Dr. Mehmet KAPLAN-Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Başkalarının bizim hakkımızda bildiklerini ifade etmeye yönelik kişiliğimizin dış dünyaya yansıyan kısmı hakkında “Joseph Luft ve Harry Ingham’ın” isimlerinin ilk hecelerinden oluşan ve insan etkileşimini tanımlayan bir modeldir. Dört gözlü bir pencere olarak kendimizle ilgili bir farkındalık oluşturan bir yapıdır. Dört gözlü modelin pencereleri aşağıdaki tablodaki gibidir.
- Arena Penceresi; bu pencerelere bakıldığında ilk pencere arena penceresi olarak başkasının bildiği açık ya da serbest alandır. İletişimin en açık alanı olarak johari penceresinin ilişkiler açısından en avantajlı bölümüdür. Bu bölgede kişi hem kendi hakkında bilgi sahibidir hem de başkaları bu bölgeyi bilmektedir. Sözgelimi; kişinin adı, soyadı, sosyal medya adresleri bu bölgeye örnektir.
- Kör Nokta Penceresi; bu pencerede kişi kendisiyle ilgili bilgi sahibi olmazken başkaları bu bölge ile ilgili bilgi sahibidir. Sözgelimi; kişinin sahip olduğu olumsuz bir bilgiyi bilmemekte ancak başkaları bilmektedir ve/veya görmektedir.
- Saklı Alan Penceresi; bu pencerede ise kişi kendisiyle ilgili bilgi sahibi olmakla birlikte başkasından sakladığı bilgiler bulunmaktadır. Bu bölge gizli alan olarak kişinin sırlarının olduğu kısımdır.
- Bilinmeyen Penceresi; bu pencerede ne birey ne de başkaları herhangi bir niteleme yapamamaktadır. İletişim ilişkilerine yansımayan bölgedir.
Sonuç olarak denilebilir ki; kişilere johari penceresinden bakmak onları daha iyi anlamak, bilinen yönlerini netleştirmek ve bilinmeyen yönlerini keşfetmek açısından önemlidir. Birey böylelikle daha iletişim kurulabilir hale gelecektir.
Kaynak ve ayrıntılı okuma önerisi: Aşağıdaki eserl(er) konu ile ilgili kaynak ve bilgilendirmeyi artırmaya yöneliktir.
- Krogerus, M. ve Tschappeler, R. (2020). Karar Kitabı Stratejik Düşünme Üzerine 50 Model. İstanbul: The Kitap.