Prof. Dr. Murat ERDAL ile Sektörel ve Akademik Sohbetler:
- Prof. Dr. Ercan GEGEZ Hocamızla “Lojistikte Yeni Teknolojiler” Zirvesini ve Altınbaş Üniversitesi eğitim ve öğretim faaliyetleri üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Öncelikle teşekkür ederiz.
- Ercan Hocam, 8 Mayıs Lojistikte Yeni Teknolojiler Semineri son derece dikkat çekici. Konferans hazırlıkları nasıl gidiyor ? Bilgi alabilir miyiz?
Seminer için hazırız. Seminerimiz akademi ile sektörü bir araya getirmeyi ve gelişen teknoloji ve değişen iş stratejilerinin en büyük etkeni olan lojistikte yeni teknolojileri tartışmayı hedefliyor. Bildiğiniz gibi seminer tüm gün sürecek etkinlikleri kapsıyor. Sabah saatlerinde lojistikte kullanılan bazı yüksek teknolojik ekipmanın sergilenmesiyle başlayacak. Gene aynı saatlerde çeşitli firmaların katılımı ile problem çözümü odaklı yazılım sunumlarımız olacak. Öğleden sonra ise önemli konuşmacılarımız ve bir panelimiz var. Ardından rektör yardımcımız ve Türkiye’deki önemli ekonomistlerden Prof. Dr. Emre Alkin’in bir konuşması olacak.Aslında içeriğine baktığımızda seminerimiz daha çok sektörün akademiyle buluştuğu bir lojistik zirvesi gibi. Güzel paylaşımların yapılacağı bu seminerde sektör temsilcilerini öğrencilerimizin ders yaptığı sınıflarda, laboratuvarlarda ve konferans salonumuzda ağırlamak, kendilerini öğrencilerimiz ile buluşturmayı arzuluyoruz.
o Buyer Network Business ve Satınalma Dergisi olarak bu etkinliğin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Lojistikte yeni teknolojilerin kullanımı tüm ekonomi çevresini ve dış ticareti doğrudan etkiliyor. Konferans kapsamında uygulamaya dönük aktiviteler de var sanırım. Açabilir miyiz?
Az öncede bahsettiğimiz gibi seminerimizin iki bölümü yazılım çözüm uygulamaları ve teknolojik ekipman demolarından oluşuyor. Öğrencilerimizin ders yaptığı laboratuvarlardan birini 8 Mayıs Çarşamba günü sabahı için 09:00 – 12:00 saatleri arasında kullanıma açıyoruz. Bu saatler arasında ilk önce Jungheinrich Firmasının akıllı depo tasarımı ve yönetimi ile ilgili hazırlamış olduğu yazılım “ISM Online” yazılımını inceleme şansına sahip olacağız. Hali hazırda Depo ve Dağıtım Merkezleri Yönetimi dersini alan öğrencilerimiz ve katılmak isteyen diğer öğrencilerimiz için faydalı olacağını düşünüyoruz. İkinci sunumda ise bizi kırmayan Arvento Firması lojistiğin en çok özen gerektiren taşımacılık planlaması, yönetimi ve denetimi işlemlerinin yapılabildiği yazılımlarını öğrencilerimiz ile buluşturacaklar. Soğuk zincir yönetimi hakkında deneyimlerini paylaşacak, tedarik zincirini izlemenin ve takip etmenin zorluklarını ve çözümlerini vaka analizleri ile anlatacaklar. Son sunumda ise hem Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü, hem de İşletme ve Uluslararası Ticaret Yönetimi öğrencilerimize derslerinde anlattığımız İşletmelerin Dijitalleşme Sürecinin pratikte nasıl gerçekleştirildiğini göstermek istedik. Bu önemli konuda dijital dönüşümünü tamamlamış Hapag Lloyd Firmasını yazılımları, uygulamaları, deneyimleri ve kazanımları ile öğrencilerimize yol göstermeye çalışacaklar.
Seminerimizin ikinci bölümünde Endüstri 4.0’a geçiş sürecini kolaylaştıran ve Lojistik Firmalarının ihtiyaçlarına karşılık veren çok değerli firmaları ağırlayacağız. Jungheinrich Firması bizlere son teknoloji depo ekipmanlarını görme ve deneyimleme şansı sunacak. SEW Eurodrive Firması bizlere akıllı depoların vazgeçilmezi, Lojistik 4.0’ın olmazsa olmazı AGV’lerini (Automated Guided Vehicle) tanıtacaklar. Türkiye içerisinde bir çok şirketin lojistik süreçlerinin sensor sistemlerini tasarlayan Amerikan devi S.I.C.K Sensor Technologies Firması ölçümleme cihazlarını tanıtacaklar. Yine bir Alman yazılım firması olan SDZ, gün boyunca tedarik zinciri senaryoları ve tasarımları hakkında uygulamalar gerçekleştirecek. Kısacası seminerimizde oldukça geniş bir uygulama bölümü olacak.
o Türkiye’nin önde gelen bir pazarlama hocası olarak teknolojideki gelişmeleri ve iş dünyasındaki yansımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Günümüzde fiziksel ve dijital dünyayı ayıran sınırlar belirginliğini her geçen gün kaybediyor. Geleneksel pazarlar yeniden tanımlanıyor, müşteri istekleri sürekli evrimleşerek artıyor, günlük işlerimizi yapma şeklimiz hızla değişiyor. Artık evimizden çıkmadan uygulamalar ile tüm alışverişimizi gerçekleştirebiliyoruz. Günümüzün bu hiper-rekabetçi ortamında değişen ve gelişen müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilmek için, sadece rekabet etmek için değil, hayatta kalıp büyüyebilmek için de firmalar temel yeteneklerini, gelişen dijital stratejiler ile birleştirmek zorundalar. Akıllı Tedarik Zinciri Yönetimi kanımca bu dönüşümün anahtarı olacaktır.
Bizler de Altınbaş Üniversitesi’nde tedarik zincirlerinin gelecekteki rolünü daha iyi anlayabilmek, sektördeki yeni teknolojileri ve yeni hizmetleri keşfetmek, değerlendirmek ve karşılaştırmak için, fiziksel tedarik zincirilerini yenilikleri kullanarak, yönetimler için yeni değerler keşfederek dijital tedarik zincirleri ile birleştirmenin yollarını tartışmak için Lojistikte Yeni Teknolojiler Seminerini düzenliyoruz. Bir serinin başlangıcı olarak düşündüğümüzün bu seminerin firmaların dijitalleşme sürecine ve dijitalleşen tedarik zincirlerinin önemine ışık tutacağına inanıyoruz.
o Altınbaş Üniversitesi sektör çalışmalarına büyük önem veriyor ve güzel projelere imza atıyor. Üniversite olarak son dönem ve ileriye yönelik projelerinizden bahseder misiniz? (başlıklar halinde)
Pek çok firma ile işbirliği yapıyoruz. Önemli iş dergilerinden Brandmap Dergisi ile stratejik Pazarlama ve marka yönetimi alanında ortak yüksek lisans programımız var. işbirliğimiz mevcut. Bunun dışında Adecco firması ile İnsan Kaynakları alanında ortak bir yüksek lisans program hazırlıyoruz. Biz Altınbaş Üniversitesi işletme fakültesi olarak sektörle iç içe olmaya çalışıyoruz.
o Üniversite tercih dönemi yaklaşıyor. Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesini düşünen arkadaşlarımızı neler bekliyor?
Öncelikle sınava girecek tüm öğrencilerimize başarılar dilerim. Tercih döneminde öğrencilerimizin hayatlarını etkileyecek büyük bir karar vermeleri gerekiyor. Bu kararın verilmesinde aceleci davranmamaları gerektiğini düşünüyorum. Tam anlamıyla araştırmadan, tercih edecekleri meslek hakkında bilgi sahibi olmadan, sektörde çalışan kişilerle görüşmeden, istedikleri bölümün hangi üniversitelerde bulunduğunu öğrenmeden ve üniversitelerin eğitim planları ve programlarını incelemeden, akademik kadrolarını değerlendirmeden karar vermeyeceklerini düşünüyorum.
Bizler Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi akademisyenleri ve çalışanları olarak tüm öğrencilerimizin karar vermelerini kolaylaştırmak için yardımcı olmaya hazırız. Öğrencilerimize gelişen teknoloji doğrultusunda her sene yenilenen, konuların temelini ve özünü koruyup onları geliştiren bir program, ve bu programı izleyecek ve şekillendirecek akademisyenler sunuyoruz. Sadece fakülte olarak değil üniversite olarak çok güçlü bir akademik kadroya sahibiz. Ayrıca yaz döneminde yapacakları zorunlu staja ek olarak öğrencilerimizin derslerinden edindikleri bilgileri uygulayabilecekleri, okurken çalışmalarını sağlayacak, öğrenim hayatlarını renklendirecek genellikle bir yarıyılı kapsayan Co-op programımız mevcut. Öğrencilerimiz son sınıflarında seçtikleri ve fakültemizin onayladığı iş yerlerinde hafta içi 3 gün olacak şekilde çalışıyorlar ve bu çalışma süreci 2 seçmeli ders yerine geçebiliyor. Her geçen yıl bu uygulama ile de sektörle aramızda yeni köprüler oluşturuyor ve organik bağlarımızı güçlendiriyoruz.
Kısacası bizi tercih edecek öğrencilerimizi, yüksek teknolojik altyapıya sahip, iş merkezlerinin merkezinde kurulmuş, güçlü ve yenilikçi bir akademik kadro ile sağlam temeller üzerinde kendini yenileyen akademik programlar ve bilginin uygulamayla işlendiği bir üniversite hayatı bekliyor.
Bu keyifli sohbet için teşekkür ederim.
Prof. Dr. Murat ERDAL
dergi@satinalmadergisi.com