İnternet ve Sosyal Medya

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10
spot_imgspot_img

Önce atariler girdi evimize, sonra atari salonlarında gizli saklı oynadık oyunları, sonra atari salonları değişti internet kafeler geldi. İnternet sonra hız kesmedi evlerimize girdi. Sosyal hayatımızı engelleyen teknolojinin bu gelişmeleri bugün ise sosyal hayatımızın ta kendisi oldu.

sosyal basın-yayın

[one_half]

Sizleri tanımlarla ve Sosyal Medyanın madde madde açıklamalarıyla sıkmaktansa teknolojinin dününden ve bugün geldiği konumdan bahsedelim. Teknolojik ilerlemenin iletişim ayağı olan internetle başladı her şey. Bu pahalı iletişim aracı ilk olarak evlere pek uğramadı. Çünkü alışkanlık yoktu, kullanım çok azdı ve buna bağlı olarak da pahalı bir üründü bizler için. Daha sonra kullanım alanları biraz daha genişledi. Kolaylıklarını gördükçe insanlar daha çok talep göstermeye başladı internete. Sadece devlet işleyişi için ve ticari alanlarda kullanılan internet için bir süre sonra talep patlaması oldu ve internet kafeleri doldurur hale geldik. Kullanım çoğaldıkça artık ucuzlamaya başladı internet. Lüks kullanım değil artık evimizin bir parçası olmaya başladı. Bu hıza o kadar çok alışmıştık ki, onsuz yapamaz olduk. Sonunda teknoloji bunun da farkına vardı ve artık bizi evimizin dışında da bizi yalnız bırakmamaya başladı. Bu şımarık arkadaşımız ilk olarak kullandığımız cep telefonlarına, internete erişebileceğimiz web sayfaları içerikleri ekledi. İçeriklere de ziyaret yeterli seviyenin üzerine çıktığında artık o içerikler birer uygulama halini aldılar. Uygulamalar da yetmedi tabii ki bizlere ve bunun sonucunda uygulamaların da içinde yeteri kadar bulunduğu ve istediğimiz uygulamaya ulaşmamızı sağlayan “akıllı telefonlar” hayatımıza girdi. Son birkaç yıldır , neredeyiz, ne yapıyoruz, kiminleyiz, ne arıyoruz ve bunun gibi bir çok merak edilen sorunun cevabına kolaylıkla ulaşılabilecek bir alan oldu internet. Bugün bu soruların internet içerisinde oluşturduğu alanın adlandırılması da Sosyal Medya oldu. İçeriğini bizlerin yani kullanıcıların oluşturduğu, geleceğini bizlerin belirlediği alanlardır Sosyal Medya. Neredeyse hepimizin bildiği Facebook bunun en büyük örneği. Facebook, içeriği tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulan, her şeyi kullanıcıların belirlediği ve buna göre de uygulamalar ve alanlar üreten, günümüzün en meşhur Sosyal Medya platformu. Facebook, Sosyal Medyanın bugün tamamen farklı algılanmasının baş kahramanı oldu. Benzeri sitelere önceleri bırakın isimlerimizi, hiçbir bilgimizi tamamen vermezken, bugün Facebook profillerimizde her şeyimiz açık seçik ortada.

Sosyal Medya alanlarının ne işe yaradıklarını biraz özetlersek ;

Twitter : Acıktım !

Facebook : Yemek yedim

Foursquare : İşte yemek yediğim yer !

Quora : Neden yemek yiyorum ?

Youtube : Hey yemeğimi izleyin !

Linkedin : Yemek de iyiyimdir !

Google Plus : Hep beraber yiyelim !

[/one_half]

[one_half_last]

İlk dönemler insanlar tarafından garipsenen ve direnmeyle karşılaşan Sosyal Medya alanları, bugün nerdeyse bir zorunluluk halini aldı. Düşünün, bundan bir kaç yıl önce sosyal iletişim alanlarına insanlar isimlerini ve gerçek bilgilerini vermeye çekinirken, bugün her şeyimizle Sosyal Medyada yaşıyoruz. Sanal dünya olarak baktığımız bu dünya, şu anda gerçek hayatımızı daha belirgin hale getiren ve gittikçe şeffaflaşan bir oluşum oldu. Bu şeffaflık bireysellikten de çıkarak artık gruplara ve büyük oluşumlara sıçradı. Büyük oluşumlar kendilerine en uygun Sosyal Medya alanında bugün istediklerini özgürce paylaşıp kendilerini daha rahat ifade etme imkanlarını yakaladı. Siyasi gruplar, öğrenci grupları, hobi grupları, ticari birlikler gibi bir çok kalabalık kitle bugün Sosyal Medyayı etkin bir şekilde kullanıyor.

Bunun bilincine geç de olsa varan ve bir çok alanda faaliyet gösteren çeşitli firmalar ise Sosyal Medya’ da yer kapmak için şu an ciddi çalışmalar yapmaya başladı ve bunun için ciddi bütçeler ayırıyorlar. Ciddi bütçeler derken bugün ulusal bir kanalda en çok izlenen zaman diliminde 20 saniyelik bir reklama verilen paradan daha cüzi miktarlar bu bütçeler- Çoğu zaman güncellenmeyen bir internet sitesine sahip olan ve iletişim bilgilerinden dahi ulaşamadığımız firmalar bugün Sosyal Medyada şeffaf bir şekilde bütün bilgileriyle yer alıp müşterilerle direkt iletişime geçebiliyor. Bu fırsatı değerlendirmek isteyen binlerce firma bugün Sosyal Medyaya akıyor. Karlılığın hayati derecede önem taşıdığı firmalar için Sosyal Medya bulunmaz bir nimet haline geldi bugün. Günümüzde firmalar, sadece bir internet sayfasına yaptıkları harcamanın çok daha azına , Sosyal Medya alanlarında sayfalar açabiliyorlar. Firmalar için, Sosyal Medya önemli bir tanıtım, bilgi paylaşım ve geri besleme alanı oldu. Burada sadece reklamlarını veya tanıtımlarını yapmıyorlar. Artık müşterilere ulaşmak, onların şikayet ve isteklerini içtenlikle dinlemek de firmaların Sosyal Medya kullanmalarının en önemli nedenlerinden sadece bir kaçı. Çünkü Sosyal Medya gelişim süreci içerisinde bugün tüketiciyi üreticiden güçlü konuma getirmesinin yanı sıra firmaların bugün bir çok ihtiyacına cevap vermeye başladı.

Milyonlarca kişinin bugün yer aldığı Sosyal Medya bizlere farklı bir hayat sunmaya başladı ve günden güne gelişiyor. Sayfalarca açıklaması ve bir günden güne değişen tanımı olacak Sosyal Medyayı nasıl kullanacağımız ise bize bağlı. Orada koskoca bir dünya var ve bizleri her gün daha yüksek sesle uyarıyor. Bu uyarıyı dikkate alıp almamak artık bize kalmış.

Göksal İzci

İstanbul Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü

Tedarik Zinciri Yüksek Lisans

goksal.izci@sosyalizmedya.com

[/one_half_last]

BU YAZI SATINALMA DERGİSİ ŞUBAT 2013 SAYISINDA YAYINLANMIŞTIR.

 

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı