İhracat İşlemlerinde Yaptığımız Hatalar – Bölüm 8

Reşat BAĞCIOĞLU
Reşat BAĞCIOĞLUhttp://www.rblecturer.com
Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümünden mezun olduktan sonra kısa süre İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra Dışbank’ta (Fortisbank) kambiyo, dış işlemler, krediler servisinde bankacılık hayatına başladı ve 25 yıllık bankacılık mesleğinde şube müdürü olarak emekli oldu. 2007 yılında emeklilik sonrası akademisyenlik, banka genel müdürlükleri ile çeşitli ihracatçı birliklerinde dış ticaret, dış ticaretin finansmanı, akreditif, Türk Eximbank ve döviz kredileri eğitimlerini vermekle birlikte firmalara danışmanlık misyonunu da sürdürmektedir. ICC – International Chamber Of Commerce / Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi (https://icc.tobb.org.tr/) Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı üyesidir.
spot_imgspot_img

İhracat İşlemlerinde Yaptığımız Hatalar – Bölüm 8

Reşat BAĞCIOĞLU

Neyi Az Biliyoruz?

İhracat İşlemlerinde Yaptığımız Hatalar Bölüm 8 Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemNe desem ki?

Biz az bildiğimiz konuların farkında mıyız?

Öncelikle bu soruyu kendimize sormamız gerekir. Kendimizi bir analiz ettiğimizde muhtemelen kendimizi bir kompedan olarak görmek isteriz. Ancak kompedan olmadığımızı bilmemiz gerekir.

Neyi az, neyi çok bildiğimizin farkına varırsak, hata yapmamız da o denli azalır. Ancak her konuda söz sahibi olmaya kalkarsak, illa ki yanıldığımız veya az bildiğimiz konular olacaktır.

Az Bilme GörselHele hele yanılıp şaşan dış ticaret işlemlerimize aracılık yapan banka ve onun çalışanı ise. Ki bu çalışan da üst düzey biriyse yapacağı hatalara biz mi gülelim, yoksa bırakalım kendi kendine mi gülsün?

Bence bankacımız donanımlı olsun, ne biz kendisine gülelim, ne de kendi kendisine gülsün. İnanın bazı hatalar yapan vardır ki en komik fıkralara dahi taş çıkartıyorlar.

Bakın Ne Anlatacağım? Hadi Biraz Dedikodu Yapalım

Diyarbakır’da deniz yok ama, orada bulunan tacirler ithalat veya ihracat işlemlerindeki sevkiyatları en yakın liman olan İskenderun Limanı üzerinden yapıyorlar. Bu anlatacağım vakada deniz konşimentosu konusu geçecek ve diyeceksiniz ki Diyarbakır’da deniz yok, bu konşimento da neyin nesi?

Bence öyle düşünmeyin. Diyarbakır’da liman yok ama konşimentoya konu olan olay var.

Diyarbakır GörselÇok da uzak olmayan bir tarihte, Diyarbakır’daki bir dış ticaret taciri ki hem ithalat hem de ihracat yapıyormuş. İşlemlerinde genelde Mersin veya İskenderun Limanlarından birini kullanıyormuş. Ne yapsın yani bu tacirimiz, Diyarbakır’da deniz limanı oldu da bu tacirimiz mi kullanmaktan imtina etti? Elbette değil.

Olayımıza konu olan tutar USD.680.000.- tutarında vesaik mukabili bir ithalat işlemi. Devamını şöyle özetleyeyim isterseniz;

Vesaik tutarı               ; USD.680.000.-

İthalatçı                      : Sur Dış Ticaret Ltd.Şti. Diyarbakır

İhracatçı                     : San Pedro  Spa Roma Italy

İhracatçının Bankası  : BCI, Roma (Banca Della Svizzerra Italiana, Roma Italy)

İthalatçının bankası    : Karabank A.Ş. Sur Şubesi Diyarbakır

Bu arada unutmadan söyleyeyim: Bu isimler çakma isimler olup, gerçek isimler değiller. Bilmeden veya farkında olmadan hiçbir kişi ve kurumu hedefime almıyorum.

İtalyan bankası olan BSI (Banca Della Svizzerra Italiana, Roma Italy) USD.680.000.- lık ithalat vesaikini (İtalya’ya göre ihracat, Türkiye’ye göre ithalat) Karabank A.Ş. Sur Şubesi Diyarbakır’a gönderir.

Vesaikler içinde ise,

  • Tam takım konşimento,İtalyan Bankası Görsel
  • 4 orijinal fatura,
  • 2 paketleme listesi
  • 1 analiz sertifikası

Mevcuttur.

Ben görmedim, bu evrakların var olduğunu haber aldım sadece. Vebal söyleyenin boynunda kalsın.

Sur Dış Ticaret Ltd. Şti firmasının sahibi Şiho Koçer.. Namı değer Şiho. Karabank Sur şube müdürü ile araları çok iyiymiş. Adeta kanka olmuşlar. İkili ilişkileri gayet iyi. Şiho ise sık sık da yemeğe götürürmüş şube müdürünü.  Şimdiden burnuma pis kokular gelmeye başladı desem bana kızmayın. Sanki bu işte bir çakallık olacağa benzer.

Şiho bu sefer şubeye gelmiş ve müdürü ziyaret etmiş. Müdürün adını mı merak ettiniz? Benim saklım gizlim yok: Müdürüm adı… Boş verin ya, dedikoduya girecek müdürüm adını da söylersem. Şiho müdürün odasına destursuzca girer ve;

  • Müdürüm eyisin deeel mi? (İyisin değil mi diye sordu). Hele benim vesaik dosyasına bir bakalım. Orada USD.680.000.- lık fatura ve 3 adet deniz konşimentosu var.

Şube müdürü cevap verir;

  • Gurbanım bi bakalım hele var mıdır?

Şube müdürü USD.680.000.- lık vesaiki şubenin operasyon yönetmeninden ister.

  • Ula Haso, çabuk getir şu vesaiki bi bakalım hele.

Şubenin operasyon yönetmeni Haso kasadan USD.680.000.- lık vesaiki getirir ve müdürün masasına bırakır.

Müdür vesaike bakar, vesaik de müdüre. Bakışmak güzel de bu bakışma romantizmden uzak bir bakışma.

Şiho ise bu bakışmanın ahengini bir anda bozar;

  • Müdürüm hele ver bi bakalım isterseniz şu vesaike.

Valla iyi cüret. Vesaike bakacakmış.

Şiho vesaiki alır, bakar, şiho ne aradığını gayet iyi biliyor olacak ki vesaik arasında bulunan bir adet orijinal deniz konşimentosunu çeker alır ve müdüre şöyle der;

  • Müdürüm, aha bak, burada üç adet orijinal deniz konşimentosu var ve ben sadece bir orijinal konşimentoyu aldım, diğer tüm evraklar sende. Ben bu orijinal deniz konşimentosu ile gümrük beyannamesini açtıracağım işim uzamasın diye. Sondasında senin USD.680.000.- lık vesaik bedelini öder, kalan evrakları da alırım. Olur mu gurbanım? Aldım. Şimdi ben gidiyorum.

Şube müdürü ise sadece olan biteni izledi ve neyin ne olduğunu anlamaya çalıştı, Şiho bir konşimentoyu alırsa ne olur, almaz ise ne olur diye muhakeme yapamadı. (O kafa nerede ya?)

Diyordum ya bu işte bir çakallık olacak diye, sezgilerim beni yanıltmadı ama şube müdürü hala ne olduğunu ve başına ne geleceğini anlamadı. Hey yavrum hey. Bir de şube müdürü olmuş. Eğitim almazsa başına gelenler az bile.

Vahim Hikayenin Özeti

Hikaye epey uzun olmakla birlikte ben size özet geçeyim;

Şiho Koçer tilki gibi kurnazdır. Bir tek orijinal konşimentoyu alır, gider nakliyeci firmaya, ordinosunu da alır. Ciro aklınıza geldi değil mi? Şiho Koçer elbette ki her şeyin çaresini bulmuştur. Ciro işini de halletmiş. Ordinoyu aldıktan sonra İskenderun Limanı’ndaki malların fiili ithalini gerçekleştirir.

Anlayacağınız cebinden tek kuruş para ödemeden USD.680.000.- lık ithal mallarını alır, deposuna götürür.

İnanın aklım Karabank Şur Şube müdüründe. Başına neler geleceğini şimdiden tahmin ediyorum.

Aradan bir iki hafta geçer.

Rehavet halindeki Karabank Sur Şube Müdürü hala bir şeyin farkına varamamışken, neler olup bittiğini, malların hangi tarihte fiili ithal yoluyla İskenderun Limanı Gümrük Sahasından çekildiğini çok çabuk öğrenen İtalya’daki San Pedro Spa Roma firması hemen harekete geçer, kendi bankası BSI (Banca Della Svizzerra Italiana, Roma Italy)’na hemen bir akibet mesajını ithalat vesaikinin gönderildiği Karabank Sur Şubesi Diyarbakır’a çekilmesi için talimat verir.

BSI (Banca Della Svizzerra Italiana, Roma Italy) derhal okkalı ve her şeyi bir kanıta dayandıran iddiaları ile bir akibet mesajını çeker.

Mesajı alan Karabank Sur Şube müdürü ise kendinden emin bir şekilde;

“Vesaik bedeli ödenmedi ve vesaik nezdimizdedir”, diye bir karşı cevap yazmış.

Bir de utanmadan vesaik nezdimizde demez mi? Yawu vesaik arasında bulunan bir adet orijinal konşimentoyu Şıho Koçer’e verdiğini çok çabuk unutmuş veya o an o şekilde cevap yazmak daha fazla işine geldi sanırım. Yani bu durum yalancılık değil mi sizce? İtalyan bankası vesaikimi bana geri gönderin deseydi acaba Karabank Sur Şube müdürü ne gönderecekti? Bir adet orijinal deniz konşimentosunu Şıho’ya verdiğini söyleyecek mertliği gösterecek miydi?

Karşı İtalyan bankası BSI (Banca Della Svizzerra Italiana, Roma Italy) ise hiç polemiğe girmeden tüm detayı paylaşıp malların çekildiğini ve şu anda İskenderun Limanı Gümrük Sahasında malların olmadığını bahisle vesaikin ithalatçıya teslim edildiğini net bir dille yazmış ve bize USD.680.000.- lık bedeli derhal gönderiniz aksi taktirde hukuki sürecin başlatılacağını, ödenmeyen bu bedel için günlük faiz talebinde bulunulacağını ültimaton gibi bir yazı göndermiş.

Karabank Sur Şubesinin Durumu Ne Olacak

Konu şubeden çıkışmış, genel müdürlüğe intikal etmiş. Müfettişler hemen soruşturma başlatıp, ilgili Sur Diyarbakır şubesine giderler. Uzunca bir soruşturma süreci başlatılır. Tabii ki bu arada Diyarbakır’a giden müfettişler mangal, kaburga, ciğer, burma kadayıf tatlısı yiyerek Diyarbakır’da bulundukları sürece mide fesadına uğradılar. Hatta kilo aldıklarını dahi söyleyebilirim.

Diyeceksiniz Ey Reşat Bağcıoğlu, müfettişlerin Diyarbakır’da yedikleri mangal, kaburga, ciğer, burma kadayıf tatlısı yemeleriyle USD.680.000.- lık olayın ne ilgisi var diye sorabilirsiniz.  Okumak zorunda değilsiniz, yemek satırını okumayın, diğer taraflarını okuyun o halde.

Uzun lafın kısası;

Bir tek orijinal konşimentodan ne çıkar diye düşünen Karabank Sur Şube müdürüne hala nelerin gireceğini anlayamamış garibim.

Müdür işten el çektirildi. Sur Dış Ticaret Ltd.Şti. Firması Şiho bankaya davet edildi, paranın ödenmesi için baskı yapıldı. Ancak Şıho Koçer’in ne çakal olduğunu şimdi daha iyi anlayacaksınız;

Şiho Koçer şöyle der;

  • Gücünüz varsa gelin benden alın. Şu an ben gidiyorum, canından bezen biri varsa beni tutsun da göreyim, dedi ve gitti. Bir daha şubeye gelmedi.

Soruşturmalar ve incelemelerin birleştiği bir kavşak vardı; Bilgisizlik, eğitimsizlik.

Bilgisizlik Görsel

Sonuç ne oldu derseniz, Karabank Genel Müdürlüğü, BSI (Banca Della Svizzerra Italiana, Roma Italy)’ a USD.680.000.- lık bedeli kendi bünyesinden ödedi.

Şiho Koçer babalar gibi iş yapmaya devam etti.

Daha neler mi oldu? Ben dedikodu yapmak istemiyorum. Bu kadar ibretlik yeter.

İhracat İşlemlerinde Yaptığımız Hatalar Bölüm 8 Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemReşat BAĞCIOĞLU

ICC Uluslararası Ticaret Odaları

Türkiye Milli Komitesi

Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı Üyesi 

Reşat BAĞCIOĞLU
Reşat BAĞCIOĞLUhttp://www.rblecturer.com
Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümünden mezun olduktan sonra kısa süre İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra Dışbank’ta (Fortisbank) kambiyo, dış işlemler, krediler servisinde bankacılık hayatına başladı ve 25 yıllık bankacılık mesleğinde şube müdürü olarak emekli oldu. 2007 yılında emeklilik sonrası akademisyenlik, banka genel müdürlükleri ile çeşitli ihracatçı birliklerinde dış ticaret, dış ticaretin finansmanı, akreditif, Türk Eximbank ve döviz kredileri eğitimlerini vermekle birlikte firmalara danışmanlık misyonunu da sürdürmektedir. ICC – International Chamber Of Commerce / Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi (https://icc.tobb.org.tr/) Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı üyesidir.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Eğitimi

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı