MEKAN AÇMAK MI? Süper Fikir? Nereden Başlayalım?

spot_imgspot_img

Ağırlıklı olarak yeme içme sektöründe marka geliştirme, mimari tasarım ve grafik tasarım alanlarında multidisipliner danışmanlık hizmeti veren Karbon, deneyimlerine dayanarak Türkiye’de yiyecek içecek girişimci profillerinin özelliklerini anlattı.

Markalara mimari konsept tasarımı ve uygulaması, kimlik tasarımından pazarlama iletişimine, iç mekan iletişim mecralarından ambalaj tasarımına farklı alanlarda tasarım ve danışmanlık hizmeti veren Karbon Görsel İletişim ve Mimarlık Hizmetleri’nin kurucuları Tasarımcı Selen Selviler Özüekren ve Mimar Akgün Özüekren, Türkiye’de mekan açmak isteyenlerin profillerini, yeni mekan açmak isteyenlerin bilmesi gerekenleri, mekanların başarı ve başarısızlık hikayelerini paylaştı. İşte mekan açmak isteyen prototipler;

(U)Mutsuz Beyaz Yaka
30’lu yaşların başındadır, hayatını çok fena harcamakta olduğunu fark etmiştir ve bir an önce bu döngüden kurtulmalıdır. Hemen çalışılmakta olan işten istifa edilir, bir yemek kursuna kayıt yaptırılır. Kursun bitirilmesi şart değildir. O sırada aniden çıkan fırsat kaçırılmaz, çok iyi bir yer kiralanır. Ajans bulunur, tabela yapılır, mimar tadilata başlar. Dükkan açılır. Fragman biter ve film başlar.

Param var, O Halde Neden Olmasın?
Herhangi bir yaş grubuna mensup olabilir. Halihazırda riske atabileceği bir sermayesi olabileceği gibi emeklilik ikramiyesi gibi kritik yatırımı ile hareket edenleri de görülebilir. Bu kişiler, varsa çalışmakta olduğu işten istifa eder. Anne, abla, kardeş biraraya gelinir ve konsept kararı verilir. Bir büyüğün ya da dostun tavsiyesiyle çok uygun bir kiralama yapılır. Dükkan açılır, ilk günün şerefine %50 indirim yapılır. İlk günü kaçıranlara ayıp olmasın diye indirim sonraki günlere haftalara taşınır. Fiyatlar %50 indirime sabitlenmiştir, zamanla işletme eş dostun, 5 çayına eve çağırılan arkadaşların ağırlama noktasına dönüşür.

Paralı ve Fırsatçı Seri Yatırımcı

O bir profesyoneldir. Yatırımdan çok iyi anladığı gibi sektörün hemen her alanında yakın dostları vardır. İyi bir şef arkadaşı, garsonları toplayıp gelecek bir müdür adayı, ajans ve matbaa işlerini çözen bir abisi ve mutlaka “bir telefonla işe başlamayı bekleyen” iyi bir mimarı vardır.

Sermaye ortaya konur, uygun franchise modelleri araştırılır. Bunun için Bayim Olur musun? Fuarına gitmek yeterlidir. Bir büyüğün tavsiyesiyle çok uygun bir anlaşma yapmak ta adettendir. Bir diğer alternatif ise çok değişik bir konsept yaratıp direkt franchise vererek işe başlamaktır. Dükkanın başına yeğen veya anne o da olmazsa abla/abi/kardeş dikilir. İşletmenin en güzel masasına konumlanarak sabahtan akşama kadar sinekler avlanır.

Selen Selviler Özüekren ve Akgün Özüekren yeme içme mekanı açmak isteyenlerin çoğunlukla kurdukları şu cümlelerin birer tuzak olduğunu belirtti.

– Bu menüde herkes için bir şeyler olacak, Dünya Mutfağı…

– Anneannemin çilek reçelini de kavanozlayıp satacağım.

Harika yemek yaptığım bir gerçek

Çok sosyal bir insanım, ben coştururum orayı. Çok eğlenceli olacak…

Hesap kitapla uğraşmak istemiyorum.

Garson bulmak kolay…

Harika bir konseptim var, franchise’a yönelik düşünüyorum.

11’den önce açmam dükkanı, sabah da istediğim kadar uyurum.

Diner konsepti yapmak istiyorum, Türkiye’de hiç yok.

Selen Selviler Özüekren ve Akgün Özüekren, mekan açmak isteyen girişimcilerin öncelikle güvenebilecekleri iyi bir mutfakları olması gerektiğini, araştırma geliştirme yaparak olası senaryoları belirlemelerini, bir iş planı yapmalarını, marka geliştirme ve konsept planı üzerinde ajasları ile birlikte çalışmalarını, menü geliştirme, reçete denemeleri, fiyatlama, tedarik ve stok çalışmalarını titizlikle yapmalarını öneriyor. Ayrıca yeni bir mekan açmanın da diğer birçok girişim gibi istikrarlı ve çok çalışmayı gerektirdiğini belirtiyorlar.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı