ayrıca Nikel stoklarındaki ocak ayında görülen artış, şubat ayında da hız kesmeden devam etti. Bu artış fiyatların Q2’de bu seviyelerde olma beklentisini arttırken; yılsonu fiyatlarında %3.9’luk bir artış bekleniyor.

Çinko

Şubat ayının sonlarında stoklarda hızlı bir iniş ve çıkış yaşanan çinkoda, fiyatlar da ise belirgin bir düşüş görüldü. Yılsonu fiyat tahminleri ise dikkate değer. Bazı otoritelerde %28’lik artış tahmini yapılırken bu artışın minimum %10 olması şeklinde görüşler ağırlık kazanmış durumda.

[/one_half]

[one_half_last]

Kurşun

Yılbaşından beri düşüş gösteren kurşun stokları şubat ayında azalan bir ivme ile de olsa düşüş kaydetti. Fiyat ise tam aksine hızlı bir ivme ile düştü.

Demir

Demir fiyatlarında şubat ayında da sert hareketler görülmedi ve fiyatlar ithal kalemlerin etkisi ile de durağan bir seyir izledi. Galvanizli sac fiyatlarında ~%1,50’likve demir cevherinde ~%1.2’lik artış görülürken; sıcak haddelenmiş rulo’da ~%0.6’lik  ve paslanmaz çelikte ~%1,5’likazalış görüldü.

Elektrik :

Sanayi elektrik fiyatlarında Şubat ayında bir artış açıklanmadı. Elektrik toptan satış firmalarının fiyat vermeye başladığı bir dönemdeyiz. Ayrıca Tetaş’ın Ocak 2013’ten itibaren geçerli olan %14.8’lik indirimi ikinci üç aylık fiyatlarda indirim olacağı yönünde beklenti oluşturuyor.

Doğalgaz :

Doğalgaz fiyatlarınında da Şubat ayında bir artış olmadı. Bu ilave olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mart ayında doğalgaz fiyatlarında değişiklik olmayacağını bildirdi.

TBMM’de gazetecilere yaptığı açıklamada Mart ayında doğal gaza zam yapılmayacağını söyleyen Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Gerek ham petrol fiyatları, gerekse döviz kurları bizim bu fiyat mekanizmasında etkili oluyor. Elektrik fiyatlarını önümüzdeki ayın sonunda değerlendireceğiz. Doğal gaz fiyatlarını değerlendirdiğimizde Mart ayında vatandaşlarımız, sanayicilerimiz her hangi bir fiyat farkı olmaksızın kullanabilecekler. Umarız ki, uluslararası piyasalarda Türkiye’nin dışında bölgeden kaynaklanan istikrarsızlıklar olumsuz tesirler yapmamış olsun. Bizim girdilerimizle alakalı herhangi bir artış gözlenmemiş olsun. Mart ayında vatandaşlarımız Şubat ayındaki fiyatlarla bu hizmetlerden yararlanabilecekler” diye konuştu.

Dünya piyasalarında ise doğalgazda artış görüldüğü gibi yıl sonu fiyat beklentisi de %13.2’lik bir artış gösteriyor.

 

Petrol / Benzin :

Türkiye’de yılbaşından beri yapılan zamlarla Motorin fiyatları %2.87, Benzin fiyatları da %4.09 artış gösterdi. Dünya’da ocak ayında yükselen fiyatların şubat ayında gerilediği görüldü. Ayrıca OPEC petrol üretiminin altı aydan bu yana ilk kez yükselmesi ve Çin imalat verisinin tahminlerden az genişlemesi de fiyatları düşürdü. Bu düşüş Mart ayında motorin ve benzin fiyatlarını aşağı çekecek beklentisini de beraberinde getiriyor.

Döviz :

Döviz fiyatlarında ocak ayında yükselen EUR/USD paritesi şubat ayında tekrar beklenti değeri olan 1.30 seviyelerine yaklaştı. Paritenin düşmesi ise EUR satış yapan firmalarımı sıkıntıya düşürebilir.

Lastik/Plastik :

Kauçuk fiyatlarında ocak ayında gözlenen yükseliş şubat ayında tekrar ~%4 geriledi. PE, PP, ABS ve HIPS fiyatlarında ~%2’lik bir artış görülürken, PA fiyatlarında ~%4’lük artış görüldü.

Kağıt :

Kağıt fiyatlarını OMÜD verilerine göre 01 ocak2013’e göre yurtiçi fiyatlarda esmer testliner -%0.53 azalırken, beyaz testliner ve fluting sabit kaldı. Dünya fiyatlarında ise beyaz kraftliner %0.86, NSSCfluting %1.51 ve beyaz testliner % 1.41 artış gösterdi. Ayrıca dünyada kereste ve kağıt hamuru fiyatlarında yılsonu beklentilerinde artış varken gazete kağıt fiyatlarında %1.6’lık azalış gözleniyor.

Gürkan Hüryılmaz

CEO, Purchasing  Turkey

  [/one_half_last]

BU YAZI SATINALMA DERGİSİ MART 2013 SAYISINDA YAYINLANMIŞTIR.

 

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı