Değerli yöneticiler,
Kısa bir hatırlatma ile başlamak istiyorum. Covid yeni varyantları ile vakalar hızla artmaya devam ediyor. Maskeyi kullanmaktan asla vazgeçmeyin. Bir anda ikinci kez yakalandım. Sağlığınıza lütfen dikkat edin.
Ekonomi gündemi gayet hareketli. Odağımızda dış ticaret verileri var. Tüm dünyadan tedarik edilen her ürün ve hizmet bizim için incelenmeye değer. Ülke olarak hedefimiz, üreticilerimizin daha rekabetçi olması, ithal ürünlerin yerlileşmesi ve elbette ödenen toplam tutarın azalması.
Yılı yarıladığımız için oluşan dış ticaret trendi üzerine düşünmeye başlayabiliriz.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dış ticaret verilerine göre:
“Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %15,3, ithalat % 43,5 arttı. İhracat 2022 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,3 artarak 18 milyar 984 milyon dolar, ithalat % 43,5 artarak 29 milyar 588 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Mayıs döneminde ihracat % 20,4, ithalat % 40,8 arttı.
İhracat 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre % 20,4 artarak 102 milyar 469 milyon dolar, ithalat % 40,8 artarak 145 milyar 675 milyon dolar olarak gerçekleşti.”
İhracattaki artış fabrikalarımızın üretim gücü açısından yüzleri güldürmektedir. Rusya-Ukrayna savaşı ve devam eden pandemide ihracat artışı büyük başarıdır. Gönlümüzden geçen, nitelikli işgücü ve hedef pazarlara yakınlıkla dünyanın lider üretim üslerinden bir tanesi olmaktır.
Diğer taraftan dış ticaret verileri, ithalattaki çarpıcı artışı net bir şekilde göstermektedir. Gerçekçi olmak mec- buriyetindeyiz. İthalatın 5 aylık dönemde 42,5 milyar dolar (% 40 civarı) fazla olması dikkat çekicidir. Yeni finansal düzenlemelerin etkisi ve kurlarda yükselme beklentisini önemli etkenler olarak değerlendirebiliriz. Faaliyet alanları uygun belirli endüstri kolları, yeni tedarik stratejisi ile stok artırma stratejisini de tercih etmiş olabilir. Diğer taraftan nihai tüketici tarafının da ithalat artışını tetiklediği gerçeğini göz ardı edemeyiz. İnsanlarda oluşan yaygın düşünce, “imkan varken alalım çünkü gelecek ay zamlanacaktır”.
Her ay kısa kısa dış ticaret verilerini incelemeye devam edeceğiz.
Lojistikte Dijital Dönüşüm Klasörü (60 sayfa)
Bu sayımızda ek olarak “Lojistikte Dijital Dönüşüm” klasörünü paylaşıyoruz. Tedarik zincirinin sinir sistemi olarak görülen uçtan uca teknoloji kullanımı ve dünya trendlerini inceledik. Umarım beğenirsiniz.
E-Mağaza Üzerinden Ticaret Fırsatı
Ürünlerinizi E-Mağazada https://satinalmadergisi.com/magaza/ satabilirsiniz. Kampanya düzenleyebilir kupon kodu yayınlayabilirsiniz. Ayrıca şirket ihtiyaçlarınız için teklif alınmasını isterseniz kapalı devre ticaret@SatinalmaDergisi.com üzerinden paylaşabilirsiniz.
Şirket dergi üyeliği ile yetkinliklerinizi yükseltin.
Şirket olarak tüm dergi arşivine (115 sayı), mesleki raporlarına ve bir yıl boyunca 12 sayıya erişim sağlayın. Diji- tal dergi aboneliği için https://satinalmadergisi.com/dijital-islem-merkezi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Değerli yazıları ile katkı veren tüm yazarlarımıza teşekkür ederim. Önerilerinizi editor@satinalmadergisi.com a yazmaktan çekinmeyin.
Keyifli okumalar,
Prof. Dr. Murat Erdal
Editör