Hastaneler İçin SGK Fatura Ödeme Süreçleri Ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

spot_imgspot_img

Kişilerin sosyal güvenceleri kapsamı içerisinde yer alan en önemli konu sağlık güvencesi kavramıdır. Toplumda sosyal sigorta veya bir başka deyiş ile SSK’lı iş denildiğinde şimdi ve gelecek için iki düşünce oluşmaktadır. Sosyal sigortanın kişiler için şimdiki zamanda anlamı sağlık güvencesi ve ücretsiz sağlık hizmetine ulaşma imkânıdır. Gelecek için ise bu düşünce emeklilik olarak zihinlerde yer bulmaktadır.

Türkiye’deki sağlık sektörü özelinde düşünüldüğünde de sağlık hizmetlerinin finansmanı için sosyal sigortanın ne denli önemli olduğu anlaşılmaktadır. Kamu veya özel sağlık hizmet sunucularının sundukları sağlık hizmeti faturalarının çok büyük kısmını Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği bir sistemde sağlık sektörü açısından SGK’nın düzenleyici rolü açıkça ortaya çıkmaktadır.

ÖDEME KAPSAMINDA OLAN HİZMETİN VE MEDİKAL MALZEMENİN TESPİTİ

Bilindiği üzere 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 73 üncü maddesine göre genel sağlık sigortalısı ve bu kişilerin bakmakla yükümlü oldukları kişilere sunulan sağlık hizmetleri, sağlık hizmet sunucularıyla yapılan sözleşmelere göre SGK tarafından satın alınarak sağlanmaktadır.

SGK’nın sağlık hizmet sunucularıyla yaptıkları sözleşme hükümlerine esas olarak hangi sağlık hizmetinin ve medikal malzemenin SGK’ya fatura edilebileceğine yönelik hükümler ise Sağlık Uygulama Tebliği’nde(SUT) yer almaktadır. SUT’ta yer alan bilgiler ise zaman içerisinde revize edilerek ilgililere duyurulmaktadır.

SAĞLIK HİZMET SUNUCULARININ FATURA TESLİM ŞEKİLLERİ VE SÜRELERİ

Sağlık hizmeti sunucuları(SHS), verdikleri sağlık hizmeti karşılığında düzenledikleri fatura ve eklerinde yer belgeleri bulundukları illerde yetkili olan sağlık sosyal güvenlik merkezlerine teslim etmelidirler. Bu teslim elden teslim, iadeli taahhütlü posta yoluyla teslim ve normal posta yoluyla teslim olarak 3 üç şekilde gerçekleştirilebilir. Tercih edilen her teslim şekline göre SGK’nın dönem tespitlerinde esas alacağı tarihler de değişmektedir. Fatura ve eki belgeler, iadeli taahhütlü posta yoluyla SGK’ya gönderilmesi halinde postaya veriliş tarihi, normal posta ile gönderilmesi halinde ise, SGK kayıtlarına intikal ettiği tarih esas alınarak işlemler yapılmaktadır.

Yukarıda belirtilen teslim şekillerine bağlı olarak sağlık hizmet sunucuları tarafından ayın birinci günü ila son günü arasında verilen sağlık hizmetlerine ilişkin düzenlenen fatura, takip eden ayın birinci gününden 15 inci gününe (15 inci gün dâhil), 15 inci günün resmî tatile rastlaması halinde ise takip eden ilk iş gününe kadar ki süre içinde SGK’ya teslim edilirse teslim edildiği ayın 15 inci günü teslim edilmiş gibi işlem görecektir. Bu süre içinde teslim edilmeyen faturalar için ise, faturaların SGK’ya teslim edildiği ayı takip eden ayın 15 inci günü teslim edilmiş olarak kabul edilmektedir.

Yazar: Sertaç Sedat KÖKSAL

Yukarıda özeti yayınlanan bu yazının tümünü Satınalma Dergisi Mayıs 2014 sayısında bulabilirsiniz.!

Satınalma dergisinin tüm sayılarını Apple Gazetelik (Iphone, Ipad) uygulaması içerisinde bulabilirsiniz!

Uygulamaya erişmek için tıklayınız… 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı