Laboratuvar İhalelerinde Miadı Dolmamış Striplerin Değişimi ?

Mehmet ATASEVER
Mehmet ATASEVERhttp://www.mehmetatasever.org/
2006-2015 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 2016-2020 döneminde ise Kamu İhale Kurul Üyeliği görevi yapmıştır. Yüksek İhtisas Üniversitesinde kamu ihale mevzuatı ve sağlık yönetimi alanında dersler vermektedir. İhale ve sağlık yönetimi alanında yayınlanmış 15’in üzerinde kitabı vardır.
spot_imgspot_img

7 Gündem Satınalma Dergisi Laboratuvar İhalelerinde Miadı Dolmamış Striplerin Değişimiİtirazen Şikayet Konusu; İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, İhalenin başvuruya konu 3’üncü kısmına ait Teknik Şartname’nin B.3. ve B.6. maddelerinde henüz miadı dolmamış striplerin yüklenici tarafından değiştirilmesi zorunluluğuna ilişkin düzenlemeler bulunduğu ancak yüklenici tarafından idareye teslim edilen striplerin son kulanım tarihleri gelmeden kullanılmasına ilişkin yüklenicinin herhangi bir yetki ve sorumluluğunun bulunmadığı, bu düzenlemeler sebebiyle hangi miktarda stripin idare tarafından son kulanım tarihleri gözetilerek kullanılacağı veya kullanılmayacağı belli olmadığı için maliyet hesabı yapmanın ve ihaleye sağlıklı teklif sunmanın mümkün olmadığı, iddialarına yer verilmiştir.

14.02.2024 tarihli ve : 2024/UH.II-284 sayılı Kamu İhale Kurulu kararına göre;

Yapılan inceleme ve tespitler neticesinde; İhalenin itirazen şikayete konu 3’üncü kısmına ait 24 Aylık İdrar Laboratuvar Hizmet Alımı Teknik Şartnamesi’nin B.3. ve B.6. maddelerinde; “B.3. Striplerin miadı teslim tarihinden itibaren en az 6 (altı) ay olmalıdır. Yapılacak denetimlerde bozuk çıkan stripler firmalar tarafından en fazla 5 (beş) gün içerisinde yenisi ile değiştirilmeli ve ücret talep edilmemelidir.

B.6. Sözleşme süresince alınan stripler, son kullanma tarihinin 2 (iki) ay öncesinde firmaya haber vermek suretiyle ve miktarı ne olursa olsun, gerektiğinde uzun maitlılarla değiştirilebilmelidir.” düzenlemeleri yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen Teknik Şartname maddelerinde, ihalenin 3’üncü kısmında talep edilen striplerin miadının teslim tarihinden itibaren en az 6 ay olması gerektiği ve sözleşme süresince alınan striplerin son kullanma tarihine 2 ay kalması halinde yükleniciye haber verilmesi üzerine, miktarı ne olursa olsun bu striplerin daha uzun miadlı olanlarla değiştirileceği düzenlenmiş ve henüz kullanım ömrü dolmayan striplerin idarece kullanılarak tüketilmek yerine, idarenin talebi üzerine son kullanım tarihinden belli bir süre önce değiştirilmesine ilişkin zorunluluk getirilmiştir.

Aktarılan Kanun hükümlerinden idarelerin, anılan Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu, bu çerçevede ihale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verileceği, belirlenecek teknik kriterlerin verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik; rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacak şekilde olması gerektiği anlaşılmaktadır.

Yapılan incelemede, Teknik Şartname’de yer alan şikayete konu düzenlemeler ile striplerin önceden haber verilerek yükleniciden yenileri ile değiştirtilmesinin istenmesine yönelik düzenlemenin istekliler açısından belirsizlik yaratacağı, bu düzenlemenin yükleniciden kaynaklanmayan yanlış stoklama yönetimleri gibi uygulamalar nedeniyle sözleşmenin ifasında yükleniciye ayrıca sorumluluklar yüklenmesine sebep olabileceği, diğer bir ifade ile istekliler tarafından teklif fiyata dahil edilen strip miktarından daha fazlasının kendisinden kaynaklanmayan nedenlerle idareye teslim edilmesi sonucunu doğurabileceği, söz konusu düzenlemenin yüklenici aleyhine yorumlanabilecek nitelikte belirsiz ve sınırsız olduğu, ihalelerde isteklilerin sağlıklı teklif oluşturabilmelerini sağlayacak öngörülebilir düzenlemelere yer verilmesi gerektiği, kamu yararı ve hizmet gerekleri çerçevesinde kullanılacak malzemelerin kullanım süreleri dikkate alınarak yükleniciden talep edilmesi, bunların stoklanması ve sevk edilmesi işlemlerinden idarenin sorumlu olduğu, söz konusu malzemelerin miatlarına henüz süre var iken bu süreçte kullanmak yerine yükleniciye iade edilmesinin hem kaynak israfına hem de yüklenicinin zarara uğratılmasına neden olacağı, bu çerçevede söz konusu düzenlemelerin isteklilerin sağlıklı teklif oluşturabilmelerini engelleyebilecek ve sözleşmenin ifasında isteklileri haksız zarara uğratabilecek nitelikte olduğu anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

7 Gündem Satınalma Dergisi Laboratuvar İhalelerinde Miadı Dolmamış Striplerin DeğişimiMehmet ATASEVER 

S.B. Strateji Geliştirme E. Bşk.

KİK E.  Üyesi

Mehmet ATASEVER
Mehmet ATASEVERhttp://www.mehmetatasever.org/
2006-2015 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 2016-2020 döneminde ise Kamu İhale Kurul Üyeliği görevi yapmıştır. Yüksek İhtisas Üniversitesinde kamu ihale mevzuatı ve sağlık yönetimi alanında dersler vermektedir. İhale ve sağlık yönetimi alanında yayınlanmış 15’in üzerinde kitabı vardır.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı