2019 yılında sona gelirken geçmiş yılın muhasebesi ve yeni yıla ilişkin planların yapılması tüm şirket, kurum ve sektörlerin gündemindedir. Lojistik sektörü açısından genel olarak verimli bir yıl olmadıysa da yine de sektör adına önemli gelişmelerin yaşandığı görülmektedir.
Yılın en önemli lojistik gündemlerine baktığımızda aşağıdaki olayların öne çıktığını söylemek mümkün;
- Dünya sivil havacılığının en büyük yer değişimi olan Atatürk Havalimanı’nın İstanbul Havalimanı’na taşınması 45 saatten daha kısa bir sürede tamamlandı. Büyük Göç ismi verilen taşımayı Arkas Lojistik gerçekleştirdi.
- 000 metrekare büyüklüğündeki Ekol Lojistik Lotus Tesisi, Çayırova’da hizmet sunmaya başladı. yüksek güvenlik standartlarıyla küresel platformda en prestijli kabule sahip TAPA (Transported Asset Protection Association/ Taşınan Varlıkları Koruma Derneği) FSR A sertifikasını almaya hak kazanan tesis böylece Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nin (EMEA) TAPA sertifikasına sahip en büyük deposu ünvanını aldı.
- Çin’in Şian şehrinden kalkan China Railway Express’e ait tren Marmaray Tüp Geçidi’ni kullandı. Böylece Marmaray’I geçen ilk yük treni ünvanını kazanarak, Avrupa’ya ulaşmış oldu.
- Ford Otosan, AVL firmasıyla işbirliği yaparak, “Platooning teknolojili Ford Trukcskamyonların ilk test sürüşlerini gerçekleştirdi. Böylece Ford, sürücüsüz otonom kamyon için ilk önemli adımları atmış oldu. Birbirine dijital olarak bağlı iki Ford F-Max bir süre birlikte yol aldı. Eskişehir Ford kamyon fabrikasında yapılan pist testlerinde konvoy halinde yola çıkan iki çekici, sınırlı süreli mesafeleri başarıyla kat etti.
- Bu yıl 10.su düzenlenen Atlas Lojistik Ödülleri sahiplerini buldu, 27 ödül için 83 adayın yarıştığı ödüllerde internet üzerinden 45.882 oy kullanıldı.
- Ford Otosan Malzeme Planlama ve Lojistikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökşen Töre Sancak, “Avrupa Tedarik Zinciri Liderlik – European Supply Chain Leadership Award” ödülünü kazandı.
- Amazon Lojistik Türkiye, hizmet vermeye başladı. Satıcı adına ürünü muhafaza eden, paketleyen ve kargo işlemleriyle ilgilenen hizmetiyle Amazon, KOBİ’lerin işlerini büyütmesine odaklandı. E-ticaret ekosistemini büyütecek bu hizmetiyle Amazon, alıcı ve satıcılar için hızlı, güvenilir ve kolay e-ticaret deneyimini geliştirmeye devam ediyor.
- E-ticaretin en yoğun günü Efsane Cuma’da 2 milyon 265 bin ürün satıldı, kargo altyapısı yetersiz kalınca sipariş teslim süreleri bir aya kadar uzadı.
- İstanbul Havalimanı’ndaki ilk hava kargo yüklemesi ATA Freight tarafından yapıldı. 5 bin 234 kg’lık tekstil yükünden oluşan kargo, İstanbul’dan Bangladeş’in başkenti Dakka’ya gönderildi.