Son zamanlarda Dünya’nın alacak sigortası devlerinin teminat azaltımlarına gittiği bilgileri gelmeye başladı. Bunun hakkında bir çok haber okuduk ve okumaya devam ediyoruz. Sektörün içinden bu devler ile aramızdaki bağı ve işleyişin aslında olması gerektiği gibi ilerlediğini özellikle sizlerle paylaşmak istedim.
11 Mart 2020’den itibaren yüzyılda bir karşılaşılan bir pandemi dönemi içerisindeyiz. Biliyorum ki hem sosyal, hem de ticari, hatta ekonomi alanında webinarlar izlediniz, podcastler dinlediniz ve makaleler okudunuz. Bu dönemin bizi tarif edilemeyen bir sürece doğru yönlendirdiğini ve hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı konusunda herkesin mutabık olduğunu düşünüyor ve normalleşme döneminin devreye girdiğini izliyoruz.
Dış Ticaret hacminin arttırılması için bir dizi yenilikler getirilmeye devam etmekte ve özellikle ihracatçılarımız, ithalat gümrük vergileri ile de savaş verirken bir yandan da yeniden siparişlerini toplamaya yani satışlarına devam etmeye çalışmaktadır.
Bu sürecin finansmanı ve alıcıların ödememe riskini üstlenen taraflardan biri ise faktöring şirketleridir. Sigorta şirketi devlerinin çıkan haberlerine hitaben belirtmek isterim ki; pandemi döneminde bir çok sektör acı bir şekilde bu durumdan etkilendi, evet. Lakin gerek bu sektördeki mali durumu iyi olan alıcılar için gerekse diğer sektörlerdeki alıcılar için limit almaya devam ediyoruz. Alıcı limitlerinin revizyonları yapılıyor, bu revizyon sürecinde ihracatçıların mevcut siparişlerinin etkilenmediğini ve sipariş bazlı talepler ile limitler alınarak ilerlendiğini yürekten belirtmek isterim.
Değinmek istediğim bir diğer konu ise mal mukabili satışlardaki artış. GTS – Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’ne göre Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla % 41,38 oranında azalan ihracat 8 milyar 993 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Nisan ayında ihracatta tercih edilen ödeme şekilleri;
Mal Mukabili Ödeme -> (5 milyar 424 milyon dolar)
Peşin Ödeme -> (1 milyar 536 milyon dolar)
Vesaik Mukabili Ödeme -> (736 milyon dolar)
Diğer -> (1 milyar 297 milyon dolar)
Mal mukabili satışlardaki risklerin neler olduğunu daha önceki yazılarda da paylaşmıştık. Satılan malın vadesinde ödenmemesi riskinin üstlenilmesinin şüphesiz ki en iyi iki yolu İhracat Garantisi ve Türk Eximbank İhracat Kredi Sigortası’dır.
Operasyonel yük taşımak istemediğiniz durumda hem finansman hem de garanti için en doğru yolun faktöring olacağı kesin..
Sevdiklerinizle birlikte Sağlıklı Günler dilerim..